Dorim ca website-urile noastre sa genereze vanzari sau sa ne aduca mai multi clienti, insa uneori performantele sau rezultatele nu sunt cele asteptate. In acest articol va prezentam cele mai comune motive pentru care web site-urile pot avea performante reduse:
- Web site-ul dvs. nu poate fi gasit de motoarele de cautare (nu este afisat in indexul Google)
Cei mai multi vizitatori gasesc web site-ul dvs. utilizand motorul de cautare Google. In cazul in care motoarele de cautare nu gasesc web site-ul dvs. este imposibil sa fie listat in rezultatele cautarilor.
Motoarele de cautare identifica si indexeaza web site-urile folosind algoritmi complecsi. In cadrul acestui proces motoarele de cautare identifica home page-ul si link-urile interne, indexand fiecare pagina in parte, imaginile sau continutul site-ului. Daca acest lucru nu este posibil, cea mai probabila cauza este ca web site-ul dvs. este configurat gresit si nu permite motoarelor de cautare sa ii indexeze paginile.
Pentru a verifica daca Google a indexat web site-ul dvs. va recomandam sa va inregistrati la Google Search Console si sa verificati erorile de indexare.
2. Web site-ul dvs. nu apare in rezultatele de cautare
Chiar daca web site-ul dvs. este indexat de motoarele de cautare, nu aveti nici o garantie ca acesta va aparea in rezultatele cautarilor, cu atat mai mult in topul cautarilor. Peste 90% din utilizatori vor folosi doar prima pagina a rezultatelor si jumatate din acestia vor selecta doar primele 3 rezultate. Daca web site-ul dvs. se afla pe pagina a 2-a sau a 3-a de rezultate, sansele ca cineva sa ajunga pe web site-ul dvs. sunt minime.
In cazul in care doriti sa aveti mai mult trafic, va trebui sa concentrati asupra SEO (search engine optimisation). SEO este o arie foarte complexa si greu de acoperit, implicand configurarea web site-ului, crearea si optimizarea continutului, link building, social media, etc.
Implementarea SEO necesita timp si un efort permanent fiind un domeniu in continua schimbare.
3. Utilizatorii abandoneaza web site-ul dvs. datorita timpului mare de incarcare
In cazul in care web site-ul dvs. are timpi de incarcare mari este posibil ca unii utilizatori sa il abandoneze. Viteza de incarcare a web site-ului este un factor important pentru site-ul dvs. si va avea un impact major in timpul pe care acestia il petrec pe web site.
Viteza de incarcare a web site-urilor depinde de multi de factori. Cele mai intalnite probleme sunt serviciile de hosting de slaba calitate si lipsa optimizarii web site-urilor (aici vorbim si de numarul de extensii, plugin-uri si teme, dar si de lipsa de experienta a unor programatori).
Pentru a testa timpul de incarcare a site-ului dvs., atat pe mobil cat si desktop, puteti folosi Google PageSpeed Insights. Acest serviciu va permite sa aveti o vedere de ansamblu a factorilor care influenteaza viteza de incarcare a web site-ului dvs.
4. Websitul nu este afisat corect pe toate device-urile (smartphone, tablete, anumite rezolutii)
In ultimii ani au existat schimbari majore in modul de cautare online. Astazi, peste 66% din navigarea pe Internet este efectuata de pe dispozitivele mobile, predominant smartphone-uri. Acest lucru inseamna ca in cazul in care web site-ul dvs. nu este mobile-friendly puteti pierde pana la 66% din vizitatori.
Pentru a functiona pe toate device-urile, este important sa aveti un web site responsive. Acest lucru nu este greu de realizat; in cazul in care utilizati WordPress faceti update la o tema responsive. Pentru a verifica daca site-ul dvs. este responsive, accesati Google’s Mobile-Friendly test si introduceti adresa URL a site-ului dvs.
5. Vizitatorilor nu le place felul in care arata web site-ul dvs.
„Frumusetea” unui web site nu este cel mai important factor in aprecierea unui website, insa pentru anumiti utilizatori este un aspect important. Pentru majoritatea utilizatorilor web calitatea prezentarii reflecta produsele si serviciile. In cazul in care aveti o tema atractiva, imagini de buna calitate si continutul este bine structurat este mult mai probabil ca utilizatorii ajunsi pe web site-ul dvs. sa petreaca mai mult timp pe acesta.
Este important sa retineti ca design-ul unui web site se demodeaza in timp . Tineti cont de concurenta si analizati posibilitatea unui upgrade.
6. Informatiile sunt greu de gasit
Un website de calitate le permite utilizatorilor sa identifice informatia cautata foarte usor si rapid. In cazul in care utilizatorii nu gasesc repede ceea ce cauta, isi vor muta atentia catre un alt website.
Este foarte important sa aveti un continut bine organizat, iar meniurile si link-urile sa fie bine structurate si sa reflecte clar continutul catre fac trimitere. Tineti cont si de partea de cautare din web site. Verificati regulat daca aveti link-uri nefunctionale.
7. Continutul este slab redactat
Exista situatii cand un web site are greseli la partea de continut. Cuvinte sau fraze scrise gresit, semne de punctuatie sau anumite expresii redactate incorect.
Este important sa aveti in vedere ca elementele de continut din web site-ul dvs. sa fie corect redactate si usor de inteles pentru utilizatorii care ajung pe web site-ul dvs.
8. Web site-ul nu este sigur
Securitatea este un factor absolut esential pentru succesul site-ului dvs. Puteti fi numarul 1 in cautarile Google si sa aveti mii de vizitatori insa in cazul in care web site-ul nu este securizat sunt sanse mari ca utilizatorii sa nu faca achizitii de pe web site-ul dvs.
Pentru a securiza web site-ul dvs. este necesar sa aveti instalat un certificat SSL valid. Certificatul SSL sporeste increderea vizitatorilor si mareste sansele de plasare a comenzilor.
9. Web site-ul dvs. functioneaza cu intreruperi
Una dintre cele mai grave situatii este ca web site-ul dvs. sa apara in rezultatele cautarilor dar in momentul in care utilizatorul incearca sa il acceseze sa constate ca respectiva pagina este inaccesibila.
Pentru a asigura o prezenta online pentru website-ul dvs. va recomandam sa folositi pachete de hosting cu un uptime garantat de 99.9 % sau mai mare. Pentru VPS-uri sau servere dedicate aveti nevoie de acelasi uptime, iar in cazul in care actualul provider de gazduire nu va ofera un nivel ridicat la disponibilitatii este timpul sa apelati la un provider care ofera gazduire de calitate.
In cazul in care sunteti in cautarea unei solutii de web hosting pe care sa va puteti baza, care sa va ofere rapiditate, securitate, uptime si suport tehnic specializat vizitati pagina noastra si alegeti unul din pachetele de gazduire.