In momentul de fata, folosirea unui certificat SSL nu mai este rezervata doar web site-urilor de comert electronic, respectiv companiilor mari. Securitatea ramane o preocupare de top în rândul utilizatorilor si a motoarelor de cautare si este important ca cei care va viziteaza site-ul sa stie ca acesta este unul sigur. In plus, nu a fost niciodata mai usor sa obtineti si sa configurați un certificat SSL (Secure Sockets Layer).
Let’s Encrypt este o noua autoritate de Certificare (CA) care ofera certificate SSL gratuite cu validare la nivel de domeniu (DV), pentru orice tip de site. Puteți sa protejați securitatea vizitatorilor, vor fi mai liniștiți si increzatori navigand pe web site-ul dvs. si nu trebuie sa cheltuiți bani si timp pentru instalarea sau achizitionarea altor tipuri de certificate.
O introducere referitoare la certificatele SSL Let’s Encrypt:
Daca ati vrut vreodata sa obtineti si sa configurați un certificat SSL pentru un site web, atunci stiti ca procesul ar putea fi destul de complex. Din aprilie 2016 a fost lansat Let’s Encrypt, cu intenția declarata de a simplifica această procedură.
Let’s Encrypt a reusit să automatizeze procesul de emitere și reinnoire a certificatelor DV. Accentul a fost pus pe faptul ca folosirea unui certificat SSL ar trebui sa fie accesibila oricarui proprietar de web site, iar acest lucru a adus cresterea de popularitate foarte rapida.
In cazul HostX, suntem bucurosi sa anuntam utilizatorii platformei noastre de gazduire ca certificatele Let’s Encrypt sint oferite gratuit pentru abonamentele shared hosting, reseller hosting si pentru orice server virtual sau dedicat cu cPanel.
Ce va ofera certificatele Let’s Encrypt:
Obiectivul principal al companiei Let’s Encrypt este acela de a simplifica procesul de obtinere si instalare a unui certificat SSL. Daca ati instalat certificate obtinute prin alte CA in trecut, avantajele majore ale utilizarii Let’s Encrypt sunt evidente – nu numai ca va reduc bataia de cap cu instalarea, dar veti „scapa” de plata anuala pentru reinnoiri.
Pe de alta parte, daca nu ati mai avut de-a face cu certificate SSL, iata cateva dintre cele mai importante caracteristici ale acestui certificat SSL:
– Securitate sporita: Un certificat SSL va permite sa utilizați protocolul HTTPS in intregul site.
– Reducerea timpului necesar pentru emitere / instalare / prelungire pentru certificatul SSL. – In prezent, motoarele de cautare ii incurajeaza pe proprietarii de web site-uri sa utilizeze protocolul HTTPS pe site-urile lor. In practica, acest lucru se poate traduce in rezultate SEO mai bune.
Let’s Encrypt este o optiune perfecta daca nu ati mai avut de-a face cu certificatele SSL inainte, dar sa vedem cum se compara cu alte certificate SSL emise de alte autoritati.
Cum se compara Let’s Encrypt cu alte autoritati de certificare ?
Exista beneficii clare pentru utilizarea Let’s Encrypt, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa analizati alte optiuni. In aceasta sectiune vom vorbi despre trei diferente majore dintre Let’s Encrypt si alte CA-uri (Autoritati de Certificare):
1. Numarul de optiuni disponibile – Cea mai mare diferență dintre Let’s Encrypt si alte CA-uri majore este aceea ca Let’s Encrypt ofera utilizatorilor sai doar certificate DV. Acestea sunt folositoare pentru website-uri web simple, dar nu sunt singurele tipuri disponibile si nu sunt suficiente pentru alte tipuri de website-uri . De exemplu, daca aveti un site de comert electronic, probabil ca doriti sa alegeti un certificat de validare extinsa (EV), care ofera standarde de verificare mai ridicate.
2. Emiterea si procesul de reinnoire – Procesul de instalare a unui certificat SSL utilizand Let’s Encrypt este mult mai simplu decat in cazul altor optiuni DV (Validare Domeniu). Let’s Encrypt necesită reînnoirea certificatului la fiecare 90 de zile, acest proces fiind automatizat de platforma noastra de gazduire. Pe de alta parte, alte CA ofera de obicei certificate SSL cu durate mult mai lungi (in unele cazuri pana la trei ani).
3. Pretul – Este dificil sa concurezi cu o etichetă de preț de 0 lei, mai ales atunci cand alti emitenti de certificate SSL percep taxe considerabil mai ridicate pentru certificate similare. Iata cateva exemple:
- RapidSSL de la GeoTrust: 15 euro pentru un certificat SSL de un an
- PositveSSL de la Comodo: 15 euro pentru un certificat SSL de un an
Let’s Encrypt castiga sustinatori rapid intre cei care au platforme de gazduire online si utilizatorii acestor platforme. Merita totuși sa remarcam ca, din moment ce certificatele de tip „Let’s Encrypt” sunt gratuite, nu aveti acces la niciun tip de asigurare care sa va acopere in cazul unei brese de securitate, ceea ce reprezinta un minus fata de ofertele altor emitenti de certificate.
Pe scurt, atata timp cat sunteti multumit si aveti nevoie doar de un certificat DV(validare domeniu) simplu, Let’s Encrypt este o optiune fiabila.
Concluzie
Trbuie sa avem in vedere ca Let’s Encrypt nu e totdeauna solutia perfecta pentru fiecare tip de site web, dar este o alternativa excelenta pentru multe dintre ele. Mai mult, acest serviciu face ca setarea unui certificat SSL sa fie remarcabil de usoara, ceea ce inseamna ca ar trebui sa aveti instalat acest tip de certificat pentru web site-ul dumneavoastra in cazul in care nu folositi alt tip. Nu numai ca va permite să pastrati informatiile utilizatorilor website-ului in siguranta, dar va poate ajuta si in optimizarea SEO crescand astfel sansele ca website-ul dumneavoastra sa ocupe o pozitie mai buna in motoarele de cautare.
Cel mai important lucru este ca obținerea unui certificat SSL Let’s Encrypt nu va va costa nici un ban. Alte autoritati emitente de certificate SSL solicita de la cativa euro la cateva sute pe an pentru anumite tipuri de certificate SSL; in cazul in care nu aveti nevoie de certificare SSL complexa, Let’s Encrypt este cea mai buna alegere.
Aveti instalat deja un certificat SSL pentru site-ul dvs. ? Daca nu, ce va retine? Alegeti unul din pachetele de gazduire din oferta HostX si beneficiati de certificate SSL gratuite pentru domeniile dvs.