Pastrarea datelor si informatiilor in siguranta pe telefonul dvs. mobil este la fel de importanta precum securizarea computerelor. De aceea, in acest articol va vom oferi cateva sfaturi referitor la cum sa va protejati smartphone-ul de hackeri.

Este inutil sa spunem ca datele si informatiile stocate pe dispozitivul dvs. au o valoare mai mare decat hardware-ul smartphone-ului. In urma cu doar cativa ani, securitatea telefoanelor mobile si securitatea cibernetica erau ultimul lucru pe care il aveau in minte utilizatorii din intreaga lume. Insa astazi a devenit crucial sa monitorizam si sa verificam securitatea telefonului mobil.

De exemplu, utilizarea retelei Wi-Fi nesecurizate in locuri publice, pentru tranzactii mobile si alte aplicatii va face datele personale vulnerabile la diverse riscuri si furt de date.

Exista insa mai multe probleme de securitate pe care un utilizator de smartphone trebuie sa le ia in considerare folosind practici de securitate solide.

 

Cum va protejati smartphone-ul de hackeri? 9 Sfaturi pentru siguranta si securitatea telefonului dvs. mobil

 

Setati un PIN/PASSCODE puternic sau o blocare de securitate pentru ecran

Lasarea telefonului deschis sau nesupravegheat doar si cateva minute poate duce la accesarea sau extragerea multor informatii si date pretioase. Din acest motiv, asigurarea securitatii prin blocarea ecranului este fundamentala pentru a tine departe utilizatorii ocazionali. Acest pas este unul dintre cele mai simple moduri de a va pastra datele destul de in siguranta impotriva furturilor.

Multi producatori de smartphone-uri inteleg ca confidentialitatea este imperativa. Prin urmare, aceasta caracteristica este activata in toate smartphone-urile cu functii avansate. De asemenea, pentru o securitate suplimentara impotriva hotilor care incearca sa sparga codul ecranului de blocare si a hackingului puternic, puteti activa o functie care va sterge toate datele de pe telefonul dvs. smartphone dupa un numar prestabilit de incercari nereusite.

Pastrati software-ul actualizat

Indiferent ce smartphine detineti, Android sau iPhone, este intotdeauna recomandabil sa rulati o actualizare a celei mai recente versiuni software disponibile pentru sistemul de operare.

Producatorii de smartphone-uri ofera o caracteristica pentru a va seta telefonul la actualizarea automata a software-ului. Asigurati-va ca aveti aceasta optiune bifata.

Opriti unele functii atunci cand nu utilizati smartphone-ul

Manevrele de phishing sunt o modalitate principala prin care infractorii cibernetici fura date de pe smartphone-ul dvs. Hackerii sunt destul de inteligenti pentru a fura datele prin orice mijloace de pe telefon.

Dezactivati unele setari ale telefonului precum Bluetooth, NFC (near field communication), serviciile de localizare, datele mobile si reteaua Wi-Fi, atunci cand telefonul nu este utilizat. Acest lucru nu numai ca va impiedica hackerii sa priveasca printre datele dvs., ci si va conserva bateria Smartphone-ului.

Pastrati informatiile in siguranta cu ajutorul criptarii

Criptarea face posibila transmiterea ontinutului dvs. in siguranta, cu ajutorul tehnologiei criptografice. Astfel, nimeni nu poate citi informatiile dvs. fara cod de acces sau parola pentru a le decripta. Criptarea va va proteja toate datele sensibile de hotii cibernetici.

Pe telefoanele Android, utilizatorii trebuie sa configureze criptarea manual, din setari. iPhone 4 si versiunile ulterioare isi activeaza automat criptarea, in timpul configurarii parolei. Daca iPhone-ul dvs. va fi furat, atunci criptarea va poate proteja datele sensibile de straini. Trebuie sa legati criptarea respectiva la un cod de acces pe care numai dvs. il cunoasteti.

Evitati sa descarcati aplicatii mobile dubioase

Aplicatiile sunt factorul principal atunci cand vine vorba de utilizarea smartphone-ului. Ele sunt, de asemenea, cel mai important mod in care informatiile se pot pierde.

Nu toate aplicatiile sunt la fel sau colecteaza aceleasi informatii de la dvs. Exista si aplicatii indoielnice, care au acces neautorizat sau o platforma de descarcare neidentificata. Aceste tipuri de aplicatii pot sustrage de la dvs. o varietate de informatii personale, adesea care nu sunt legate de aplicatia in cauza.

Asigurati-va ca efectuati o verificare a tuturor comenzilor si permisiunilor inainte de a descarca aplicatia pe smartphone-ul dvs. Nu uitati sa verificati recenziile si evaluarile altor utilizatori inainte de a descarca aplicatia. Acestea va pot ajuta sa detectati aplicatiile dubioase, salvandu-va informatiile cruciale.

Protejati-va Smartphone-ul cu un antivirus

Deoarece astazi smartphone-urile nu sunt ieftine, pierderea sau deteriorarea acestora pot fi un prejudiciu banesc serios. In plus, atacurile cibernetice sunt uneori o adevarata pacoste. Pentru a va proteja telefonul de aceste evenimente, este obligatorie protectia mobila totala impotriva elementelor nedorite.

Instalati intotdeauna o suita sau un software antivirus bun si autentificat sau o aplicatie care va va securiza datele si toate informatiile pretioase. In plus, aceasta aplicatie va va ajuta sa va protejati telefonul impotriva malware-ului, virusilor si altor amenintari digitale.

Incercati sa minimizati vulnerabilitatile browserului

Acest pas este legat de toate cautarile dvs. in motoarele de cautare si de navigare. Toate site-urile web pe care le vizitati, indiferent de numarul de browsere si motoare de cautare, colecteaza si va salveaza istoricul de navigare in mod implicit. Prin urmare, nu este necesar sa mentionam ca toti hackerii si trackerii il urmaresc.

Pentru a reduce scurgerea de informatii, incercati sa utilizati „modul fereastra privata” (private window mode). Puteti obtine aceasta optiune cu Safari, Firefox, Chrome in functie de tipul de smartphone pe care il utilizati.

Pentru a va pastra smartphone-ul in siguranta impotriva greselilor de navigare, stergeti in mod regulat istoricul si feriti-va de „anunturile personalizate”. Puteti face acest lucru cu usurinta pe Android si iPhone accesand optiunile de setare. De exemplu – pe iPhone, derulati in jos la setarile de confidentialitate Privacy, apoi Advertising > Limit Ad Tracking.

Pastrati-va telefonul mereu aproape

Ar trebui sa incercati sa nu va pierdeti vreodata telefonul mobil, si sa il pastrati in siguranta si aproape de dvs. Insa acest lucru este mai usor de spus decat de facut. Oricui i se pot intampla situatii nefericite.

Exista unele aplicatii care pot fi instalate pe Android sau iPhone si care va pot ajuta la localizarea Smartphone-ului dvs. Va pot chiar ajuta la stergerea datelor, astfel incat sa nu deveniti victima furtului de identitate.

Este inteligent sa aveti o copie de rezerva a datelor smartphone-ului dvs.

Dupa cum am mentionat la punctul de mai sus, circumstante neprevazute se pot intampla oriunde, oricui. De aceea este recomandabil sa pastrati Smartphone-ul sincronizat cu alt dispozitiv sau computer, doar in cazul in care va confruntati cu un furt sau atac malware.

Faceti backup-uri regulate ale smartphone-ului dvs., astfel incat sa va pastrati in siguranta documentele, contactele, detaliile despre cardul de credit si alte informatii importante. Pentru a executa o copie de rezerva exista multe metode si software disponibile. Unele dispozitive mobile avansate ofera si facilitati de backup automat. Acest pas nu este o metoda extrem de tehnica, dar este esential pentru securizarea smartphone-ului.

 

Concluzie

Prin urmare, cum va protejati smartphone-ul de hackeri? Urmati toti pasii de mai sus legati de protectia si modul de securizare a telefonului. S-ar putea sa gasiti ca unele sunt metode tehnice, iar altele sunt generice, dar utile. Depinde si ce tip de smartphone utilizati si de amenintarile digitale in continua schimbare. Producatorii si dezvoltatorii lucreaza, de asemenea, din greu pentru a va oferi solutii tehnologice pentru securizarea smartphone-ului dvs. Fiti in siguranta si fiti in alerta!