Ati primit un email de tipul „I hacked your computer”? Este important sa stiti ca in majoritatea cazurilor nu este altceva decat o inselatorie, un email de tip spam care are intentia de a va santaja.
Escrocii folosesc orice mijloace disponibile – e-mailuri false, reclame pop-up, mesaje text, chiar si apeluri telefonice – pentru a incerca sa va pacaleasca sa divulgati informatii personale sau informatii despre carduri de credit; una dintre cele mai utilizate metode sunt emailurile de tipul „I hacked your computer”. Este o metoda creativa, iar unele persoane chiar platesc sume de bani pentru a nu fi „expuse”. Tocmai de aceea, acest tip de inselatorie este foarte popular.
Cum functioneaza aceasta inselatorie?
Indivizii aflati in spatele acestui tip de emailuri folosesc o metoda numita „spoofing” pentru a falsifica adresa de email a expeditorului. Concret, vor trece la expeditor adresa de email a destinatarului pentru a crea impresia ca emailul a fost trimis folosind aceeasi adresa de email.
Verificati headerul emailului (antetul) si identificati exact de unde provine emailul. Poate ca un antet de email nu este usor de inteles, insa el ne spune intreaga poveste a primirii acelui email.
Website-ul What’s my IP va poate spune originea emailului. Trebuie doar sa dati copy+paste headerului emailului in campul gol, apoi sa faceti click pe butonul Analyze. Veti obtine IP-ul serverului de email care a trimis emailul.
Puteti verifica daca IP-ul mail serverului coincide cu IP-ul pe care il utilizati pentru serviciul dvs. de email. Daca IP-urile nu coincid, atunci mesajul de email este unul de tip „spoof„.
Mesajele de tipul „I Hacked Your Device” pretind ca au instalat malware in computerul destinatarului, ca au inregistrat anumite activitati posibil compromitatoare pe situri de adulti si ca vor trimite filmari inregistrate din computerul destinatarului catre intreaga lista de contacte a clientului, pe email, sau catre toti prietenii de pe Facebook ai destinatarului. In schimb, se solicita plata echivalenta unei sume in Bitcoin intr-un interval limitat (de obicei 48 de ore). Retineti, este o inselatorie.
Hackerii utilizeaza frecvent variatii ale textelor de mai jos, de obicei in limba engleza:
„Sunt un programator care ti-a spart contul de email si dispozitivul acum aproximativ jumatate de an.
Ai introdus o parola pe unul dintre site-urile nesigure pe care le-ați vizitat si am interceptat-o”.
SAU
“Am vesti proaste pentru tine.
xx/xx/2019 – sistemul tau de operare a fost compromis iar acum detinem acces complet la contul tau de email [email protected]”
Poti verifica – am trimis acest mesaj din contul tau.”
Pot face ceva pentru a opri aceasta inselatorie prin email?
Da, puteti utiliza un sistem de filtrare a emailuri tip spam precum Spam Experts care poate impiedica mesajele de tip spam sa ajunga in inbox-ul dvs. Mesajele de e-mail care sunt trimise catre domeniul dvs. sunt directionate mai intai catre serviciul de filtrare a spamului. In cadrul sistemului, mesajele de e-mail sunt filtrate si doar emailurile legitime ajung in Inbox. Daca, din anumite motive, serverul de email intampina o problema tehnica si nu poate primi mesaje email, serviciul Spam Experts pastreaza emailurile primite si le trimite catre serverul de email dupa ce problema a fost rezolvata.
Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la emailuri tip spam, emailuri inselatoare, filtrarea spamului, va invitam sa consultati Biblioteca noastra de cunostinte unde puteti gasi numeroase topic-uri pe aceasta tema.