In majoritatea sistemelor informatice, un byte este o unitate de date cu o lungime de opt cifre binare. Un byte este unitatea pe care o folosesc majoritatea computerelor pentru a reprezenta un caracter, cum ar fi o litera, un numar sau un simbol tipografic.

Fiecare byte poate contine un sir de biți care trebuie sa fie utilizați intr-o unitate mai mare in scopuri de aplicatie. De exemplu, un flux de biți poate constitui o imagine vizuala pentru un program care afiseaza imagini. Un alt exemplu este un sir de biți care constituie codul masina al unui program de calculator.

Byte este prescurtat cu un B majuscul.

Bytes in procesarea si programarea computerului

In unele sisteme informatice, 4 bytes (32 de biti) constituie un cuvant, o unitate pe care un procesor de computer o poate gestiona eficient in timp ce citeste si proceseaza fiecare instrucțiune. In funcție de capabilitati, unele procesoare de computere pot gestiona instrucțiuni de 2 byte sau de un singur byte. Scripturile de limbaj pot necesita uneori doi bytes pentru a reprezenta un caracter. Acestea se numesc seturi de caractere double-byte.

Cati biți are un byte?

Un bit este reprezentat printr-o litera b mic. In timp ce un byte poate contine o litera sau un simbol, un bit este cea mai mica unitate de stocare, stocand doar o cifra binara. Numarul standard de biți dintr-un byte este de 8, dar acest numar poate varia de la sistem la sistem, in funcție de hardware.

O alta unitate de date care reprezinta opt biți este un octet. Deci byte (B)=8 bits (octet). Asa cum sugereaza numele sau, Octetul contine exact 8 biți (octet de opt biți). Termenul „Byte” a fost inventat de catre Werner Buchholz in anul 1956, cand acesta lucra la IBM Stretch. Spre deosebire de byte, un octet este intotdeauna format din opt biți, indiferent de arhitectura. Octeții, ca unitate de masurare, pot ajuta la evitarea posibilei ambiguitati asociate cu byte, in special cu sistemele mostenite, dar termenii sunt adesea folositi ca sinonimi.

Un nibble, sau quadbit, se refera la patru biți sau jumatate dintr-un byte/octet standard.

 

Tipuri de bytes

In timp ce un byte este masurat in biti, stocarea computerului este de obicei masurata in multipli de bytes. In multe arhitecturi de computer, un byte este cea mai mica unitate de memorie adresabila. De exemplu, un hard disk de 820 megabyte (MB) deține o valoare nominala de 820 de milioane de bytes de date.

Datorita cresterii masive a capacitații de stocare de-a lungul timpului, acum exista opt unitați de masura suplimentare pe langa byte. Cele opt tipuri diferite de bytes utilizați in prezent in arhitecturile computerelor variaza de la kilobytes (1,024 bytes) la yottabytes (1,024 zettabytes).

Multiplii de byte pot fi masurați folosind doua sisteme: base-2 sau base-10. Un sistem base-2 sau binar, este de obicei exprimat ca un numar zecimal rotunjit. Un megabyte (1 million bytes) este de fapt format din 1.048.576 bytes conform definiției base-2.

Intr-un sistem base-10 acei bytes necesari pentru stocarea computerului ar trebui sa fie calculați ca puteri de 10. in acel sistem, 1 MB ar fi 1 milion de bytes zecimali. Acest sistem este acum cel mai frecvent in randul producatorilor si consumatorilor. in timp ce diferența dintre sistemele base-2 sau base-10 era odata destul de nesemnificativa, pe masura ce capacitatea a crescut, discrepanța s-a extins considerabil.

Prefixe

Intelegerea prefixelor utilizate cu bytes poate ajuta la identificarea in continuare a dimensiunii unui byte. Prefixele utilizate in mod obisnuit includ kilo-, mega-, giga- si tera-.

Un kilobyte (KB) este egal cu 1.024 bytes. Un e-mail mic ar putea fi considerat ca avand in jur de 2 KB iar un document de trei pagini in jur de 25 KB.

Megabytes (MB) sunt egali cu 1.048.576 bytes. Pentru un sunet de calitate normala, o melodie are aprox, 3-4 MB, aprox. 1 MB per minut. O fotografie de inalta calitate poate avea aproximativ 2-5 MB.

Un gigabyte (GB) este egal cu 1.073.741.824 bytes. Ca si cadru de referința, un computer poate avea pana la 4 GB RAM, un DVD poate stoca pana la 4.7 GB de date. Un hard disk ar putea fi folosit pentru a stoca 750 GB. Un joc video ar putea avea 30-60 GB de date.

Un terabyte (TB) are 1.000.000.000.000 de bytes sau 1.000 GB. Hard disk-urile externe pot avea in mod obisnuit aproximativ 1-8 TB.

UnitatePrescurtareMarime aprox.
bitbcifra binara, 1 sau 0
nibble4 bits
byte/octetB8 bits
kilobyteKB1.024 bytes sau 103 bytes
megabyteMB1.024 KB sau 106 bytes
gigabyteGB1.024 MB sau 109 bytes
terabyteTB1.024 GB sau 1012 bytes
petabytePB1.024 TB sau 1015 bytes
exabyteEB1.024 PB sau 1018 bytes
zettabyteZB1.024 EB sau 1021 bytes
yottabyteYB1.024 ZB sau 1024 bytes