Un browser este un software care ofera o modalitate de a privi si de a interactiona cu informatiile de pe World Wide Web –  pagini web, videoclipuri si imagini. Cuvantul „browser” a aparut inainte de Web ca un termen generic pentru interfetele utilizator care va permit sa rasfoiti (navigati si sa cititi) fisiere text online. Multi oameni utilizeaza astazi browserele pentru accesul la Internet si sunt vazute ca o necesitate.

Un browser Web este un program client care utilizeaza protocolul HTTP (Hypertext Transfer Protocol) pentru a trimite solicitari serverelor Web de pe Internet in numele utilizatorului browserului. Majoritatea browserelor accepta si protocolul de transfer de fisiere (FTP)

Cuvantul provine din limba engleza, unde „browser” inseamna „navigator”, „web browser” – program de calculator folosit pentru navigarea pe Internet si afisarea documentelor.

Web browser – Scurt istoric

Primul browser web, numit WorldWideWeb, a fost creat in 1990. Numele browserului respectiv a fost schimbat in Nexus pentru a evita confuzia cu spatiul de informatii in curs de dezvoltare cunoscut sub numele de World Wide Web.

Primul browser Web cu o interfata grafica pentru utilizator a fost Mosaic, care a aparut in 1993. Multe dintre caracteristicile interfetei cu utilizatorul din Mosaic au fost utilizate mai tarziu in Netscape Navigator. A urmat dezvoltarea browserului Internet Explorer (IE) de la Microsoft.

Caracteristicile unui browser web

Cele mai multe browsere Web au caracteristici standard, cum ar fi:

  • Un buton Home  –  atunci cand este selectat va aduce utilizatorul la o pagina de pornire predefinita.
  • O bara de adrese Web care permite utilizatorilor sa introduca o adresa Web si sa viziteze un site web.
  • Butoane Back si Forwardcare vor duce utilizatorul la pagina anterioara sau urmatoare.
  • Buton Refresh – utilizat pentru a reincarca o pagina Web.
  • Buton Stop – careopreste comunicarea cu un server Web, oprind incarcarea unei pagini.
  • File (Tabs) – care permit utilizatorilor sa deschida mai multe site-uri web intr-o singura fereastra.
  • Bookmarks – marcaje care permit unui utilizator sa selecteze site-uri web specifice, predefinite / salvate de utilizator.

Multe browsere ofera  plugin-uri, care extind capacitatile browserului.

Cum functioneaza un browser web

Browserele web functioneaza ca parte a unui model client/server. Clientul este browserul care ruleaza pe dispozitivul utilizatorului si trimite interogari catre serverul Web, in timp ce partea serverului este serverul Web care trimite informatii inapoi catre browser. Browserul interpreteaza apoi si afiseaza informatiile pe dispozitivul utilizatorului.

Browserele web sunt in mod normal alcatuite dintr-un numar de parti interfunctionale. Aceasta include interfata cu utilizatorul (UI), care este nivelul in care utilizatorul interactioneaza cu browserul. Browser engine este cel care interogheaza motorul de randare, iar motorul de randare este cel care reda pagina web solicitata – interpretand documentele HTML sau XML. Reteaua este infrastructura ce se ocupa de comunicarea pe Internet. Un interpretor JavaScript este folosit pentru a interpreta si executa codul JavaScript intr-un site web. 

Browsere web populare

Google Chrome este in prezent cel mai frecvent utilizat browser. Alte browsere populare includ:

  • Firefox –  a fost dezvoltat de Mozilla.
  • Microsoft Edge – a folosit un inlocuitor pentru Internet Explorer.
  • Internet Explorer – invechit, Microsoft a inlocuit in mare parte Internet Explorer cu Edge.
  • Safari – un browser pentru computerele Apple si dispozitivele mobile.
  • Lynx – un browser doar text pentru utilizatorii UNIX shell.
  • Opera – un browser rapid si stabil, care este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare.
  • Flock – un browser open source bazat pe Firefox si optimizat pentru caracteristici Web 2.0, cum ar fi blogging-ul si social bookmarking.