Probabil ati auzit frecvent cuvantul „backup”, mai ales daca aveti un website sau detineti date importante in format electronic pe care doriti sa le stiti in siguranta. In domeniul tehnologiei informatiei (IT), „backup” se refera strict la efectuarea unei copii de siguranta a datelor dvs., cu scopul de a preveni o posibila pierdere a datelor ca urmare a unui atac cibernetic sau a altor evenimente neprevazute.
Conform dictionarului Cambridge, „backup” inseamna:
- cineva sau ceva care ofera asistenta sau ajutor sau un plan de rezerva in cazul in care planul dvs. principal sau echipamentul, etc. este gresit / se defecteaza
- o copie de siguranta a informatiilor dintr-un computer stocata pe un device separat
- un jucator de rezerva, atunci cand persoana care joaca de obicei nu este disponibila
Dupa cum vedeti, toate cele trei explicatii implica un „plan de rezerva”. In domeniul IT, o copie de rezerva sau o copie de siguranta a datelor este o copie a datelor computerului preluate si stocate in alta parte, astfel incat sa poata fi folosita pentru a restabili originalul dupa un eveniment de pierdere a datelor.
Copiile de rezerva pot fi folosite:
- pentru a recupera date ca urmare a pierderii acestora in urma stergerii sau coruperii
- pentru a recupera date dintr-o perioada anterioara
Backup-urile ofera o forma simpla de recuperare in caz de dezastru. Cu toate acestea, nu toate sistemele de backup sunt capabile sa reconstituie un computer sau o alta configuratie complexa (un cluster de computere sau un server de baze de date).
Un sistem de backup contine cel putin o copie a tuturor datelor considerate demne de salvat. Exista diferite tipuri de dispozitive de stocare a datelor salvate in cadrul copiilor de rezerva ale datelor. Exista diferite moduri in care aceste dispozitive pot fi „aranjate” pentru a asigura dispersia geografica, securitatea datelor si portabilitatea.
La efectuarea unui backup, datele sunt selectate, extrase si gestionate pentru stocare. Procesul poate include metode de:
- manipulare automata a datelor
- compresie (micsorare)
- criptare (codarea informatiilor)
- deduplicare (eliminarea copiilor duplicate ale datelor repetate)
- multiplexare (utilizarea unui singur dispozitiv de stocare cu mai multe copii de rezerva simultane)
- refactorizare (rearanjarea seturilor de copii de rezerva intr-un fisier de arhiva)
- staging (uneori copiile de rezerva pot fi copiate pe un disc de stocare inainte de a fi copiate pe banda. Poate fi util daca exista o problema de potrivire a vitezei dispozitivului de destinatie finala cu dispozitivul sursa, asa cum se intalneste frecvent in sistemele de backup bazate pe retea.)
Pentru backup-uri client-server pentru companii se aplica tehnici suplimentare. Schemele de backup pot include secvente care valideaza fiabilitatea datelor copiate. In orice schema de backup exista limitari si factori umani implicati.
Regula de backup 3-2-1
Regula de backup 3-2-1 presupune ca ar trebui sa existe cel putin 3 copii de rezerva ale datelor, stocate in 2 medii diferite de stocare, cu 1 dintre ele stocata in afara locatiei (poate fi in cloud, de exemplu).
Astfel, se poate asigura protectia datelor impotriva oricaror riscuri, indiferent ca e vorba de atacuri cibernetice, erori de software, defectarea echipamentelor sau furtul acestora, dezastre naturale, etc.
Tipuri (si metode) de backup
Acum ca am stabilit ce inseamna backup, vom trece la o clasificare succinta a tipurilor de backup:
- Backup complet – cea mai cunoscuta modalitate de backup, se efectueaza de obicei la inceputul oricarui tip de backup. Poate fi o metoda ineficienta datorita consumului de resurse hardware si a timpului lung de executie, putand afecta buna functionare a computerului.
- Backup incremental – se refera la acel tip de backup care copiaza doar datele/fisierele modificate / noi de la ultimul backup.
- Backup diferential – este un tip de backup care salveaza fisierele noi ssau modificate dupa primul backup complet. Un backup diferential compara datele numai cu un backup complet initial.
- Backup sintetic complet – un tip de backup subsecvent al unui backup complet. Un backup sintetic complet compara datele stocate anterior si incarca numai schimbarile diferite de sursa backup-ului.
- Backup on-cloud – se refera la tipurile de backup-uri care pot fi accesate online sau de la distanta.
Desigur, exista si alte metode si tipuri de backup, care evolueaza odata cu tehnologia, cum ar fi Near-CDP.
CDP sau Continuous Data Protection (Protectia continua a datelor) se refera la o copie de rezerva care salveaza instantaneu o copie a fiecarei modificari aduse datelor. Aceasta permite restaurarea datelor in orice moment si este cea mai cuprinzatoare si avansata protectie a datelor.
Cat de des trebuie sa facem backup?
Aceasta alegere depinde de categoria de date pe care o protejam:
- Zilnic – pentru datele pe care nu va permiteti sa le pierdeti (date ale clientilor, setari de retea, fisiere de email, etc.)
- Saptamanal – pentru datele mai putin importante sau cantitati mari de informatii si pentru care nu poate fi facut backup zilnic (date legate de website, fisiere media sau generale, etc.)
- Bilunar – pentru fisiere importante care sunt modificate periodic (date financiare, date legate de salarizare, etc.)
Unde stocam informatiile in urma unui backup?
- unitati hard disk externe
- unitati flash USB
- stocare in cloud
- medii dedicate (companii)
- servicii de hosting (cu backup inclus)
- servere
Daca doriti ca datele dvs. sa fie stocate intr-un mediu dedicat, care sa ofere siguranta si accesarea rapida a acestora, utilizati un serviciu de hosting. Aceeasi companie care va gazduieste site-ul web va poate oferi la pachet si realizarea backup-ului.
De exemplu, alegand orice pachet de gazduire web Linux sau plan de gazduire web Windows de la HostX, beneficiati de backup off-server incremental. Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre variantele HostX de backup al datelor dvs., ne puteti contacta.