Subdomeniile fac parte dintr-un nume de domeniu, fiind localizate inaintea numelui de domeniu principal si a extensiei de domeniu.
De exemplu, in adresa URL hostx.ro un subdomeniu va avea formatul urmator – prefix.hostx.ro. Subdomeniile va pot ajuta sa va organizati mai bine site-ul web.
Un subdomeniu are propriul folder radacina si propriile fisiere, in consecinta poate gazdui un site de sine statator. Un subdomeniu poate avea:
- inregistrari DNS
- casute de email cu denumirea subdomeniului
In acest articol, vom raspunde la intrebarea „Ce sunt subdomeniile?” mai detaliat, vom explica de ce sunt utile si va aratam cum sa va creati propriile subdomenii.
Ce sunt subdomeniile?
Pentru a raspunde la intrebarea „Ce sunt subdomeniile” mai in detaliu, ar trebui sa cunoasteti mai intai anatomia unei adrese URL! Sa examinam adresa URL HostX:
https://www.hostx.ro/
Acest URL are doua parti:
- Un protocol (https :) este un set de linii directoare pe care un browser le urmeaza pentru a trimite o cerere catre server.
- Domeniul, hostx.ro sau adresa URL a site-ului principal. Un domeniu este format din doua parti:
- TLD (top-level domain, domeniul de nivel superior) care este partea .ro (sau o alta extensie de domeniu) si
- SLD (second-level domain, cunoscut ca si numele domeniului web) hostx, este numele pe care il cumparati de la un registrar de domenii.
Un subdomeniu contine un al doilea nume (prefix) inainte de SLD. De exemplu, blogul HostX este gazduit pe https://blog.hostx.ro. In acest caz, blog este subdomeniul.
La ce folosesc subdomeniile?
Un subdomeniu este utilizat in mod obisnuit pentru a separa logic un site web in sectiuni. Puteti utiliza un subdomeniu pentru a lansa un site de cariera (ex. cariere.hostx.ro), un forum (ex. forum.hostx.ro) sau de asistenta pentru clienti (ex. suport.hostx.ro).
Puteti utiliza subdomenii pentru a crea bloguri cu teme diferite. Pentru exemplificare, sa presupunem ca stirisportive.ro este un website de stiri sportive. Acesta poate detine alte bloguri precum fotbal.stirisportive.ro, clasamente.stirisportive.ro, sau pentru echipe specifice, pe diferite subdomenii.
Alte utilizari ale subdomeniilor includ:
- Crearea de website-uri multilanguage (en.websiteuldvs.ro)
- Crearea unei versiuni mobile a website-ului (ex. m.websiteuldvs.ro)
- Crearea unei retele de website-uri fara legatura. De ex., cum va puteti face un cont WordPress.com si sa va creati propriul blog pe un subdomeniu (bloguldvs.wordpress.com)
Puteti fi creativi cu subdomeniile. Puteti indica un subdomeniu catre o sectiune sau o singura pagina din site-ul dvs. web.
Ce este un subdomeniu wildcard?
Subdomeniul de tip wildcard va permite sa creati tone de subdomenii fara a fi nevoie sa le configurati manual pe fiecare.
De exemplu, daca doriti sa creati o retea multisite WordPress, puteti utiliza un subdomeniu wildcard, astfel incat fiecare site din retea sa poata obtine propriul subdomeniu (cum ar fi WordPress.com).
Procesul de adaugare a unui subdomeniu wildcard nu este diferit de adaugarea unui subdomeniu oricare. Singura diferenta este ca la numele subdomeniului vom folosi semnul * (asterisc). De exemplu:
*.websiteuldvs.ro
Cum sa creati un subdomeniu?
Inainte de a putea configura orice subdomeniu, trebuie sa aveti un domeniu principal. Daca nu aveti, va trebui sa alegeti un nume de domeniu si sa-l inregistrati.
Odata ce ati cumparat un domeniu, cumparati si drepturile pentru subdomenii din cadrul acestuia. In linii mari, acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a crea un subdomeniu:
- Introduceti numele subdomeniului ca inregistrare in setarile DNS
- Redirectionati catre serverul care gazduieste subdomeniul dvs.
Cand introduceti o inregistrare in setarile DNS, veti observa ca www.websiteuldvs.ro indica websiteuldvs.ro. Aceasta face, in esenta, si www un subdomeniu!
Majoritatea gazdelor web va ofera instrumente usor de utilizat pentru a va ajuta sa realizati acest lucru. Instructiunile pot varia usor, in functie de gazda sau registrarul dvs. de domeniu.
Obs! Veti crea subdomenii la serviciul care gestioneaza setarile DNS ale domeniului dvs. De obicei, acesta este gazda dvs. web, dar poate fi si registrarul domeniului dvs., in functie de configuratia dvs.
Concluzie
Pentru a recapitula, un subdomeniu este portiunea unei adrese URL care apare inaintea numelui de domeniu „principal” si a extensiei de domeniu. De exemplu, blog.hostx.ro.
Subdomeniile va pot ajuta sa va impartiti site-ul in parti logice sau sa creati site-uri separate, cum ar fi cate un blog separat pentru fiecare echipa sportiva (daca detineti un website de stiri sportive, de ex.).