Probabil ati intalnit termenul 99,9% uptime garantat insa ce inseamna acest termen si de ce este important pentru afacerea dvs.? Cum puteti minimiza downtime-ul si care sunt instrumentele cu care puteti masura uptime-ul unui site web?

Ce este uptime-ul ?

Uptime este un termen folosit pentru a descrie perioada în care un serviciu (sau un site web în cazul nostru) este disponibil online. Aceasta este de obicei exprimată ca procent din timpul total disponibil, care este de 365 de zile pe an. Astfel, despre un website care este functional tot anul – 24 h x 7 zile – spunem ca are 100% uptime. Daca uptime-ul este 90%, acest lucru inseamna ca website-ul nu a fost online pentru 36,5 zile (din totalul de 365).
Din acest exemplu reiese faptul ca uptime-ul este foarte important in cazul website-urilor si afacerilor online. Imaginati-va magazinul dvs. online nefunctional cateva zile… cum ar afecta acest lucru performanta si reputatia afacerii dv.? Este un scenariu despre care majoritatea proprietarilor de afaceri online nici nu vor să audă.

De ce este uptime-ul important ?

Am menționat deja modul în care uptime-ul si downtime-ul pot afecta reputația afacerii dvs., dar există cateva aspecte care merg mai departe.

  1. Veti pierde clienti – Este posibil ca persoanele care vizitează un site web dar care nu este disponibil la acel moment, să nu il mai viziteze. Nu uitati ca nu sunteti singurul de pe web si nu va puteti permite sa pierdeti clienti pentru ca website-ul dv. nu functioneaza.
  2. Va va afecta negativ ranking-ul – Downtime-ul nu este bun pentru SEO. Google doreste vizitatori fericiti si nu ii va trimite pe un website cu un uptime redus.
  3. Veti pierde increderea clientilor – Vizitatorii care observă că website-ul dvs. este nu este disponibil in permanenta vor fi mai puțin dispuși să faca o achiziție online, deoarece vor crede că detaliile de plată nu sunt sigure.

Are website-ul dvs. 99,9% uptime ?

Evident, nu puteti sta tot timpul în fața unui computer, verificandu-va website-ul, astfel incat cel mai bun mod de a masura uptime-ul este utilizarea unui serviciu specializat. Există multe servicii disponibile (unele dintre acestea sunt gratuite), care efectuează verificări automate si pot chiar să anunțe webmaster-ul că un site web nu este functional. La finalul lunii puteti primi un raport cu procentajul timpului total de functionare neintrerupta. Pentru persoanele mai tehnice, o altă modalitate de a calcula timpul de funcționare este parcurgând logurile serverului web, dar în general, cel mai buna varianta este să folosiți un serviciu care efectuează verificări periodice.

Important de retinut, uptime-ul (timpul de funcționare) nu este egal cu performanțele bune. Un website poate fi functional 100% insa performantele pot fi slabe. In asemenea cazuri instrumentele de monitorizare a website-urilor nu vor putea intelege acest lucru, dar daca performanta este un alt motiv de ingrijorare este posibil sa fie necesara utilizarea unor instrumente mai sofisticate.

În mod similar, dacă serviciul dvs. depinde de un număr de furnizori incercati sa monitorizați fiecare furnizor separat. Daca acceptati plati PayPal iar acel serviciu nu este functional, downtime-ul poate fi atribuit eronat website-ului dvs. desi in realitate website-ul dv. era functional insa PayPal nu putea procesa platile.

Este posibil un uptime de 100% ?

Raspunsul este da, este posibil 100% uptime insa depinde de o serie de factori:

  1. Seriozitatea furnizorului de web hosting: Acesta este factorul cel mai important; atunci când alegeți un serviciu de gazduire web de calitate, asigurați-vă că acesta garanteaza functionarea printr-un  SLA – Service Level Agreement. E o idee buna si sa ii verificati istoricul uptime-ului, folosind servicii precum Hyperspin sau Pingdom.  Este întotdeauna recomandat sa cititi recenzii despre istoricul lor de funcționare de la clienții existenți (dar nu va bazati exclusiv pe acestea).
  2. Fiabilitatea software-ului: Chiar dacă furnizorul dvs. ofera un service excelent, trebuie să aveți în continuare un software bine scris pentru a nu avea intreruperi. Dacă website-ul dvs. se bazează pe platforme și instrumente vechi, atunci șansele de erori în software sunt mai mari, așa că vă recomandăm să actualizați întotdeauna software-ul pe care îl utilizați la cea mai recentă versiune sau dacă acest lucru nu este posibil să se migreze către platforme moderne precum WordPress.
  3. Configurarea corecta: In unele cazuri, un website poate deveni nefunctional din cauza configurarii gresite. Dacă utilizați un VPS administrat, atunci cel mai probabil furnizorul dvs. de hosting se va asigura că setările dvs. sunt corecte.