Shortcode-urile (in traducere „coduri scurte” sau „comenzi rapide”) confera puterea de codare oricarui utilizator WordPress, chiar si celor care nu cunosc nimic despre dezvoltarea websiturilor. Aceste mici fragmente de cod pot fi inserate aproape oriunde pentru a adauga functii dinamice, de la galerii, fisiere audio, antete si continut de pe websituri externe, oricarui website WordPress. Pe scurt, este un cod care este utilizat pentru a afisa/executa rapid o caracteristica. Usor de utilizat, shortcode-urile sunt trecute adesea cu vederea, insa ele sunt un instrument convenabil pentru adaugarea unei varietati de functii specializate pe websitul dvs. WordPress.
Cum functioneaza shortcode-urile in WordPress?
Un shortcode este o bucata mica de cod conceputa pentru a indeplini o functie specifica sau pentru a adauga o anumita caracteristica pe un website WordPress. Pentru ca majoritatea shortcode-urilor nu fac parte din teme sau pluginuri WordPress, ele pot fi introduse in pagini/posturi/widgeturi, oriunde se doreste sa se adauge o anume caracteristica. Tot ceea ce trebuie sa faca un utilizator este sa localizeze shortcode-ul, sa il copieze si sa il insereze in locatia unde se doreste sa apara.
Shortcode-urile pot fi inserate intr-o pagina WordPress sau intr-un post utilizand fie editorul Visual sau Text, iar output-ul shortcode-ului apare in editor la punctul selectat de un utilizator. De exemplu, daca doriti sa adaugati o galerie pe websitul dvs., copiati si lipiti shortcode-ul in pagina relevanta utilizand un editor precum Visual sau Text. Apoi, galeria ar trebui sa apara atunci cand pagina este vizualizata.
Shortcode-urile provin dintr-o varietate de surse. Un set de baza de shortcode-uri este inclus in nucleul WordPress, in timp ce altele pot fi instalate prin pluginuri sau create de la zero. Shortcode-urile pot fi de asemenea utilizate pentru a afisa continut de pe alte websituri, cum ar fi un feed Twitter. Copiati si lipiti codul relevant din sursa externa in locatia dorita pe pagina WordPress, pe un post sau text widget.
De unde puteti obtine shortcode-uri pentru WordPress?
Unele shortcode-uri sunt disponibile implicit chiar din WordPress. Plasand oricare dintre acestea in editorul de text WordPress sau intr-un text widget, va afisa elementul dorit. Acest lucru poate fi personalizat, dupa cum este necesar, din setarile disponibile in panoul de control al administratorului WordPress. Shortcode-urile pot veni cu unele teme si pluginuri gratuite sau premium pentru a adauga functii si caracteristici suplimentare. De exemplu, o tema WordPress pentru galerii foto ar putea avea un shortcode de galerie pentru gestionarea continutului de imagini al temei.
Daca aceste shortcode-uri implicite nu sunt suficiente, este posibil sa obtineti mai multe shortcode-uri specializate printr-o serie de pluginuri WordPress, precum Shortcodes Ultimited, care include peste 50 shortcode-uri pentru adaugarea de functii de tot felul, precum carusele, antete si glisoare (slidere):
Pentru si mai multe shortcode-uri, puteti achizitiona o varietate de pluginuri premium, precum Vision, care dispune de peste 100 shortcode-uri personalizabile de la numerosi dezvoltatori WordPress si marketplace-uri active din intreaga lume.
O serie de websituri terte ofera, de asemenea, shortcode-uri proprii pentru plasarea unor insemne, publicatii si feed-uri pe websituri WordPress. Pentru a insera acest tip de continut, copiati shortcode-ul in locatia dorita pe site-ul dvs. WordPress.
Crearea de shortcode-uri personalizate
Desi oricine poate utiliza shortcode-uri fara a avea abilitati de codare sau web design, doar dezvoltatorii experimentati pot modifica shortcode-uri pentru a aduce un plus personalizarii existente. De exemplu, utilizatorii pot seta parametrii intr-un shortcode pentru a specifica modul in care ar trebui sa se comporte: cate posturi recente sa fie afisate sau cate slide-uri sa apara intr-un slideshow, etc. Shortcode-urile WordPress sunt disponibile pentru intreaga comunitate WordPress pentru personalizare si actualizare.
Dezvoltatorii isi pot crea de la zero propriile shortcode-uri personalizate, cu specificatii din codexul si instrumentele WordPress, precum setul de instrumente Generate WP, care ofera cadrul pentru generarea de shortcode-uri pentru o varietate de utilizari.
Deoarece WordPress este un software gratuit, open-source, pe care oricine il poate edita sau modifica, utilizatorii pot crea shortcode-uri cu utilizari specifice exclusive pentru un anumit website WordPress sau le pot pune la dispozitia intregii comunitati WP.
Utilizarea shortcode-urilor WordPress
Utilizarea shortcode-urilor WordPress se face simplu, prin copierea si lipirea in editorul text sau widget, oriunde doriti sa apara. Cu toate acestea, este important sa retineti ca shortcode-urile vin impreuna cu un anumit plugin sau tema WordPress vor inceta sa mai functioneze daca pluginul „parent” este dezactivat sau daca tema WordPress este schimbata. Shortcode-urile care sunt parte din nucleul WordPress sau cele adaugate din alte surse raman valabile chiar daca tema websitului a fost schimbata sau actualizata.
Shortcode-ul devine activ dupa ce este introdus in continutul dvs. Daca shortcode-ul este furnizat de un plugin WordPress, veti avea cel mai probabil optiuni pentru personalizarea continutului care este afisat folosing shortcode-ul. De exemplu, daca ati instalat unul din numeroasele pluginuri WordPress pentru galerie, acesta va permite sa adaugati o imagine in galerie si sa o editati, apoi va genera un shortcode care poate fi adaugat oriunde pe website pentru a genera editia curenta a galeriei.
Shortcode-urile din WordPress au fost introduse pentru prima data in WordPress 2.5, astfel ca ele exista de ceva timp, oferind utilizatorilor de toate nivelurile un mod de a aduce puterea de codare WordPress pe websiturile lor, fara a lucra direct cu codul in sine. Alaturi de teme si pluginuri, shortcode-urile simplifica personalizarea websitului dvs. WordPress.