V-ati intrebat vreodata ce sarcini  de mentenanta WordPress ar trebui sa efectuati in mod regulat? Sarcinile de mentenanta de rutina necesita de obicei putin timp insa va asigura ca website-ul dvs. este securizat si functioneaza la performante maxime.

In acest articol vom enumera cateva dintre cele mai importante sarcini de mentenanta WordPress si cum le puteti efectua pe fiecare dintre acestea.

De ce si cand sa efectuati taskuri de mentenanta WordPress?

Website-ul dvs. WordPress este un sistem puternic format din mai multe parti care includ gazduirea web, core-ul WordPress, pluginuri si teme dar si propriul continut cu text si imagini.

Dupa lansarea unui website, multi proprietari de website-uri nu efectueaza operatiuni de mentenanta decat daca apar probleme de securitate sau functionalitate. Cu toate acestea, daca doriti performante optime este important sa efectuati mentenanta websitului dvs. WordPress in mod regulat. Aceste operatiuni va vor oferi siguranta ca site-ul dvs. web este intordeauna in stare optima de functionare.

Cat de des trebuie sa efectuati sarcinile de mentenanta WordPress?

Daca rulati un website mare, cu mult trafic, atunci ar trebui sa parcurgeti aceasta lista de sarcini de mentenanta in fiecare luna sau chiar mai des. Pentru site-urile web mai mici, cu trafic si continut mai putin, trebuie sa efectuati aceste sarcini de intretinere la fiecare 3 luni.

 

Sarcini esentiale de mentenanta WordPress

1.Modificati toate parolele dvs. WordPress (si nu numai)

Parolele sunt prima dvs. linie de aparare impotriva accesului neautorizat la site-ul dvs. web. Este important sa utilizati intotdeauna parole unice puternice pentru toate conturile dvs. online. Acestea includ site-ul dvs. WordPress, conturile FTP sau SSH si baza de date.

Parolele puternice  sunt mai greu de retinut dar puteti utiliza aplicatii de gestionare a parolelor – cum ar fi LastPass – pentru a stoca in siguranta  parolele dvs.

2. Creati un backup complet al website-ului

Exista diverse plugin-uri pentru backup, precum UpdraftPlus. Acestea va pot ajuta sa automatizati complet procesul de backup WordPress.

Din cand in cand, este o idee buna sa rulati taskul de backup manual pentru a crea o copie de rezerva completa a site-ului dvs. web. Dupa executarea copiei de rezerva, verificati daca fisierele si baza de date au fost salvate corect.

3. Verificati si actualizati toate fisierele WordPress

WordPress vine cu un sistem incorporat de gestionare a actualizarilor pentru nucleul, pluginurile si temele WordPress. Actualizati intotdeauna WordPress pentru a utiliza cea mai recenta versiune, precum si pentru a va actualizati toate pluginurile si temele.

Exista unele situatii in care este posibil sa ratati o actualizare. De exemplu, cand licenta unui plugin sau a unei teme premium expira este posibil ca sistemul de verificare a actualizarilor sa nu functioneze corect.

Verificati manual actualizarile. Examinati toate pluginurile si temele instalate pentru a va asigura ca ruleaza cea mai recenta versiune.

4. Verificati si stergeti comentariile SPAM

Pluginul Akismet este utilizat frecvent pentru protectie anti-spam. Acesta verifica comentariile si trimiterile formularului de contact folosind o baza de date globala antispam pentru a impiedica website-ul dvs. sa publice continut rau intentionat.

Cu toate acestea, uneori Akismet poate ajunge sa marcheze un comentariu legitim ca spam. Din cand in cand, este recomandat sa verificati comentariile ,arcate ca spam pentru a va asigura ca nu exista comentarii reale marcate incorect ca spam.

Dupa o astfel de verificare veti putea sterge in siguranta toate comentariile spam de pe site-ul dvs.

5. Testati toate formularele dvs. WordPress

Problemele de functionare ale formularelor pot duce la pierderea unor oportunitati. Acest tip de probleme poate avea cauze diverse, de la probleme de configurare in WordPress pana la probleme la nivelul platformei de gazduire.

Verificati toate formularele de pe site-ul dvs. web pentru a va asigura ca acestea functioneaza corect.

6. Optimizati baza de date WordPress

WordPress stocheaza majoritatea informatiilor intr-o baza de date – continutul, comentariile, utilizatorii si setarile dvs. In timp, baza de date poate colecta o multime de informatii inutile ceea ce poate mari dimensiunile copiilor de rezerva WordPress care la randul lor pot afecta incarcarea, descarcarea si restaurarea backup-urilor.

Optimizarea bazei de date WordPress va permite sa curatati baza de date de ceea ce este inutil, defragmentarea tabelelor si imbunatatirea performantei bazei de date.

7. Rulati teste de performanta

Multi utilizatori isi optimizeaza performantele website-ului WordPress la lansare, apoi uita de el. Odata cu trecerea timpului, incepeti sa adaugati continut, sa instalati pluginuri sau chiar sa schimbati tema si performantele site-ului dvs. WordPress se pot diminua.

Site-urile web rapide  sunt recomandate nu doar pentru o experienta pozitiva a utilizatorului ci si pentru  imbunatatirea rankingului SEO. In prezent este obligatoriu sa faceti in mod regulat o analiza detaliata a performantelor website-ului dvs.

Cand examinati performantele website-ului dvs., nu va limitati doar la imbunatatirea paginii dvs. de pornire. Testati toate paginile importante.

8. Gasiti si remediati erorile 404

Cand un utilizator solicita o pagina care nu exista pe website-ul dvs., WordPress ii va afisa o pagina de eroare 404. Erorile 404 care apar deoarece un utilizator a tastat gresit o adresa sunt normale si nu trebuie sa va ingrijoreze. Cu toate acestea, erorile 404 care apar deoarece o pagina nu mai este disponibila sunt frustrante pentru utilizatori si creeaza o experienta  negativa. Identificati paginile care genereaza genereaza erori 404 si directionati-le spre pagini existente.

9. Gasiti si remediati link-urile nefunctionale

Pe masura ce website-ul dvs.   creste veti realiza ca unele website-uri  externe catre care ati inserat linkuri in articolele dvs. mai vechi nu mai exista. Unele s-ar putea sa se fi mutat in locatii noi in timp ce altele ar putea sa fi disparut complet.

Problema link-urilor nefunctionale nu se limiteaza doar la legaturi externe si pot include  imagini incarcate incorect sau linkuri scrise gresit.Este o situatie care poate fi frustranta pentru vizitatorii dvs. si poate afecta interactiunea utilizatorului pe website-ul dvs.

Ca parte a rutinei de  mentenanta WordPress este recomandat sa verificati existenta link-urilor nefunctionale si sa le remediati.

10. Efectuati un audit SEO si o verificare detaliata a continutului

Urmatorul pas pe care trebuie sa il includeti in sarcinile dvs. regulate de mentenanta este o revizuire aprofundata a continutului. Aici intra datele din Google Search Console si Google Analytics.

Google Analytics va arata de unde provin vizitatorii dvs. si ce actiuni intreprind pe site-ul dvs. web. Aceste date va permit sa identificati continutul de pe site-ul dvs. care atrage mult trafic sau care nu are rata de conversie ridicata.

Google Search Console va poate ajuta sa gasiti cuvinte cheie de cautare care returneaza website-ul dvs. in rezultatele cautarilor. Puteti lista cuvinte cheie unde website-ul dvs. se poate clasa cu usurinta mai sus, actualizand articolele respective.

Chiar si cu un scor SEO excelent, va puteti imbunatati in continuare continutul. Incercati sa adaugati informatii noi, sa adaugati imagini si sa creati legaturi spre alte pagini de pe site-ul dvs. web.

11. Optimizati imaginile de pe website

Incarcarea imaginilor dureaza mai mult decat incarcarea textului ceea ce inseamna ca incarcarea imaginilor reduce viteza de incarcare a paginilor web. Atunci cand verificati performanta website-ului puteti descoperi unele imagini prea mari.

Revizuirea imaginilor si a bibliotecii media va permite sa controlati problema. Puteti  realiza verificari  pentru a gasi imagini care pot fi reduse in dimensiune sau imagini care sunt prea mari folosind un plugin specializat. Pentru mai multe informatii despre optimizarea imaginilor cititi articolul nostru: WebP: Ce este si de ce sa il folositi?

12. Examinati log-urile de securitate WordPress

Unii utilizatori WordPress nu realizeaza ca website-ul lor este tinta unui atac decat atunci cand nu mai este gasit in rezultatele cautarilor pe Google. Pe langa schimbarea parolelor si crearea copiilor de rezerva manuale ca masuri proactive trebuie  sa examinati jurnalele de acces si erori ale site-ului dvs. pentru a vedea daca exista activitati neobisnuite pe website-ul dvs. O alta optiune este utilizarea unui plugin de audit de securitate pe site-ul dvs.

13. Detectarea si remedierea defectiunilor tehnice

Majoritatea sarcinilor de mentenanta pentru websituri WordPress sunt relativ simple si nu vor afecta functionarea normala a site-ului dvs. Cu toate acestea, unele pot incetini site-ul dvs., cum ar fi verificarea link-urilor nefunctionale sau rularea unui plugin de optimizare a imaginilor.

Daca aveti un mediu de testare atunci puteti efectua sarcinile de mentenanta in mediul de testare si apoi sa le implementati pe site-ul live. Lipsa unui mediu de testare poate genera situatii neprezavute si implicit downtime.

O modalitate de a rezolva aceasta problema este punerea site-ului dvs. WordPress in modul de mentenanta. Alternativ, puteti efectua aceste sarcini in timpul orelor de trafic redus.

Concluzii

Speram ca acest articol sa va ajute sa efectuati sarcinile elementare de mentenanta WordPress in mod regulat pe website-ul dvs.

Iar daca sarcinile de intretinere website vi se par prea tehnice, le puteti externaliza catre o companie precum HostX, care ofera servicii de mentenanta si dezvoltare WordPress/WooCommerce. Concentrati-va asupra afacerii dvs. iar noi ne ocupam de functionarea optima, securizarea si dezvoltarea website-ului dvs.

Planurile HostX de mentenanta website WordPress includ:

  • Actualizari WordPress (core-ul WordPress, tema si pluginurile instalate)
  • Backup WordPress (fiecare plan de mentenanta WordPress include cloud backup zilnic)
  • Viteza si peformanta (analiza website si identificarea extensiilor cu probleme)
  • Securitate WordPress (monitorizare antimalware, testari de vulnerabilitati software, blocare atacuri brute-force si monitorizare integritate fisiere)
  • Asistenta specializata (echipa specializata in WordPress si WooCommerce)
  • Curatare malware (curatare website WordPress compromis si readucere website online)
  • Optimizare imagini

Este foarte important sa efectuati aceste sarcini de mentenanta WordPress in mod regulat, indiferent ca le realizati dvs. sau o companie profesionista catre care ati externalizat serviciul.