Eroarea „508 – Resource Limit Reached” este una care poate genera o stare de confuzie atat in randul proprietarilor site-urilor web, cat si a persoanelor care navigheaza. In acest articol ne concentram pe cateva sfaturi vizand propretarii de websituri, pentru a putea identifica cauzele erorii si cateva remedii practice.
Istoricul erorii 508 si de ce apare aceasta
In primul rand, sa analizam istoricul locurilor in care a aparut eroarea „508 – Resource Limit Reached”. Eroarea 508 a fost ratificata pentru prima data ca si cod HTTP in RFC5842, dar cunoscuta drept cod de eroare HTTP „508 – Loop Detected” in 2010. Aproximativ in acelasi an, CloudLinux a fost lansat pentru prima data cu scopul de a putea oferi un plus de securitate si stabilitate serverelor de gazduire web de tip shared (partajat).
Una dintre aceste tehnologii noi introduse a fost „LVE” sau „Lightweight Virtual Environment”, care este un modul de kernel Linux bazat pe tehnologia OpenVZ conceput pentru industria de gazduire web, avand ca obiectiv principal repartizarea, alocarea si limitarea resursele serverului shared, cum ar fi memoria, procesorul si conexiunile, pentru fiecare cont de hosting. Tehnologia LVE se asigura ca nici un cont nu poate pune in pericol stabilitatea serverului de gazduire web tip shared, determinand incetinirea sau chiar blocarea functionarii tuturor site-urilor.
Inainte ca tehnologia LVE sa existe, era o situatie obisnuita ca un singur site web sa poata scoate din functiune un intreg server de gazduire web partajat, daca acesta avea o variatie brusca de trafic. Cand se intampla acest lucru efectul era global, asupra tuturor websiturilor gazduite pe acel server.O situatie nu tocmai corecta fata de ceilalti clienti de pe server, nefunctionarea acestuia nefiind rezultatul direct al propriilor actiuni.
Cand a fost lansat CloudLinux, comunitatea de gazduire web a adoptat aceasta noua tehnologie intr-un ritm foarte rapid deoarece oferea mai multa stabilitate infrastructurii lor si un sistem mai echitabil pentru clienti. Dintr-o data, s-au impus limite asupra conturilor de gazduire web partajate care nu existau in trecut, care restrictionau cantitatea de memorie, CPU si procese pe care un site le-ar putea utiliza la un moment dat.
Probabil, cel mai apropiat cod pe care l-ar fi putut gasi CloudLinux in codurile HTTP IANA si care s-ar fi potrivit cu LVE in privita detectiei folosirii resurselor unui site web, a fost codul „508” care a fost introdus mai recent. Acesta a devenit codul pe care CloudLinux il va folosi atunci cand utilizarea resurselor depasea limitele impuse de LVE iar incepand cu 2010, serviciile de gazduire partajate au devenit mult mai stabile.
Stabilirea limitei care cauzeaza eroarea „508 – Resource Limit Reached”
Daca sunteti proprietar al unui site web si ati observat ocazional ca website-ul dvs. emite erori 508 vizitatorilor, exista metode de a identifica care este cauza erorii. Majoritatea erorilor 508 sunt generate de serverele bazate pe cPanel care ruleaza CloudLinux. Eroarea 508 este generata de una dintre aceste doua lucruri care apar pe server:
- Utilizarea memoriei (contul dvs. a depasit cantitatea de memorie alocata contului dvs. cPanel si nu exista nicio memorie disponibila alocata contului dvs. pentru ca serverul sa proceseze solicitarea dvs. deoarece memoria este folosita de alte solicitari din cont)
- Limita proceselor de intrare a fost depasita (contul dvs. a depasit limita de procese de intrare permise care pot fi rulate simultan pe cont la momentul trimiterii request-ului dvs. pe serverul web)
Contrar credintei, limitarile procesorului nu provoaca erori 508 erori in mod direct. Daca se atinge alocarea CPU pentru un cont, acesta va ramane la acest maxim si va incetini alte procese care ruleaza pe server. Acest lucru poate duce la cresterea numarului de procese de intrare, deoarece requesturile nu pot fi indeplinite atat de repede, nefiind setata nicio limita, iar aceasta poate declansa o eroare 508.
Daca aveti acces cPanel la contul dvs. de gazduire web partajat iar serverul ruleaza CloudLinux, ar trebui sa existe o optiune pentru a putea examina utilizarea resurselor pentru cont si a stabili cauza erorii 508 pe care o intampinati. Optiunea pe care ar trebui sa o cautati in cPanel este pictograma “CPU and Concurrent Connection Usage”, in cadrul grupului de optiuni „Metrics”.
Dupa ce accesati aceasta sectiune, va sunt prezentate informatii care indica daca site-ul dvs. a atins sau nu limitele resurselor in ultimele 24 de ore. Aveti si un link catre „detaliile” de utilizare, care va prezenta cauza oricarei 508 erori impreuna cu cantitatea de erori aparute in acea perioada de timp, precum si unele date istorice suplimentare. Raportul va arata ce limite au fost atinse, dar nu neaparat de ce au fost atinse in primul rand.
Posibile cauze ale erorii „508 – Resource Limit Reached”
Exista multe cauze potentiale ale erorii 508, iar unele dintre cele mai comune sunt enumerate mai jos.
Furnizorul dvs. de gazduire are setate limite mai mici decat cerintele website-ului dvs.
Multi furnizori de servicii de gazduire web au setate limite mici, astfel incat sa poata incadra multe sute de conturi de pe un singur server. Aceste limite pot fi mult sub cerintele websitului dvs., in special daca este un site web mare (cu o multime de plugin-uri) sau daca ruleaza un CMS de comert electronic, precum Magento sau WordPress / WooCommerce.
Cel mai bun lucru de facut intr-o instanta de genul acesta ar fi sa aflati care sunt limitele setate de furnizorul dvs. de gazduire web (intrebati) si sa efectuati niste teste de concordanta pentru a vedea cati vizitatori pot accesa website-ul dvs. simultan inainte de epuizarea resurselor. Daca aceasta limita nu este suficient de mare, cautati o alta gazda web sau alegeti un alt pachet in care vi se ofera suficiente resurse pentru a preveni acest lucru.
Daca aveti un website cu adevarat incarcat, este o solutie mai buna sa alegeti gazduirea pe un server dedicat, fara limite, care poate fi cel mai bun lucru pentru website-ul si afacerea dvs.
Varfurile de trafic pe website
De multe ori am vazut situatia in care unii clienti fac reclama la TV sau radio, avand un pachet de gazduire web partajat, iar apoi primesc erori 508. Daca intreprindeti orice activitate care va trimite varfuri de trafic pe site-ul dvs. web, va trebui sa va aflati pe o platforma dedicata de gazduire, altfel este posibil sa pierdeti expunerea valoroasa pe care site-ul dvs. web ar trebui sa o obtina prin publicitatea pe care o efectuati. Asigurati-va ca sunteti pe o platforma care sa poata face fata cu bine inainte de aparitia varfurilor de trafic.
Procese corupte, procese din back-end sau cron job-uri care au impact asupra utilizarii resurselor dvs.
Adesea, un proces din back-end, o interogare lunga initiata din back-end-ul unui website sau un cron job care ruleaza sarcini cu memorie extinsa, ar putea cauza eroarea dvs. 508. De obicei, evenimentele coincid cu actiunile desfasurate, ceea ce face ca acest lucru sa fie usor de detectat. Mai ales daca aveti erori de utilizare a resurselor in acelasi timp in care sunt efectuate cron job-uri sau cand administratorul websitului indeplineste sarcini in backend care provoaca consumarea resurselor.
Crawlere web, motoare de cautare sau atacuri Denial of Service (DoS attacks)
Crawler-urile web sau scripturile automate care ruleaza pe site-ul dvs. web pot fi adesea cauza epuizarii limitei de resurse. In plus, motoarele de cautare care indexeaza site-ul dvs. intr-un ritm rapid pot determina, de asemenea, depasirea limitelor de resurse. Pe langa acestea, entitatile malitoase pot accesa constant acele pagini ale websitului despre care stiu ca vor genera o multime de resurse, blocand resursele calculatorului (atacuri de tip DoS sau Denial of Service, in traducere refuzul, blocarea serviciului).
Accesarea jurnalelor de acces (access logs) ale serverelor la momentul in care a fost generata eroarea 508 ar trebui sa va ofere o idee despre activitatea de pe site care a cauzat problema, putand fi in masura sa gaseasca adresele IP care provoaca problema, si pe care apoi sa le blocati.
Instrumentele Google pentru webmasteri pot fi utilizate pentru a schimba rata cu care va este indexat websitul, daca suspectati ca Google ar fi cauza, atunci cand va indexeaza site-ul. Aceasta poate fi ajustata la o rata mai mica de request-uri pe secunda pentru a preveni acest lucru.
Pluginuri sau coduri slab scriptate
Uneori eroarea 508 poate fi cauzata de plugin-uri CMS, teme sau coduri custom scrise gresit. Capacitatea de a vedea care sunt procesele pe care le ruleaza contul dvs., ajuta la identificarea fisierelor care blocheaza webitul, si care determina depasirea capacitatii CPU sau a memoriei. Aceasta este, de asemenea, o cauza majora pentru care un website este lent atunci cand nimeni nu utilizeaza site-ul web.
Din pacate, limitarile 508 sunt o parte esentiala pentru a putea oferi gazduire web stabila intr-un mediu comun. Exista multe motive pentru care puteti obtine o eroare 508 iar acestea sunt rezultatul contului de gazduire web, care utilizeaza mai multe resurse decat a alocat furnizorul de hosting contului.
Daca primiti erori 508 in mod constant pe websitul dvs, cel mai logic este sa faceti upgrade la pachetul de gazduire sau sa analizati alte alternative, cum ar fi gazduirea pe servere VPS sau gazduirea pe un server dedicat, pentru a va asigura ca limitarile nu vor provoca nefunctionarea websitului dvs. in mod constant. Uneori suma pe care o pierdeti in perioadele de nefunctionare a websitului este mult mai mare decat costul actualizarii la un pachet adecvat.