Pentru proprietarul unei afaceri online sau posesorul unui website este foarte important ca potentialii clienti sa il poata contacta online prin orice conexiune de Internet si orice device. Procesul de creare a unui website responsive necesita o atentie sporita la detalii ca urmare a numarului mare de device-uri care pot fi utilizate pentru navigarea pe Internet: tablete, telefoane, desktopuri, laptopuri, MacBook-uri, etc.
Odata cu aparitia iPhone in 2007 navigarea pe device-urile mobile s-a schimbat datorita functiei touch. La nivel global peste 40% dintre utilizatori prefera achizitionarea produselor folosind dispozitivele mobile si aproape fiecare client care viziteaza un magazin fizic foloseste un device mobil pentru a compara preturile deoarece unele magazine dispun de oferte online mai avantajoase decat cele din magazinele fizice.
Ce inseamna responsive in dezvoltarea unui site ?
Un website responsive este un website care se adapteaza in mod automat device-ului folosit de catre utilizator. Daca un website este responsive, acesta va fi afisat pe ecran-ul device-ului astfel incat textele, imaginile si continutul acestuia vor fi usor de citit iar navigarea va fi usoara.
Pastrarea utilizatorilor pe website este mai mult mai usoara daca acel website este responsive. Un website responsive duce la sporirea increderii potentialilor clienti iar posibilitatea de a achizitiona produsele dvs. sau de a interactiona cu website-ul dvs. va fi mult mai mare. Imaginati-va ca intrati intr-un magazin fizic, iar produsele nu sunt corect aranjate, preturile nu sunt afisate iar in magazin nu este nici un angajat caruia sa-i cereti detalii; similar, intr-un magazin online in care informatiile nu sunt afisate corect este foarte probabil ca un potential client sa renunte.
Ce detalii legate de design pe care trebuie sa luati in calcul ?
In momentul in care va ganditi la un design responsive trebuie sa tineti cont ca responsive inseamna accesare simpla pe orice device:
Website-ul trebuie sa fie mobile-friendly: websitul trebuie sa fie afisat corect indiferent de device-ul mobil utilizat pentru accesare lui
Paginile acestuia sa se incarce rapid: viteza de incarcare a websitului este esentiala indiferent de device / rezolutia display-ului / conexiune. Un website responsive se va adapta la rezolutia si device-ul utilizatorului oferindu-i o experienta excelenta.
Redimensionarea imaginilor: scalarea imaginilor in functie de rezolutia folosita poate duce la afisarea corecta a website-ului, mai ales in cazul in care website-ul dvs. foloseste imagini de mare rezolutie. Unele CMS-uri vor genera imagini multiple pentru fiecare rezolutie astfel incat sa reduca dimensiunea imaginilor.
Navigare simpla: meniul este esential pentru navigarea intr-un website responsive
Date de contact simple: nimeni nu doreste sa ajunga pe o pagina de contact cu un font mic, greu lizibil, iar informatiile sa fie greu de descifrat. Utilizatorii sunt mai tot timpul grabiti si vor incerca sa ia legatura cu dvs. in cel mai rapid mod posibil.
Informatii importante in prima jumatate a paginii: pentru a dezvolta un site responsive, trebuie sa va ganditi la utilizatorii de mobil. Pentru a intelege utilizatorii de dispozitive mobile este absolut necesar sa testati website-ul pe diferite device-uri si a le oferiti informatiile esentiale in cel mai rapid mod posibil.
Butoane mari, texte cu font lizibil: aceste 2 aspecte sunt esentiale in dezvoltarea unei versiuni responsive a website-ului. Informatiile trebuie sa fie prezentate prin texte si imagini usor de citit iar butoanele prin care acestia interactioneaza trebuie sa fie usor de accesat.
Monitorizati interactiunile de pe dispozitivele mobile: in doua cuvinte, Google Analytics. Prin folosirea acestui instrument, puteti monitoriza si descifra valori statistice si informatii privind vizitatorii de pe dispozitivele mobile (cum anume folosesc website-ul).
Nu folositi Flash: De o buna perioada de timp, dispozitivele mobile Apple si Android nu mai suporta acest tip de plugin; daca este posibil evitati folosirea animatiilor Flash.
Ce greseli sa evitati ?
In procesul de dezvoltare a unui website responsive este recomandat sa evitati cateva erori frecvente:
Nu uitati sa testati website-ul pe mai multe dispozitive mobile: nu presupuneti ca functionarea corecta a websitului pe o rezolutie inseamna afisare corecta pe orice rezolutie / device. Va recomandam sa testati website-ul pe mai multe device-uri cu diferite rezolutii (sau sa folositi un serviciu specializat) pentru a va asigura ca functioneaza corect.
Distanta in scroll-uri nu trebuie sa fie prea lunga: amintiti-va de pagina care va fi accesata de potentialii clienti, asigurati-va ca este cursiva si tot continutul acesteia este lizibil si usor de accesat.
Comasati informatiile: incercati sa oferiti un continut rezonabil cantitativ; timpul este un factor important in viata noastra iar o cantitate foarte mare de informatii nu va ajuta in cazul utilizatorilor de mobil. Textele trebuie sa fie cat mai clare astfel incat utilizatorii sa acceseze si sa inteleaga usor informatiile.
Butoanele si elementele pe care se poate da click utilizatorii trebuie sa fie evidentiate si usor de accesat; asigurati-va ca nu sunt prea apropiate.
Eliminati pop-urile: un astfel de element, in mod special pe un dispozitiv mobil, poate fi iritant pentru client, blocand anumite texte sau elemente.
De ce sa va ingrijorati daca nu aveti un site responsive?
Majoritatea utilizatorilor cu device-uri mobile vor renunta daca website-ul dvs. se incarca prea incet sau nici nu vor depune eforturi prea mari pentru a citi un text care depaseste limitele ecranului. Tineti cont ca procentul utilizatorilor de device-uri mobile este in continua crestere, iar procentul cautarilor de pe astfel de device-uri a depasit deja cautarile „clasice” de pe desktop.
Google Best Practices
Un element critic de avut in vedere sunte bunele practici Google. Acesta contine informatii privind modul in care website-ul dvs. este afisat in Google. Acesterecomandari va vor ajuta sa optimizati website-ul dvs. in Google astfel incat sa aveti cele mai bune rezultate.
Este important sa retineti ca pentru a avea un website responsive trebuie sa luati in calcul textele, imaginile, design-ul, viteza si structura website-ului.
Exista un numar de factori pe care trebuie sa-i aveti in vedere in momentul in care va ganditi sa creati un website responsive, incepand de la layout pana la functionalitati. Toate aceste atribute impreuna pot ajuta in dezvoltarea website-ului dvs. responsive.
Dispozitivele mobile sunt folosite de aproape toti utilizatorii de Internet ceea ce insemna ca nu mai puteti ignora importanta acestor device-uri si trebuie sa va asigurati ca website-ul dvs. este responsive si usor de accesat de pe orice dispozitiv mobil.