Securitatea emailului presupune unele masuri colective pentru a asigura continutul si accesarea unui cont de e-mail. Emailul ramane un mijloc eficient de comunicare in lumea moderna in continua evolutie, atat pentru informatiile personale, cat si pentru comunicarea la nivelul companiilor.

Emailul a oferit de-a lungul timpului o serie de avantaje remarcabile care l-au pastrat in topul preferintelor utilizatorilor de servicii online:

  • Comunicare privata si datata
  • Mesaje livrate rapid
  • Posibilitatea de a atasa si trimite documente, imagini si alte tipuri de fisiere media
  • Verificarea identitatii unei persoane
  • Gestionarea comunicarii prin device-uri diverse

In prezent, ne bazam intr-o mare masura pe email ca fiind un canal de comunicare de incredere. Cu toate acestea, furtul de date sensibile este o realitate in crestere in lumea de astazi fiind o amenintare care afecteaza toti utilizatorii, indiferent de tipul lor.

 

Motive pentru care securitatea emailurilor conteaza

1. Emailul este atractiv pentru hackeri

Ceea ce atrage majoritatea hackerilor catre e-mail este natura rapida si usoara a accesului. Un exemplu de obtinere facila a accesului la date sensibile precum conturi bancare, carduri bancare sau CNP-uri sunt emailurile trimise necriptat prin retele nesecurizate,

Hackerii initiaza diverse tipuri de atacuri rau intentionate avand ca tinta utilizatorii serviciilor de email. Scopul lor este de a pacali destinatarii in a dezvalui informatii sensibile, care pot fi utile atacatorilor. In mod frecvent sunt intalnite:

  • Atacuri de tip phishing (atacatorul colecteaza  informatii confidentiale pretinzand ca este o institutie de incredere – ex. o banca)
  • Programe malware pentru a obtine acces la reteaua victimei
  • Spoofing (identitatea expeditorului este falsificata)
  • Spam (de obicei, pentru a incerca vanzarea a unui serviciu sau produs)

Emailurile periculoase sunt atat de frecvent distribuite pe Internet, incat aproape 70% din traficul de tip email este Spam sau contine diverse forme de malware.

Statistic,  30% din e-mailurile de phishing sunt deschise de destinatari comparativ cu rata de deschidere tipica de 21,7% a corespondentei normale. 66% din programele malware sunt livrate intr-un atasament de email. In 2019, atacurile ransomware din e-mailurile de phishing au crescut cu 109% fata de 2017.

Aceasta situatie face ca securitatea e-mailului sa fie esentiala in blocarea hackerilor care cauta in fiecare zi sa fure identitatile utilizatorilor sau sa obtine acces la informatii confidentiale.

2. Emailurile rau intentionate afecteaza livrarea mesajelor

O modalitate de a detecta e-mailurile rau intentionate este prin filtrare. Filtrele sunt concepute pentru a examina anumite tipare si elemente de continut dintr-un e-mail pentru a recunoaste un mesaj ca spam sau malware, incluzand URL-uri, atasamente, anteturi, mesaje text. Adevarata provocare este ca filtrele sa distinga ceea ce este autentic atunci cand fluxul de mail rau intentionat se amesteca cu emailurile legitime.

In unele situatii  sistemul de filtrare poate decide in mod eronat ca unele mesaje sunt Spam iar emailuri legitime, cum ar fi ofertele de locuri de munca sau corespondenta cu prieteni sau parteneri de afaceri sa fie blocate. O solutie simpla este utilizarea unei platforme cloud specializate – Spam Experts – cu o rata foarte ridicata de detectie a emailurilor de tip Spam / malware.

Spam Experts foloseste cei mai avansati algoritmi de filtrare spam (elimina 99,98% din Spam!), dar ofera protectie si impotriva altor amenintari online (virusi, atacuri de tip phishing), inainte ca acestea sa ajunga in Inbox-ul dvs.

3. Afacerile se bazeaza pe emailuri

Usurinta utilizarii si costul accesibil face ca e-mailul sa fie un instrument credibil si important pentru majoritatea utilizatorilor, indiferent de domeniul de activitate. In cadrul unei companii e-mailurile sunt trimise in scopuri precum cumparare, vanzare, marketing, raportare,  etc. si pentru majoritatea afacerilor lipsa emailului ar fi o situatie extrem de neplacuta.

Cu toate acestea, email este un mediu nesigur daca nu sunt luate masuri de siguranta. Lipsa unei strategii de securizare a corespondentei poate lasa companiile si informatiile personale expuse riscurilor atacurilor cibernetice.

E-mailurile rau intentionate cum ar fi spamul si malware-ul reprezinta o problema frecventa deoarece prezinta un risc major de infectare a retelei destinatarilor.

4. Erori umane

Majoritatea problemelor de securitate sunt rezultatul erorii umane. Angajatii companiei dvs. ar trebui sa fie instruiti corespunzator cu privire la riscurile de securitate legate de emailuri si la modul de identificare a emailurilor suspecte pentru a putea evita greseli costisitoare.

Cu toate acestea, erorile angajatilor nu sunt singura cauza a problemelor de securitate. Alte situatii potentiale periculoase sunt cele cauzate de conflicte cu sau intre angajati care pot cauza alte probleme precum:

  • afecta reputatia unei companii
  • sustrage date private pentru bani sau alte stimulente
  • pot incepe o afacere concurenta

Acest tip de amenintari pot fi dificil de detectat prin urmare trebuie sa va selectati angajatii cu grija. Asigurati-va ca politicile de securitate a emailurilor sunt explicate clar si puse in aplicare in mod corect.

Nu subestimati puterea unui email. Hackerii utilizeaza metode tot mai inteligente pe masura ce tehnologia avanseaza si fara masuri de precautie adecvate, mesajele si informatiile vitale nu sunt protejate.

5. Securitatea IoT (Internet of Things)

IoT se refera la o mare varietate de sisteme cibernetice fizice critice si non-critice, cum ar fi  senzori, televizoare smart, routerele wifi, imprimantele, camerele de securitate si in general orice device smart pe care il aveti in casa dvs.

Conform previziunilor, pietele combinate ale IoT sunt in crestere insa dipozitivele IoT se gasesc adesea intr-o stare vulnerabila, beneficiind putin sau deloc de solutii de securitate. Iar aceasta situatie aduce provocari unice de securitate pentru utilizatori. Un studiu arata ca:

  • securitatea este una dintre cele mai mari bariere in calea adoptarii IoT pe scara larga
  • companiile ar achizitiona in medie mai multe dispozitive IoT, daca ar fi abordate problemele de securitate
  • companiile sunt optimiste cu privire la valoarea si cresterea afacerii IoT

Acest lucru implica investitii pentru a afla mai multe despre provocarile de securitate si implementarea unor solutii mai strategice. Intre timp, dispozitivele IoT sunt aproape imposibil de evitat, iar gasirea unui furnizor care sa gestioneze securitatea este cea mai buna optiune.

Cum se poate asigura securitatea emailurilor?

Desi nu exista un raspuns general valabil sau o solutie care sa va garanteze securitatea pentru orice malware / situatie, exista in acelasi timp cateva masuri care sunt aplicabile in orice situatie:

  • utilizarea conexiunilor SSL in clientii dvs. de email
  • securizarea retelei proprii (ex. de antivirusi cu licenta)
  • contractarea unei companii specializate care sa asigure intretinerea retelei dvs.
  • eliminarea software-urilor fara licente sau care sunt EOL (end of life – ex. Windows XP)
  • utilizarea unei platforma cloud precum Spam Experts

Daca afacerea dvs. se bazeaza pe email este important sa implementati strategii de securitate. Intr-o lume in care chiar si aparatele noastre din bucatarie sunt conectate la Internet, oportunitatile de a provoca haos sunt nelimitate pentru infractorii cibernetici.

Pe masura ce hackerii continua sa se adapteze la tehnologia in continua evolutie, la fel vor face si expertii in securitate IT al caror obiectiv principal este sa pastreze securitatea datelor.