Certificatul SSL este coloana vertebrala a securitatii site-ului web si ar trebui sa fie functional in permanenta. Insa ce se poate intampla la expirarea certificatului SSL daca ratati termenul de reinnoire?

Certificatele SSL sunt utilizate  pentru securitatea websiturilor prin criptarea informatiilor transmise intre servere si browsere. In cazul in care proprietarul website-ului nu reinnoieste certificatul SSL la intervale regulate, browserul va afisa mesajele de avertizare „Your connection is not private” si “This connection is Untrusted”.

expirarea Certificatului SSL

Innoind Certificatul SSL in mod regulat veti castiga si mentine increderea clientilor si veti oferi un proces de checkout sigur.

 

Verificarea perioadei de valabilitate a certificatului SSL in browser

Urmand pasii de mai jos, puteti afla detalii legate de expirarea certificatului SSL in Mozilla Firefox si Google Chrome.

  • In Mozilla Firefox, faceti click pe pictograma lacat din bara de adrese URL. Va aparea o fereastra care indica informatiile de certificare SSL, inclusiv data de expirare sub eticheta „Security”.

expirarea Certificatului SSL

  • In  Chrome, faceti click pe pictograma lacat de langa HTTPS din bara de adrese URL. Va aparea o fereastra care va afisa detalii despre securitatea conexiunii.

 

Efectele unui certificat SSL expirat

  • Clientii isi vor pierde increderea in site-ul dvs. web daca se confrunta cu avertismentul unui certificat SSL expirat. Aproximativ 90% dintre clienti vor evita tranzactiile online in aceasta situatie. In plus, veti pierde si vizitatori nou sositi pe website.
  • Clientii dvs. se vor confrunta cu un mesaj de avertizare din partea browserului ori de cate ori incearca sa va acceseze site-ul web.
  • Daca site-ul dvs. web ruleaza complet pe HTTPS, inclusiv imaginile, videoclipurile sau orice alt suport media, atunci toate aceste fisiere nu vor mai functiona si nu vor putea fi accesate.
  • Imaginea – clientii dvs. pot crede ca nu luati securitatea in serios.

 

Expirarea certificatului SSL: cum sa evitati consecintele negative

Majoritatea proprietarilor de afaceri online achizitioneaza certificatul SSL pentru un singur an, apoi acesta trebuie reinnoit. Iata cateva sfaturi pentru a evita expirarea Certificatului SSL:

  • Inspectati periodic starea si perioada de valabilitate a certificatului SSL direct din browser
  • Verificati emailul in mod regulat, deoarece furnizorul de certificate SSL va trimite notificari prin e-mail in avans, astfel incat sa nu scapati din vedere data limita
  • Conectati-va in contul dvs. oferit de compania prin care ati obtinut certificatul SSL si sa verificati data reinoirii – “Next due date”. Faceti click pe certificatul dvs. SSL si derulati in jos pana cand veti vedea perioada de valabilitate.
  • Reinnoiti certificatul SSL cat mai devreme posibil. Puteti incepe procesul de reinnoire cu maxim 90 de zile inaintea expirarii certificatului SSL iar zilele ramase se vor transfera in noul certificat.

Concluzie

Faceti tot ce este posibil pentru a inlocui imediat certificatul SSL expirat pentru a evita afectarea pozitiei websitului dvs. in motoarele de cautare.

Certificatul SSL joaca un rol esential in asigurarea increderii clientilor. Multe companii uita sa isi reinnoiasca certificatul SSL in mod regulat, iar aceasta poate afecta reputatia afacerii si creeaza incertitudine la nivelul cumparatorului.