Google Chrome s-a transformat in cel mai utilizat browser de Internet dupa aparitia sa publica in septembrie 2008 depasind ca si cota de piata Mozilla Firefox, Safari, Edge sau Opera. De ce? Raspunsul este simplu: utilizatorii apreciaza simplitatea si acuratetea sa atunci cand navigheaza.Chrome este aprecizat in mod constant ca cel mai sigur si rapid browser din lume.

Ce este un certificat SSL?

Scopul principal al unui certificat SSL este de a asigura comunicarea securizata intre server si clientul care il foloseste. Toate informatiile transferate intre browser si server vor fi criptate facand interceptarea lor imposibila.

Certificatele SSL au devenit ceva obisnuit si websiturile care nu au certificate SSL sunt marcate ca atare semnaland utilizatorilor riscurile le care se expun. Certificatele SSL instalate sau utilizate corect vor fi si ele semnalate utilizatorilor. Erorile de conexiune SSL  nu trebuie ignorate si trebuie luate in considerare ori de cate ori sunt afisate in browserul dvs. Chrome.

De ce va confruntati cu erorile de conexiune SSL in Chrome?

Exista numeroase motive pentru aparitia acestor erori:

  • Ora din sistemul computerului dvs. nu este corecta
  • Certificatul SSL a expirat
  • Certificatul SSL nu a fost instalat corect
  • Browserul dvs. Google Chrome nu este actualizat
  • Un antivirus blocheaza site-urile HTTPS
  • Site-ul web foloseste in continuare algoritmul SHA-1 invechit
  • Certificatul SSL nu a fost emis de o Autoritate de Certificare de incredere

Cum remediati erorile de conexiune SSL in Chrome?

1. Setati data si ora corecta pe computerul dvs.

Daca ora de pe computerul dvs. nu este setata corect veti fi atentionat cu un mesaj de eroare in Google Chrome. Ca sa eliminati eroarea nu trebuie decat sa setati ora din sistemul computerului dvs. in functie de locatia tarii.

2. Verificati data de expirare a certificatului SSL

Un certificat SSL a expirat  poate provoca daune utilizatorului din punct de vedere al securitatii. Daca sunteti administratorul website-ului asigurati-va ca astfel de situatii nu apar.

3. Asigurati-va ca certificatul SSL a fost instalat corect

Pentru a avea un website care functioneaza in conditii de siguranta pe Internet este necesara o instalare adecvata. A instala un certificat SSL nu inseamna automat ca procesul a decurs corect. Dupa finalizarea procesului de instalare utilizati un instrument de verificare de tip SSL checker pentru a examina erorile SSL.

4. Utilizati o versiune actualizata a browserului Google Chrome

Daca sunteti utilizator si primiti mesajul ca Google Chrome nu este actualizat, faceti click pe Options >> About Google Chrome de unde puteti actualiza versiunea veche.

5. Dezactivati scanarea SSL a software-ului antivirus

Daca utilizati software antivirus in unele situatii poate aparea o eroare de conexiune SSL. Software-ul antivirus poate bloca site-urile web accesate prin HTTPS  in mod eronat. Pentru a evita astfel de situatii  dezactivati temporar scanarea HTTPS a software-ului dvs. antivirus si contactati producatorul acestuia.

6. Migrati website-ul de la algoritmul invechit SHA-1 la algoritmul SHA-2

SHA-1 este un algoritm matematic slab si este mai putin sigur impotriva dezvoltarii tehnologiilor informatice si a metodelor de hacking. Pentru utilizatorii Google Chrome este recomandabila trecerea la algoritmul SHA-2. Contactati Autoritatea de Certificare pentru o re-emitere a certificatului cu algoritmul SHA-2. Daca cumparati un nou certificat SSL, atunci generati CSR cu algoritmul SHA-2.

8. Obtineti certificate SSL de securitate de la Autoritati de Certificare de incredere

In afara de acceptarea certificatelor SSL emise de o Autoritate de Certificare Google Chrome accepta si un certificat care este autosemnat insa cea mai buna solutie este sa achizitionati intodeauna certificate SSL de la o Autoritate de Certificare de incredere. Exista multe tipuri de certificate SSL disponibile pe piata, deci ar trebui sa evaluati nevoile afacerii dvs. pentru a alege certificatul potrivit.

 

Acestea sunt cateva dintre problemele de securitate care pot aparea cand utilizati un certificat SSL in Chrome. Rezolvarea lor va aduce beneficii  utilizatorilor prin securizarea tranzactiilor online si a informatiilor transferate.