Avand in prim-plan importanta caracterului utilizabil, sa parcurgem planul de redesign al website-ului, care va va mentine intacta pozitia in motorul de cautare.

Când cercetarea exhaustivă a cuvintelor cheie și conținutul perfect orientat către SEO plasează website-ul dvs. pe prima pagină a rezultatelor căutării, cu siguranță este ceva cu care să vă mândriți. Este nevoie de multe pentru a realiza acest lucru și există întotdeauna provocări semnificative pe parcurs.

Mentinerea ranking-ului poate fi la fel de provocatoare.

Unii isi vor vedea website-ul trecand pe pagina a doua sau a treia a rezultatelor cautarilor si nu vor intelege de ce se intampla acest lucru. Aceasta poate fi cauzata de ignorarea modificarilor in algoritmii de cautare Google sau a avut loc un atac SEO negativ. Adesea insa, scaderea rankingului este cauzata de un redesign recent al website-ului.
Va prezentam mai jos un plan de actiune in 5 pasi care va poate ajuta la redesignul website-ului, păstrându-va în același timp rankingul SEO.

Inainte de a trece la planul de actiune propriu-zis, trebuie sa ne oprim putin asupra factorului crucial in orice redesign al website-ului – experienta utilizatorului (user experience sau UX). Aceasta ar trebui sa fie prioritatea cand doriti sa schimbati ceva cu privire la un website.

Daca utiliatorii intampina chiar si cea mai mica dificultate in utilizarea website-ului, vor trece pe un alt website, mai usor de utilizat. Pastrati website-ul cat mai simplu si eliminati orice probleme de utilizare. Crearea unui website care sa le ofere utilizatorilor o experienta buna inseamna concentrarea pe ceea ce doresc vizitatorii sa vada, iar obiectivele dvs. privind redesign-ul website-ului nu ar trebui sa se indeparteze de acest factor.

Plan de actiune in 5 pasi pentru redesignul website-ului

Daca utilizati acesti pasi ca un ghid, veti putea realiza redesign-ul website-ului fara a afecta partea de SEO a acestuia. Totul incepe cu o viziune sensibila SEO a continutului vechi si nou. Sa incepem!

PASUL 1: Faceti un proiect de redesign a website-ului

Ar trebui să începeți cu un set de informații absolut necesare atunci când decideți modificările de conținut și design. Acestea includ:

  • Un sitemap al website-ului actual. Aceasta vă va permite sa vizualizati toate paginile existente, sa le asociati pagini noi și va poate ajuta sa nu omiteti ceva important din noul website. Cel mai ușor mod de a face un sitemap este utilizand un plugin precum Yoast SEO, care va face un sitemap XML care conține toate adresele dvs. URL.
  • Statistici SEO pentru fiecare pagina a website-ului existent. Puteți utiliza un plugin precum JetPack pentru a face analiza website-ului. Acesta vă va indica ce pagini va imbunatatesc SEO și care nu.

Cu aceste informații și noul dvs. proiect de redesign, puteți efectua o comparație care se concentrează pe detectarea omisiilor nedorite, evitând modificările structurale inutile și asigurându-vă că nu ștergeți din greșeală un element din website care este crucial pentru dvs. În privința cresterii rankinking-ului in motoarele de căutare.

O modificare structurală majoră este unul dintre aspectele care vor alarma Google atunci cand crawlerele vor inspecta noul website pentru prima data. Limitati astfel de modificari doar la cele absolut necesare care imbunatatesc experienta utilizatorului, pastrand un numar cat mai mare de URL-uri si nume de pagini de pe vechiul website.

Utilizati statisticile SEO pentru a determina care dintre paginile dvs. web sunt responsabile pentru majoritatea traficului de pe website si evitati schimbarile semnificative la aceste pagini.

Chiar și ceea ce pare a fi o rescriere minoră ar putea elimina cuvinte cheie eficiente. Pentru a evita eliminarea neintenționată a elementelor care aduc trafic pe website-ul dvs., trebuie sa stiti ce cuvinte cheie sunt importante și asigurați-vă că noile dvs. pagini web conțin acele cuvinte cheie în antetele paginilor, titluri și meta-descrieri.
Dacă o pagină are performanțe slabe, poate doriți să o îmbunătățiți ca parte a planului de redesign, sau o puteți șterge. Dacă o stergeti, asigurati-va ca setati o redirectionare 301 care va duce motoarele de căutare și vizitatorii către o pagina de inlocuire pe noul website. (mai multe în Pasul 3)

Acordând atenție la ceea ce a funcționat in proiectarea website-ului dvs. vechi și evitând modificările structurale inutile, puteți optimiza proactiv noul dvs. website la nivel de pagină înainte chiar de a fi lansat!

PASUL 2: Testati noul website pe un server de testare

Corectarea linkurilor, erorilor și optimizarea codului personalizat, sunt toate lucruri care ar trebui să se întâmple înainte de a lansa noul site, nu ulterior.

Pentru a face o trece fără întreruperi de la site-ul vechi la cel nou, inițial, trebuie să implementați noul dvs. site pe un server de testare separat la care vizitatorii nu vor avea acces. Aceasta vă va permite sa testați functionalitatile website-ului înainte de a fi pus live.

Ar trebui să utilizati sitemap-urile website-ului vechi și nou pentru a verifica dacă toate paginile există pe noul site. Asigurati-va ca toate linkurile interne – de la o pagina la alta – funcționează corect. Acest lucru este deosebit de important deoarece motoarele de căutare utilizează linkurile interne ale site-ului dvs. pentru a înțelege ierarhia și a evalua paginile individuale.

Dacă redesign-ul website-ului dvs. are ca rezultat schimbarea adreselor URL, verificați dacă toate linkurile interne au fost actualizate. Puteti utiliza Google Webmaster Tool sau orice plugin de verificare a link-urilor pentru validarea legaturilor interne.

Ar trebui de asemenea sa verificati noul website cu un instrument care ca evalua daca acesta este mobile-friendly sau nu. In mod normal, modificarile de design determina diferente in privinta aspectului website-ului pe dispozitivele mobile. Pre-lansarea este momentul pentru a detecta si rezolva astfel de probleme.

Utilizati un tool precum GTmetrix pentru a identifica zonele care trebuie optimizate.

In timp ce sunteti ocupat cu testarea, vechiul website este inca activ, nu doar pentru vizitatori ci si ca referinta, pentru a va asigura ca noul website cuprinde toate paginile si functionalitatile.

Cea mai simpla metoda este sa lucrati cu furnizorul dvs. de web hosting pentru a avea acces la un server separat de cel actual. Apoi, veți muta pur și simplu o copie a site-ului dvs. vechi pe serverul respectiv, veți face modificările planificate și veți începe testarea. Pe măsură ce pregătiți noul website, veți avea acces la acesta printr-o adresă URL temporară, dar ar trebui să-l țineți izolat de internet, astfel încât motoarele de căutare să nu-l detecteze prematur.

Acesta este un moment bun pentru a crea o listă de verificare (go-live checklist) după punerea live a website-ului, care cuprinde modificări care pot fi făcute numai după activarea noului site.

PASUL 3: Setati redirectionari astfel incat vechile linkuri sa duca spre paginile noului website

Chiar dacă minimizați modificările structurale, veți avea cel puțin câteva URL-uri noi și schimbate ca parte a planului de redesign.

Pentru a obține un ranking excelent în rezultatele căutării, cel mai probabil detineti deja o mulțime de backlink-uri de înaltă calitate, unele dintre acestea plasate pe profiluri social media, de exemplu. Updatarea acestor link-uri în ziua lansării noului dvs. site va fi foarte importantă.

Daca o anumita pagina a creat un boost SEO iar adresa URL a acelei pagini s-a modificat ca parte a reproiectarii website-ului dvs., veti pierde acel boost atunci cand link-urile spre pagina respectiva vor rezulta intr-o eroare 404.
Vor exista de asemenea unele backlink-uri pe care nu le veti putea schimba. Pentru a evita ca vizitatorii și motoarele de căutare să ajunga pe o pagină de eroare, trebuie să redirecționați toate adresele URL de pe site-ul vechi către adresele URL de pe noul site.

Redirectionarea 301 nu doar împiedică utilizatorii să vadă o eroare, ci este modalitatea perfectă de a anunța motoarele de căutare că adresa URL a unei anumite pagini web a fost schimbată. In loc să pierdeți din rankingul SEO și să fiți nevoit sa refaceti traseul de la capat, noua pagina va câștiga toată puterea SEO a paginii de la care îți redirecționezi.

Comparati sitemap-ul vechiului website cu cel al noului website. Pentru fiecare URL schimbat, setati o redirectionare 301. Faceti o lista a tuturor redirectionarilor care trebuie create, astfel încât să nu va scape nicio pagina Veți avea astfel o listă de testat după ce noul site va fi pus live.

PASUL 4: Lansati website-ul live si efectuati un audit

La momentul lansarii, fie veți modifica detaliile domeniului dvs. astfel încât serverul dvs. de testare să devină serverul web pentru site-ul dvs. activ, fie copiați noul website pe serverul dvs. web curent.

Indiferent de modul ales, punerea live a website-ului ar trebui facuta intr-un moment in care nu sunt multi vizitatori pe website. Daca ceva nu functioneaza, veti avea astfel posibilitatea de a repara problema fara ca aceasta sa fie observata de vizitatori. Imediat dupa lansare, alocati-va timp pentru testare si asigurare ca totul functioneaza corect.

Iata care sunt principalele lucruri care ar trebui verificate in auditul post-lansare:

  • Noile pagini se incarca in mod corespunzator si au aspectul dorit
  • Toate legaturile interne functioneaza corect
  • Redirectionarea 301 functioneaza asa cum se doreste
  • Toate codurile custom si conexiunile bazei de date sunt configurate corect
  • Ați păstrat elemente de pagină critice SEO, asigurându-vă că cuvintele-cheie importante sunt incluse în anteturile paginilor, titluri și meta descrieri.

Un moment excelent pentru reluarea testului de performanță este imediat după lansarea website-ului. Odată cu trecerea de pe serverul de testare, pot exista factori de hosting care sa ofere rezultate diferite de cele pe care le-ați văzut pe website-ul de testare.

Puteți, de asemenea, utiliza un instrument de audit complet al site-ului, cum ar fi DeepCrawl, care vă va ajuta să descoperiți și să remediați orice probleme tehnice care ar putea afecta negativ SEO-ul noului dvs. website.
După ce sunteți convins că noul dvs. site funcționează perfect, ar trebui să anunțați proactiv Google de faptul ca website-ul trebuie parcurs de roboții motoarelor de căutare (crawling).

PASUL 5: Trimiteti Sitemap-ul la Google

Cu excepția cazului în care dezactivați accesarea cu crawlere în mod automat al website-ului, Google și alte motoare de căutare vor găsi și parcurge noul site.
Acest lucru se întâmpla de obicei în câteva zile, însă de ce sa așteptam?

Este foarte simplu sa trimitem sitemap-ul direct la Google astfel ca noul website va fi reindexat imediat.

După ce efectuați modificări majore, un motor de căutare vă poate reduce temporar rankingul în rezultatele căutării, deoarece nu a avut nicio șansă să vă reevalueze site-ul. Modificări semnificative ale conținutului sau structurii site-ului dvs. pot avea potențialul de a modifica valoarea SEO a paginilor dvs., astfel încât motoarele de căutare trebuie să le reevalueze pentru a atribui corect un nou ranking.

Asigurați-vă că generați un sitemap care include toate adresele URL de destinație și că fiecare URL duce spre pagina corecta, fără erori 404. Chiar dacă ați verificat toate linkurile pe serverul de testare și după lansarea site-ului dvs., ar trebui să folosiți noul sitemap ca instrument de verificare a linkurilor pentru ultima data.

Numiti fisierul XML “sitemap.xml”, si adaugati-l in directorul root al serverului dvs. web. Apoi trimiteti sitemap-ul catre Google, astfel:

  1. Accesati pagina de pornire a Google Search Console
  2. Selectati din meniu Sitemaps
  3. Introduceti sitemap.xml in campul de text de la sfarsitul domeniului dvs. (la urma adresei URL a website-ului dvs.)
  4. Dati click pe Submit (Trimiteti sitemap)

Aceasta va instrui Google să reevalueze site-ul dvs., oferind motorului de căutare o hartă detaliată a întregului conținut, astfel încât rankingul dvs. să se bazeze pe o imagine exactă a paginilor noului dvs. site.

Un redesign al website-ului fara variatii de trafic

După finalizarea lansării, este timpul ca statisticile SEO de pe website-ul vechi sa fie folosite ca reper. Prin compararea site-ului vechi cu noul site, cu accent pe performanțele fiecărei pagini individual, puteți descoperi câteva elemente SEO critice care au fost trecute cu vederea în timpul redesign-ului website-ului.

Acum ca stiti informatii importante despre cei mai importanți factori în menținerea rankingului motorului de căutare după o reproiectare a site-ului, suntem siguri că puteți realiza revizuirea site-ului dvs. web fără probleme SEO neprevăzute.

Succesul se reduce la doar câțiva factori gestionabili.

Planificați-vă și urmați pașii descriși în acest plan de acțiune – realizarea unei revizuiri a website-ului fără afectarea SEO va fi ușoara!