Daca doriti sa faceti capturi de ecran (screenshots) ale ecranului computerului dvs., Windows 10 ofera o varietate de metode pentru a face acest lucru. In acest articol vom enumera mai multe modalitati de a face capturi de ecran pe orice dispozitiv Windows 10, indiferent daca intentionati sa salvati intregul ecran sau doar o parte din acesta.

 

10 moduri de a realiza capturi de ecran

 

1. Print Screen (captura de ecran)

Cel mai simplu mod de a face o captura de ecran pe Windows 10 este tasta Print Screen (PrtScn). Pentru a captura intregul ecran, pur si simplu apasati PrtScn in partea dreapta sus a tastaturii.

Captura de ecran va fi salvata in clipboard. Copiati captura de ecran intr-un program precum Paint unde poate fi vizualizata (creati un fisier nou apoi CTRL+V). Apoi o puteti salva ca fisier si edita.

2. Combinatia de taste Windows + Print Screen (PrtScn)

Pentru a face o captura de ecran in Windows 10 si a salva automat fisierul, apasati tasta Windows + PrtScn. Toate capturile efectuate prin aceasta metoda vor fi salvate in folderul Pictures > Screenshots.

3. Alt + Print Screen (PrtScn) pentru capturarea imaginii ferestrei active

Pentru a realiza doar captura de ecran a ferestrei active, mentineti apasata tasta Alt + PrtScn. Va trebui sa lipiti imaginea (Ctrl+V) intr-un alt program pentru a o salva. Click pe File si apoi pe Save pentru a selecta tipul de fisier si locul unde va fi salvata.

4. Cu Snip & Sketch tool

Snip & Sketch este cel mai bun mod de a face capturi de ecran pe Windows mai ales daca doriti sa personalizati, sa adnotati sau sa partajati capturile de ecran.

Snip & Sketch

Pentru a activa Snip & Sketch, utilizati comanda rapida a tastaturii tasta Windows + Shift + S. Ecranul dvs. se va estompa si un mini-meniu va aparea in partea de sus a ecranului, cu optiunea de a capta o fereastra dreptunghiulara, cu forma libera, sau ecranul complet.

Snip & Sketch

Captura va fi salvata in clipboard si va aparea o notificare de previzualizare in coltul din dreapta jos al ecranului. Faceti click pe notificarea de previzualizare pentru a deschide aplicatia Snip & Sketch. Editati captura de ecran cu instrumentele de desen disponibile inainte de a salva sau partaja.

5. Snipping Tool

Desi Snip & Sketch va inlocui in cele din urma instrumentul Snipping Tool pe Windows este inca posibil sa utilizati vechiul instrument pentru a face capturi de ecran in Windows 10, 8, 7 si Vista.

Pentru a porni instrumentul Snipping Tool va trebui sa il gasiti prin intemediul barei de cautare. Utilizati butonul „Mode” pentru a va personaliza captura de ecran, apoi faceti click pe butonul „New” pentru a captura ecranul.

snipping tool

Puteti cronometra efectuarea capturii pana la 5 secunde, prin intermediului meniului derulant Delay. Dupa ce faceti captura de ecran se va deschide intr-o fereastra noua, unde o puteti adnota, salva sau partaja.

6. Game Bar

Puteti utiliza Game Bar in majoritatea aplicatiilor si jocurilor in Windows 10 pentru a face capturi de ecran si a inregistra videoclipuri. Pentru a deschide Game Bar, apasati tasta Windows + G.

Daca Game Bar nu se deschide, asigurati-va ca este activata. Pentru a activa Game Bar, cautati „Game bar settings”, iar in meniu comutati pe „Record game clips, screenshots, and broadcast using Game Bar”.

In meniul suprapus, faceti click pe pictograma camerei pentru a face o captura de ecran complet. De asemenea, puteti inregistra un videoclip apasand butonul de inregistrare, cu optiunea de a include sunet facand click pe pictograma microfon.

Game Bar

Capturile de ecran si videoclipurile capturate de Game Bar sunt salvate in format PNG in folderul Videos > Captures. De asemenea, il puteti accesa din Game Bar, facand click pe „Show all captures” sub butoanele de captura de ecran si inregistrare.

7. Power + Volume Up

Pentru a face o captura de ecran pe Windows 10 cu un dispozitiv Microsoft Surface, apasati butonul de pornire Power+butonul de crestere a volumului Volume Up. Ecranul se va estompa iar captura de ecran va fi salvata in folderul Pictures > Screenshots.

Pentru a face o captura de ecran pe Surface 3 sau o versiune anterioara, va trebui sa apasati butonul Windows + butonul de reducere a volumului Volume Down.

Aplicatii de capturi de ecran terte pentru Windows

Daca nu sunteti multumit de metodele Windows incorporate, exista instrumente de capturi de ecran terte care merita luate in considerare, fiecare cu propriile caracteristici. Exemple de aplicatii terte:

8. Lightshot

Lightshot este un instrument gratuit de captura de ecran conceput pentru partajarea rapida pe retelele sociale. Cand descarcati si instalati Lightshot pe Windows 10, acesta inlocuieste functia Print Screen si ofera mai multe functii de editare.

Lightshot

9. Greenshot

Greenshot este un alt instrument gratuit care va permite sa editati si sa personalizati capturi de ecran, precum si optiunea de a captura o pagina web completa in derulare.

Greenshot

10. Snagit

Daca va doriti ceva mai mult decat cele doua aplicatii terte mentionate, puteti opta pentru Snagit. Acesta este un instrument de capturi de ecran care va permite sa creati GIF-uri animate, sa creati materiale cu ajutorul unor sabloane si multe altele. Dezavantajul? Versiunea premium costa 50 USD. Exista  o perioada de incercare gratuita de 30 de zile, desi orice imagine pe care o surprindeti in timpul acestei perioade va fi marcata cu filigran.

snagit

Dupa cum ati vazut, exista multe moduri si metode de a realiza capturi de ecran in Windows. Cu exceptia cazului in care aveti nevoie de optiuni mai avansate puteti utiliza instrumentele incluse in Windows, fara a fi nevoie sa instalati alte aplicatii provenite din terte parti.