HTML (Hypertext Markup Language)  este un limbaj utilizat pentru a crea pagini web si a structura continutul acestora. De exemplu, continutul ar putea fi structurat intr-un set de paragrafe, o lista marcata cu buline sau folosind imagini si tabele.

HTML consta dintr-o serie de elemente (tag-uri) pe care le utilizati pentru a structura continutul, pentru a-l face sa apara intr-un anumit mod sau sa actioneze intr-un anumit mod. Tag-urile  HTML pot insera o imagine, pune un hyperlink pe un cuvant, pot face scrierea bold sau cursiva, dimensiunea fontului sa fie mai mare sau mai mica, etc.

Tag-uri HTML se utilizeaza de obicei in perechi:

  • <b> (tag de inceput) si </b> (tag de inchidere)

Un document HTML contine tag-uri HTML si text. Fisierele HTML pot fi editate in editoare de text (ex. Notepad sau Notepad++) si pot fi afisate in browsere (Firefox, Chrome, IE, Opera, etc.). Browserele nu vor afisa etichetele HTML, insa vor utiliza tag-urile pentru interpretarea si citirea continutului acestor documente HTML si final pentru a le afisa.

Elementele – Informatiile dintr-o pagina HTML sunt incadrate intre doua tag-uri: cel de inceput (<tag>) si cel de inchidere (</tag). Aceste doua tag-uri formeaza impreuna un element sau un tag complet.

Atributele – sunt utilizate pentru a modifica valoarea unui element in HTML. Un element poate avea de obicei mai multe atribute.

Structura unui document HTML

Un document HTML este compus din:

  • antet (aflat intre tag-urile <head>…</head>)
  • corpul documentului (intre tag-urile <body>…</body>)

Prin urmare, structura de baza unui document HTML va arata astfel:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>Titlul paginii web</title>
</head>
<body>
Continutul paginii web
<img src="images/imagine-test.png" alt="Imagine test">
</body>
</html>