Daca ati configurat vreodata un cont de e-mail, ati fost probabil intrebat la un moment dat ce protocol de e-mail doriti sa utilizati: POP sau IMAP. Pentru cei neinitiati, aceasta intrebare poate fi ceva foarte abstract. Cu toate acestea, alegerea pe care o faceti va avea un impact major asupra experientei dvs. de trimitere, primire si utilizare a mesajelor de e-mail. In timp ce POP (Post Office Protocol) a fost cel mai popular tip de protocol de e-mail, IMAP (Internet Message Access Protocol) este alegerea preferata a majoritatii oamenilor din zilele noastre. Aflati in continuare ce este IMAP, cum functioneaza si care sunt principalele sale avantaje.

Ce este IMAP?

IMAP va permite sa accesati e-mailul dvs. oriunde va aflati, de pe orice dispozitiv. Cand cititi un mesaj de e-mail folosind IMAP, nu il descarcati sau nu il stocati pe computer; in schimb, il cititi din serviciul de e-mail, de pe server. Ca urmare, va puteti verifica e-mailul de pe diferite dispozitive, de oriunde in lume: de pe telefon, computer, sau de pe computerul unui prieten.

IMAP descarca un mesaj doar cand faceti click pe acesta, iar atasamentele nu sunt descarcate automat. in acest fel, va puteti verifica mesajele mult mai repede decat POP.

Ce este POP?

POP functioneaza contactand serviciul dvs. de e-mail si descarcand toate mesajele noi din acesta. Odata ce sunt descarcate pe computer, acestea sunt sterse din serviciul de e-mail. Adica, dupa ce e-mailul este descarcat, acesta poate fi accesat numai utilizand acelasi computer. Daca incercati sa va accesati e-mailul de pe un alt dispozitiv, mesajele care au fost descarcate anterior nu va vor fi disponibile. Mesajele trimise sunt stocate local pe computerul dvs., nu pe serverul de e-mail.

IMAP vs POP

Daca credeti ca IMAP si POP sunt interschimbabile, ganditi-va din nou. POP functioneaza contactand serverul dvs. de e-mail si descarcand toate mesajele noi de pe acesta. Dupa ce sunt descarcate, acestea dispar de pe server. Daca decideti sa va verificati e-mailul de pe un alt dispozitiv, mesajele care au fost descarcate anterior nu va vor fi disponibile.

POP functioneaza bine pentru cei care, in general, isi verifica mesajele de e-mail de pe un singur dispozitiv. Cei care calatoresc sau au nevoie sa-si acceseze e-mailurile de pe diferite dispozitive trebuie sa opteze pentru serviciul de e-mail bazat pe IMAP

Server de email, client de mail si IMAP

Cel mai simplu mod de a intelege modul in care functioneaza IMAP este gandindu-va la acesta ca la un intermediar intre clientul de mail si serverul de email.

La trimiterea si primirea de emailuri sunt utilizate intotdeauna servere de email. Cu IMAP, emailurile raman insa pe server, cu exceptia cazului in care le stergeti in mod explicit. Cand va conectati la un client de mail precum Microsoft Outlook, acesta contacteaza serverul de email utilizand IMAP. Apoi sunt afisate anteturile tuturor mesajelor dvs. de e-mail. Daca alegeti sa cititi un mesaj, acesta este descarcat rapid, astfel incat sa il puteti vedea – e-mailurile nu sunt descarcate decat daca faceti click pe acestea sa le deschideti.

Utilizarea IMAP

Spre deosebire de POP, IMAP va permite sa accesati, sa organizati, sa cititi si sa sortati mesajele dvs. de e-mail fara a fi nevoie sa le descarcati mai intai. Ca urmare, IMAP este foarte rapid si eficient.

De asemenea, serverul pastreaza o evidenta a tuturor mesajelor pe care le trimiteti, permitandu-va sa accesati mesajele trimise de oriunde. IMAP (Internet Message Access Protocol) nu muta mesajele de pe server pe computer. In schimb, sincronizeaza e-mailul de pe computerul dvs. cu e-mailul de pe server.

 

Principalele avantaje IMAP

  • Permite accesarea mesajelor de e-mail de oriunde, de pe orice si oricate dispozitive diferite doriti.
  • Descarca un mesaj doar atunci cand faceti click pe el. Drept urmare, nu trebuie sa asteptati descarcarea tuturor mesajelor noi de pe server inainte de a le putea citi.
  • Atasamentele nu sunt descarcate automat. Astfel, puteti verifica mesajele mult mai repede si puteti controla mai mult ce atasamente sunt deschise.
  • IMAP poate fi utilizat offline la fel ca POP – practic va puteti bucura de avantajele ambelor protocoale intr-unul singur.

 

Pe masura ce lumea devine tot mai mobila, IMAP devine din ce in ce mai popular. Proliferarea smartphone-urilor, laptopurilor, tabletelor si a altor dispozitive face ca cererea pentru IMAP sa fie mai acerba ca niciodata.

in timp ce POP va ramane popular in randul persoanelor care isi acceseaza e-mailul doar prin 1-2 dispozitive – si pentru cei care au conexiuni lente la Internet – IMAP va ramane sigur protocolul de alegere pentru majoritatea oamenilor ocupati de astazi.