Exista miliarde de pagini web si sute de noi pagini sunt create in fiecare minut. De ce conteaza insa acest lucru si ce legatura are cu IPv6? Este simplu – deoarece fiecare site web are nevoie de o adresa care poate fi citita de sistemul de nume de domeniu (DNS). Dar ce este IPv6? Vom detalia in cele ce urmeaza.
Ce este IPv6?
IPv6 este cea mai recenta versiune de Internet Protocol (IP). A fost dezvoltat de IETF (Internet Engineering Task Force) pentru a rezolva problema epuizarii adreselor IPv4.
IPv6 inseamna „Internet Protocol versiunea 6”. Este cea mai recenta versiune a Internet Protocol, care a fost dezvoltata pentru a satisface nevoia crescanda de adrese IP unice. IPv6 este succesorul IPv4 si a fost conceput pentru a completa si inlocui in cele din urma versiunea 4.
IPv4 se bazeaza pe 32 de biti, limitandu-se la un total de 4,3 miliarde de adrese. Odata cu extinderea dispozitivelor inteligente si a conectivitatii a aparut necesitatea mai multor adrese. Si astfel a aparut IPv6.
Deoarece este format din cifre hexazecimale pe 128 de biti, IPv6 are o scalabilitate aproape infinita. Aceasta rezolva problema IPv4 in scadere, deoarece permite pana la 340 de adrese undecilionare. Probabil ca va este greu sa va imaginati acest numar, insa arata asa: 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
Care este rostul unei adrese IP?
Pentru ca Internetul sa functioneze asa cum functioneaza in prezent, site-urile web trebuie sa aiba o adresa de identificare unica pe care computerele si dispozitivele IoT sa le poata intelege. Desi fiecare nume de domeniu este unic, aceste dispozitive nu pot citi limba umana – ele citesc numere. Aici intervine DNS. DNS traduce numele site-urilor web (de ex. hostx.ro) in adrese numerice.
Avantajele adreselor IPv6
- Administrarea si delegarea adreselor este mai simpla
- Incorporarea IPsec
- Depistarea adreselor duplicate
- Rutarea este optimizata
Tipuri de adrese IPv6
Exista trei tipuri de adrese IPv6:
- Unicast – specifica o singura interfata. Un pachet trimis la o adresa unicast circula de la o gazda la gazda destinatie.
- Multicast – specifica un set de interfete, posibil la mai multe locatii. Daca un pachet este trimis catre o adresa multicast, o copie a pachetului este livrata fiecarui membru al grupului.
- Anycast – specifica un set de interfete, posibil la mai multe locatii, care partajeaza o singura adresa. Un pachet trimis la o adresa anycast merge doar catre cel mai apropiat membru al grupului anycast.
IPV4 vs IPV6
Adresele IPv4 si IPv6 functioneaza in mod similar, deoarece ambele permit dispozitivelor conectate la Internet sa comunice intre ele. Si aici se termina similaritatile intre cele doua.
Dupa cum sa mentionat mai devreme, IPv6 este o adresa pe 128 de biti. Pe de alta parte, IPv4 are doar 32 de biti. Structura antetului fiecarei adrese difera, de asemenea. IPv6 are o procesare mai redusa si elimina necesitatea traducerii adreselor de retea (NAT-Network Address Translation), deoarece spatiul de adrese nu este o problema.
IPV4 vs IPV6 – Diferente
- IPv4 →spatiu de adresa de tip clasa pentru utilizare multicast (224.0.0.0/4)
- IPv6 → spatiu de adrese integrat (FF00::/8)
- IPv4 → Broadcast
- IPv6 → Multicast
- IPv4 → adrese unice si private
- IPv6 → adrese unicast si locale unice
- IPv4 → Foloseste tipuri de clase pentru a se potrivi dimensiunilor retelei
- IPv6 → Foloseste subreteaua
In prezent, ambele tipuri de adrese coexista si sunt adesea rulate impreuna pe stackuri duale sau prin tunelarea unui protocol in altul. Un alt mod in care IPv4 si IPv6 sunt utilizate impreuna este prin Network Address Translation-Protocol Translation (NAT-PT), care are capacitatea de a traduce adresele IPv6 in pachete IPv4.
Exemplu de adresa IPv6
Din punct de vedere vizual, este usor sa faceti diferenta dintre adresele IPv4 si IPv6. Chiar daca nu e puteti deosebi, ele au caracteristici distincte.
- Exemplu adresa IPv4 → 172.16.254.1
- Exemplu adresa IPv6 → 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334
Care este adresa mea IP?
In functie de reteaua la care este conectat computerul sau dispozitivul dvs., este posibil sa aveti o adresa IPv4 si o adresa IPv6. Si majoritatea smartphone-urilor moderne accepta IPv6. Ce IP utilizeaza dispozitivul dvs. mobil va depinde de operator si de dispozitivul la care incearca sa se conecteze.
Daca doriti sa aflati adresa IP a dispozitivului sau doriti doar sa vedeti daca aveti o adresa IPv6, exista mai multe moduri simple de a gasi aceste informatii, care insa nu fac subiectul acestui articol.
Daca doriti sa va gasiti adresa IP publica, puteti pur si simplu sa cautati pe Google „What is my IP” iar acesta va fi afisat ca rezultat. Alternativ, puteti utiliza un site precum whatismyipaddress.com, pentru a afla atat adresele IPv4 publice, cat si adresele IPv6 de pe dispozitivul dvs.
Puteti gasi, de asemenea, informatiile despre IP-ul dispozitivului dvs. mobil, in setarile Network & Internet→Wi-Fi preferences.
Acum ati aflat ce este IPv6, si care sunt diferentele fata de IPv4. Char daca va mai dura ceva timp ca IPv6 sa inlocuiasca complet IPv4, in cele din urma va deveni standard. IPv4 nu are capacitatea de a scala cu dependenta noastra tot mai mare de internet. Din fericire, cu IPv6 nu va trebui sa ne facem griji cu privire la epuizarea adreselor IP atunci cand IPv4 va deveni in cele din urma depasit.
Furnizorii de servicii de Internet au inteles ca trebuie sa faca trecerea la utilizarea acestei noi tehnologii. HostX se numara printre acei furnizori care au implementat protocolul pentru Internet IPv6, in pachetele sale de gazduire VPS.