Daca sunteti nou in domeniul gazduirii web, probabil ati auzit de KVM insa nu stiti ce inseamna. Ei bine, KVM (Kernel-based Virtual Machine) este o tehnologie de virtualizare gratuita, open-source si disponibila in majoritatea distributiilor Linux moderne. Datorita acesteia, puteti crea si rula masini virtuale bazate pe Linux si Windows care sunt independente unele de altele, fiecare cu hardware virtualizat, cum ar fi placi de retea, placi grafice, stocare pe disc si multe altele.

Tot ceea ce este necesar este o distributie Linux care accepta KVM si un procesor care are extensii de virtualizare (Intel VT sau AMD-V). Dezavantajul utilizarii KVM este ca nu este disponibil in Windows fiind parte a kernelului (nucleulul sistemul de operare) Linux.

Masinile virtuale (VM) va permit sa rulati computere virtualizate ca programe obisnuite in computerul fizic. Exista diferite solutii software pentru crearea si rularea VM-urilor. In acest ghid, ne vom concentra pe KVM si vom explora capacitatile acestuia.

Ce este KVM?

KVM, care inseamna Kernel-based Virtual Machine (Masina virtuala bazata pe kernel), este un software de virtualizare cu functii complete care face parte din nucleul Linux de la inceputul anului 2007. Datorita KVM, puteti crea, gestiona si rula masini virtuale care sunt bazate pe Linux si Windows. Tot ce aveti nevoie este un computer gazda care ruleaza Linux cu KVM si un procesor care accepta virtualizarea (Intel VT sau AMD-V).

Ce este o masina virtuala (VM – Virual Machine)?

O masina virtuala (VM) este un proces computerizat sofisticat care emuleaza functionarea unui intreg computer fizic. Cu alte cuvinte, o VM are propriile sale componente virtualizate, cum ar fi o placa grafica, o placa de retea, o placa de sunet, stocare etc. si ruleaza un sistem de operare precum Windows si Linux.

Un singur computer fizic poate rula mai multe VM-uri simultan si puteti interactiona cu acele VM in acelasi mod in care ati interactiona cu un computer obisnuit.

Avantajele utilizarii KVM

Exista multe motive pentru a alege KVM fata de alte solutii de virtualizare. Iata care sunt cele mai importante:

  • KVM este gratuit, open-source si este livrat cu cele mai moderne distributii Linux
  • KVM ofera migrari live. Cu alte cuvinte, o masina virtuala poate fi mutata de pe un computer fizic la altul fara a fi nevoie sa fie oprita.
  • KVM ofera o singura platforma hardware pentru toate sistemele guests, fara conflicte.
  • KVM accepta snapshot-uri pentru VM-urile sale.
  • KVM este o tehnologie consacrata, de peste 15 ani, care nu are erori sau probleme majore.
  • Resursele pentru fiecare VM pot fi scalate in timp real, permitand o flexibilitate completa.
  • KVM accepta administrarea automata prin libvirt.

Dezavantajele KVM

KVM are si cateva dezavantaje notabile:

  • Deoarece KVM este livrat cu nucleul Linux trebuie sa aveti o distributie Linux ca sistem de operare gazda.
  • Strategia hardware a KVM este de a avea un singur computer fizic sa alimenteze una sau mai multe masini virtuale. Dezavantajul este ca  daca computerul fizic se confrunta cu o defectiune  toate masinile virtuale ale acestuia se vor defecta.

KVM – Domenii de utilizare

Deoarece KVM vine la pachet cu Linux este o tehnologie de virtualizare care este populara acolo unde este utilizat Linux. Doua astfel de domenii sunt dezvoltarea de software si gazduirea web.

Dezvoltatorii de software folosesc adesea KVM pentru a-si testa produsele in diferite medii. Companiile de gazduire  pot folosi KVM pentru a oferi masini virtuale.

La HostX.ro, folosim KVM in cadrul pachetelor de Gazduire VPS pe care le oferim. Atunci cand achizitionati un plan de gazduire VPS KVM de la noi, acesta va fi o solutie de hosting flexibila si puternica, pe o infrastructura solida bazata pe virtualizare KVM.

 

Utilizarea KVM sau a tehnologiei de virtualizare in general, este o modalitate excelenta de a utiliza pe deplin puterea de procesare a computerului dvs., separand in acelasi timp fiecare tip de serviciu in propriul mediu. Aceasta caracteristica va ofera stabilitatea pe care ati obtine-o daca fiecare serviciu ar fi rulat de un computer independent dar fara hardware suplimentar si investitii financiare.