Desi tehnologia exista de ceva vreme, NFT-urile au luat amploare in 2020 si au crescut in popularitate de atunci, in special in lumea digitala. NFT-urile au generat un mare entuziasm dar in acelasi timp au fost criticate pentru ca sunt volatile si foarte speculative si vulnerabile la escrocherii. In acest articol vom detalia ce este un NFT, cum functioneaza, si alte aspecte legate de acesta.
Ce este NFT?
NFT este prescurtarea de la Non-Fungible Token. „Nefungibil” inseamna ca ceva este unic, imposibil de replicat sau inlocuit ce ceva similar. Spre deosebire, banii fizici si criptomonedele sunt fungibile, ceea ce inseamna ca pot fi tranzactionate sau schimbate unul cu celalalt. Fiecare NFT contine o semnatura digitala care il face pe fiecare unic. NFT-urile sunt active digitale si pot fi fotografii, videoclipuri, fisiere audio sau alt format digital. Exemple de NFT includ lucrari de arta, benzi desenate, obiecte sportive de colectie, jocuri si multe altele.
Pentru ce sunt folosite NFT-urile?
NFT-urile sunt tokenuri/jetoane folosite pentru a reprezenta proprietatea asupra unor articole unice. NFT-urile permit creatorilor lor sa tokenizeze lucruri precum arta, obiecte de colectie sau chiar imobiliare. Ele sunt securizate de blockchain-ul Ethereum si pot avea doar un singur proprietar oficial la un moment dat. Nimeni nu poate schimba inregistrarea de proprietate sau sa schimbe un NFT existent.
Cum functioneaza NFT?
Tokenurile nefungibile sau NTF-urile sunt active criptografice care se afla pe un blockchain – adica un registru public distribuit care inregistreaza tranzactiile. Fiecare NFT contine coduri unice de identificare care le disting unele de altele. Aceste date faciliteaza transferul de jetoane intre proprietari si verificarea dreptului de proprietate.
NFT-urile detin o valoare care este stabilita de piata – si anume cererea si oferta – si pot fi cumparate si vandute in acelasi mod precum activele fizice. NFT-urile sunt reprezentari digitale ale activelor – si pot reprezenta, de asemenea, elemente din lumea reala, cum ar fi lucrari de arta si imobiliare. Tokenizarea activelor tangibile din lumea reala in acest fel este o solutie pentru unii utilizatori de a face mai eficienta cumpararea, vanzarea si tranzactionarea acestora, precum si reducerea potentiala a probabilitatii de frauda.
Cum cumparati NFT-uri?
Piata NFT este considerata una cu risc ridicat iar cresterile si scaderile sale volatile pot descuraja chiar si investitorii experimentati. Daca va ganditi sa cumparati NFT-uri este important sa aveti o intelegere clara a procesului. Sa ne uitam la pasii implicati:
Deschideti un cont de schimb criptografic (crypto exchange account)
Primul pas este sa deschideti un cont pe o platforma cripto sau crypto exchange. Crypro exchange este o platforma online de unde puteti cumpara si vinde diferite tipuri de criptomonede. Pentru a cumpara NFT-uri, trebuie sa va creati un cont pe platforma dorita. Diversele platforme ofera servicii diferite asa ca merita sa le cercetati pentru a afla care vi se potriveste cel mai bine in pribinta functiilor, tarifelor si asistentei.
Deschideti un crypto wallet
Un portofel crypto stocheaza cheile care va ofera acces la activele digitale. Utilizatorilor li se ofera o expresie de baza unica – numita si expresie de recuperare – pentru a-si accesa portofelul. Este esential sa va pastrati expresia de baza in siguranta – fara ea, veti pierde accesul la portofel.
Daca doriti sa cumparati si sa vindeti NFT fara implicarea unei terte parti, aveti nevoie de un portofel legat direct de blockchain. Acest lucru permite transferul monedei direct intre persoane folosind cheia publica. Cele doua tipuri de portofel disponibile se numesc „hot” (software, portofele bazate pe web, mai vulnerabile la atacuri cibernetice) sau „cold” (portofele hardware, dispozitive fizice neconectate la Internet, considerate mai sigure).
Indiferent de portofelul cripto pe care il alegeti ar trebui sa fie compatibil cu blockchain-ul Ethereum deoarece aceasta este reteaua pe care sunt vandute cele mai multe NFT-uri si Ether (ETH, Etherium), care este criptomoneda nativa a blockchain-ului Ethereum.
Transferati Ethereum intr-un portofel cripto
Dupa ce ati selectat un schimb NFT si ati cumparat ETH, trebuie sa il transferati intr-un portofel. Acest proces va varia in functie de bursa prin care cumparati ETH, portofelul pe care il utilizati si piata pe care intentionati sa tranzactionati NFT.
Cumparati NFT
Odata ce portofelul este conectat si alimentat, puteti incepe sa cumparati NFT. Cand cumparati un NFT, obtineti dreptul de proprietate in sensul ca acesta devine proprietatea dvs. Cu toate acestea, detinatorul NFT nu are alte drepturi asupra lucrarii – cum ar fi dreptul de a o adapta sau reproduce – cu exceptia cazului in care aceasta face parte din acordul direct dintre cumparator si creator. Diferite piete pot impune restrictii diferite asupra NFT-ului pe care l-ati achizitionat.
NFT Marketplace
Peisajul NFT evolueaza dar de obicei majoritatea pietelor NFT se incadreaza in una dintre aceste trei categorii:
- Open marketplace – Oricine poate vinde, cumpara sau face minting de NFT-uri. Minting se refera la procesul de publicare unica a token-ului dvs. pe blockchain pentru a putea fi cumparat. Aceste piete realizeaza de obicei procesul de minting NFT pentru dvs., desi puteti face si dvs. acest lucru.
- Closed marketplace – Artistii trebuie sa aplice pentru a se alatura iar piata realizeaza de obicei procesele de minting. Vanzarea si tranzactionarea sunt mai restrictionate.
- Proprietary marketplace – O piata care vinde NFT-uri cu marca comerciala sau cu drepturi de autor de catre compania care o opereaza.
Exemple de marketplace-uri NFT sunt OpenSea (una dintre cele mai mari piete NFT), NBA Top Shot (o piata NFT unde fanii sportului pot face schimb de videoclipuri din lumea baschetului), Nifty Gateway (ofera colectii de la artisti cunoscuti din domeniul multimedia si mixt, video, arta plastica si animatie), Rarible (O platforma bazata pe Ethereum care faciliteaza crearea, vanzarea si cumpararea drepturilor de proprietate asupra operelor de arta digitale prin intermediul NFT-urilor).
Escrocherii NFT
Inselatoriile NFT nu sunt neobisnuite. Unele de care ar trebui sa stiti includ:
- Escrocheriile de tip phishing – Link-uri si ferestre pop-up inselatoare care promoveaza noi proiecte NFT si drop-uri pe retelele sociale.
- Catfishing – Website-uri false de marketplace-uri, conturi de retele social media si imitatori de celebritati care fac reclame la colectii NFT.
- NFT contrafacute – Escroci care vand munca altor persoane ca si cum ar fi propria lor lucrare originala.
- Scheme pump-and-dump – Escrocii creeaza hype in jurul unui NFT astfel incat acesta sa se vanda la un pret ridicat. Incaseaza suma rapid apoi lasa investitorul cu active fara valoare.
- Escrocherii free mint – Escrocii folosesc tactici pentru a atrage utilizatorii sa participe la o actiune de minting inselator iar victima, din neatentie, renunta la drepturile de a-si gestiona portofelul.
Pentru a evita sa deveniti victima unei escrocherii NFT:
- Respectati practicile esentiale de securitate cibernetica, cum ar fi parolele puternice si autentificarea cu doi factori.
- Este mai sigur sa folositi un „cold” wallet, adica un dispozitiv hardware in care cheile si activele sunt stocate offline.
- Inainte de a investi sume semnificative in NFT, efectuati mai intai o tranzactie initiala cu o suma mica de bani pentru a va asigura ca totul functioneaza asa cum ar trebui.
- Ignorati spam-ul, cum ar fi DM-urile sau NFT-urile ciudate pe care persoanele straine le trimit in portofel, si care pot avea atasate contracte malitioase.
- Inainte de a cumpara NFT, cercetati cum sa va pastrati atat informatiile, cat si criptomoneda in siguranta. Cititi ghiduri online, recenzii si marturii pentru a intelege piata si riscurile implicate.
NFT-urile sunt criptomonede?
NFT-urile si criptomonedele au unele asemanari dar au si deosebiri importante. Principala diferenta este ca criptomonedele sunt fungibile, iar NFT-urile – dupa cum sugereaza si numele lor – sunt nefungibile. Acest lucru inseamna ca un Bitcoin (de exemplu) este egal cu un alt Bitcoin, dar un NFT nu este egal cu un alt NFT. Fiecare activ NFT este unic si valoarea lui este determinata de factorii de pe piata.