O retea LAN (retea locala) este un grup de computere sau alte dispozitive interconectate intr-o singura zona limitata, de obicei prin Ethernet sau Wi-Fi. In acest articol vom defini mai in detaliu ce este o retea LAN, cate tipuri de retele LAN exista, ce cuprinde o retea LAN si care sunt avantajele acesteia.

 

Ce este o retea LAN?

O retea LAN este o colectie de dispozitive conectate impreuna intr-o singura locatie fizica, cum ar fi o cladire, un birou sau o casa. O retea LAN poate fi mica sau mare, de la o retea de domiciliu cu un singur utilizator, la o retea de companie cu mii de utilizatori si dispozitive.

Dispozitivele dintr-o retea LAN, de obicei computerele personale si statiile de lucru, pot partaja fisiere si pot fi accesate intre utilizand o conexiune la Internet. Un router atribuie adrese IP fiecarui dispozitiv din retea si faciliteaza o conexiune la Internet partajata intre toate dispozitivele conectate.

Indiferent de dimensiune, caracteristica definitorie a unei retele LAN este aceea ca conecteaza dispozitivele care se afla intr-o singura zona limitata. In schimb, o retea de arie larga (WAN) sau o retea de zona metropolitana (MAN) acopera zone geografice mai mari. Unele retele WAN si MAN conecteaza mai multe retele LAN impreuna.

Ce cuprinde o retea LAN?

O retea locala LAN cuprinde cabluri, puncte de acces, switch-uri, routere si alte componente care permit dispozitivelor sa se conecteze la servere interne, servere web si alte retele LAN, prin intermediul retelelor de arie larga (WAN).

Raspandirea virtualizarii a determinat  dezvoltarea retelelor LAN virtuale, care permit administratorilor de retea sa grupeze logic nodurile de retea si sa partitioneze retelele fara a fi nevoie de modificari majore ale infrastructurii.

De exemplu, intr-un birou cu mai multe departamente, cum ar fi contabilitate, suport IT si administrare, computerele fiecarui departament ar putea fi conectate logic la acelasi switch, dar segmentate pentru a se comporta ca si cum ar fi separate.

Care sunt avantajele unei retele locale LAN?

Avantajele unei retele LAN sunt aceleasi cu cele pentru orice grup de dispozitive conectate in retea. Dispozitivele pot utiliza o singura conexiune la Internet, pot partaja fisiere intre ele, pot imprima pe imprimante partajate si pot fi accesate si chiar pot fi controlate intre ele.

Retelele LAN au fost dezvoltate in anii 1960 pentru a fi utilizate de colegii, universitati si centre de cercetare (cum ar fi NASA), in principal pentru a conecta computerele la alte computere. Abia dupa dezvoltarea tehnologiei Ethernet (1973), comercializarea acesteia (1980) si standardizare (1983), retelele LAN au inceput sa fie utilizate pe scara larga.

Desi beneficiile conexiunii dispozitivelor la o retea au fost intotdeauna bine intelese, abia prin implementarea larga a tehnologiei Wi-Fi, retelele LAN au devenit obisnuite in aproape orice tip de mediu. Astazi, nu doar companiile mari si scolile folosesc retele LAN, ci si restaurantele, cafenelele, magazinele si locuintele.

Conectivitatea wireless a extins foarte mult tipurile de dispozitive care pot fi conectate la o retea locala LAN. Acum, aproape tot ce va puteti imagina poate fi „conectat”: de la PC-uri, imprimante si telefoane la televizoare inteligente, aparate de radio, difuzoare, corpuri de iluminat, termostate, jaluzele, sistemele de inchidere pentru usi, camere de securitate – si chiar cafetiere, frigidere sau jucarii.

Exista diferite tipuri de retele LAN?

In general, exista doua tipuri de retele LAN:

  • retele LAN client/ server
  • retele LAN peer-to-peer

O retea LAN client/server consta din mai multe dispozitive (clienti) conectate la un server central. Serverul gestioneaza stocarea fisierelor, accesarea aplicatiilor/ dispozitivului si traficul de retea. Un client poate fi orice dispozitiv conectat care ruleaza sau acceseaza aplicatii sau Internetul. Clientii se conecteaza la server fie prin cabluri, fie prin conexiuni wireless.

De obicei, suitele de aplicatii pot fi pastrate pe serverul LAN. Utilizatorii pot accesa baze de date, e-mailul, pot partaja documente, pot imprima si au acces la alte servicii prin aplicatii care ruleaza pe serverul LAN, cu drepturi de citire si scriere, mentinute de o retea sau de un administrator IT. Majoritatea retelelor medii de afaceri, ale guvernului, cercetarii si educatiei sunt retele LAN bazate pe client/ server.

O retea LAN peer-to-peer nu are un server central si nu poate face fata incarcarilor grele de lucru, asa cum o poate face o retea LAN client / server. Prin urmare, o retea LAN peer-to-peer este de obicei mai mica. Pe un LAN peer-to-peer, fiecare dispozitiv partajeaza in mod egal functionarea retelei. Dispozitivele partajeaza resurse si date prin conexiuni prin cablu sau fara fir, la un comutator sau router. Majoritatea retelelor din locuinte sunt de tip peer-to-peer.

Importanta unei retele LAN intr-o organizatie

Exista mai multe avantaje ale retelelor locale pentru afaceri:

  • Costuri reduse – Retelele LAN prezinta o reducere semnificativa a costurilor hardware ale retelei locale si punerea in comun eficienta a resurselor.
  • Capacitate de stocare marita – Prin punerea in comun a tuturor datelor intr-un server central de stocare a datelor, numarul serverelor de stocare necesare este redus si eficienta operatiunilor este crescuta.
  • Flexibilitate optimizata – Datele pot fi accesate de orice dispozitiv, de oriunde, prin conexiune la Internet.
  • Comunicare simplificata – Fisierele si mesajele pot fi transferate in timp real si accesate cu usurinta de oriunde, si de pe orice dispozitiv.