WordPress este cunoscut ca site builder si CMS (sistem de gestionare a continutului) pentru websituri independente, personale sau de afaceri de orice tip. Datorita functiei Multisite din codul sursa WordPress, orice utilizator WordPress poate crea o retea independenta de site-uri sau poate invita pe altii sa-si creeze propriile site-uri pentru o varietate de scopuri educaționale sau comerciale. Cu alte cuvinte, este o functie care va permite sa rulati mai multe websituri folosind o singura instalare de WordPress.
Multisite a fost initial o aplicatie de sine statatoare numita Multisite User, insa este o caracteristica a codului principal WordPress incepand de la versiunea 3.0. Multi utilizatori de websituri WordPress care necesita un singur website in scopuri personale sau de afaceri nu vor trebui sa activeze aceasta caracteristica vreodata. Daca insa doriti sa gestionati mai multe websituri fara a crea instalari separate si medii de gazduire web pentru fiecare, WordPress Multisite este solutia potrivita.
Ce este WordPress Multisite?
Dupa activarea Multisite, puteti crea o retea de websituri pe domenii sau subdomenii diferite sau puteti invita alte persoane sa se inregistreze pe websitul dvs. pentru a-si construi propriile websituri WordPress in retea. In aceasta structura, websitul dvs. initial WordPress serveste ca nexus (legatura) pentru toate websiturile care alcatuiesc reteaua dvs.
In calitate de webmaster al websitului orincipal veti fi administrator al intregii retele, rol numit si „Superadmin”.
Proprietarii de websituri individuale pot actiona ca administratori WordPress pentru websiturile proprii gazduite in retea insa nu vor avea posibilitatea sa efectueze modificari la nivelul retelei care provin de pe websitul principal. Doar Superadmin-ul va putea face acest lucru.
Cine are nevoie de WordPress Multisite?
Detinerea unei retele de websituri conectate nu este necesara pentru majoritatea proprietarilor de websituri. Adaugarea de contributori la website sau conectarea la continut creat pe websituri conexe poate fi singurul tip de retea de care au nevoie, insa mentinerea unei retele de websituri care pot fi gestionate dintr-o singura instalare WordPress poate fi utila pentru o gama larga de scopuri, inclusiv:
- Educatie
Portalurile educationale pot crea un singur „hub” care gazduieste websiturile mai multor profesori sau cursuri, astfel incat studentii pot avea o experienta consecventa, iar profesorii nu trebuie sa indrepte studentii catre propriile websituri personale. WordPress Multisite poate fi util si pentru instruirea utilizatorilor in codare si alte aspecte aspecte ale web design-ului si dezvoltarii web, facand posibila configurarea mai multor websituri sub un singur website principal pentru aplicarea conceptelor de design sau incercarea de noi abordari.
- Gestionarea mai multor websituri ale unui singur client
Companiile de web design pot oferi clientilor optiunea unui website gestionat pentru blogging sau alte scopuri legate de desfasurarea de afaceri cu compania-mama. Cum ar fi de exemplu, pietele de desfacere online din domeniul artei Fine Art America, care ofera artistilor si designerilor posibilitatea crearii unui portofoliu sau spatiu pe blogul propriu sub brandul websitului principal.
- Gestionarea unei retele de websituri comerciale
Multisite poate fi utilizat pentru a configura o retea web comerciala precum WordPress.com, in care utilizatorii platesc o taxa de abonament pentru a avea websitul gazduit in retea.
- Crearea unei retele de afaceri interne
O companie cu mai multi angajati sau contractori care se ocupa independent de clienti, cum ar fi personalul din domeniul vanzarilor sau agentii imobiliari, ar putea utiliza Multisite pentru a permite fiecaruia dintre acesti profesionisti sa creeze un website individual sub brandul websitului principal.
Intr-o configuratie Multisite, este posibila gazduirea unui numar practic nelimitat de websituri. Utilizand Multisite in cazurile enumerate mai sus precum si in alte circumstante, puteti economisi bani si timp cu crearea de conturi de gazduire web individuale si configurarea websiturilor individuale care trebuie de asemenea gestionate. Activarea Multisite inseamna ca aproape toate sarcinile legate de gestionarea intregii retele devin responsabilitatea super administratorului sau proprietarului websitului principal.
Activarea Multisite in WordPress
Activarea Multisite pe un website WordPress nou sau existent necesita introducerea unei linii de cod din Codexul WordPress in fisierul wp_config.php al websitului. Acest fragment de cod include expresia “WP ALLOW MULTISITE” si este plasat deasupra ultimei linii de cod din fisier.
Dupa ce Multisite este activat, acesta apare ca optiune in principalul panou de control al administratorului, urmand Tools> Network Setup. Selectati optiunea Multisite pentru a incepe personalizarea setarilor noii retele, inclusiv numele, administratorul si daca websiturile din retea vor rula ca subdomenii sau subdirectoare in cadrul websitului principal – o decizie care afecteaza structura URL si comportamentul websiturilor adaugate la retea.
Dupa instituirea setarilor retelei, utilizatorii fie se pot inregistra pe websitul principal pentru a crea ei insisi un website in retea, sau pot solicita ca administratorul websitului principal sa le adauge websitul la retea.
Gestionarea websiturilor din retea
Spre deosebire de websiturile individuale care au propriile conturi de gazduire web, websiturile reunite sub o gazduire WordPress Multisite nu au o autonomie completa, iar functiile majore de administrare functioneaza de sus in jos, pornind de la instalarea principala. Acest lucru inseamna ca efectuarea unor modificari, precum adaugarea sau personalizarea temelor sau pluginurilor WordPress sau efectuarea unor actualizari, pot fi facute doar la instalarea principala WordPress. Aceste modificari de teme si pluginuri WordPress sunt apoi integrate in subdomeniile din retea.
Administratorii websiturilor individuale nu au capacitatea de a efectua singure aceste modificari in toata reteaua, desi pot face modificari specifice websitului, precum personalizarea titlului websitului si a tagline-ului in scopuri proprii. Super administratorul, sau detinatorul websitului principal, este responsabil de toate sarcinile care se refera la functionarea websitului WordPress in general, precum administrarea gazduirii web si a domeniului principal al websitului.
Numarul websiturilor dintr-o retea si cantitatea de continut pe care il pot stoca sunt limitate doar de resurse, cum ar fi stocarea si latimea de banda, care sunt disponibile pentru websitul principal prin intermediul furnizorului de servicii de gazduire web. Administratorii de websituri WordPress care doresc sa detina o retea destul de extinsa de websituri din retea care sa ruleze ca subdomenii ar trebui sa ia in considerare pachetele de gazduire care pot satisface acest tip de cerere.
Gazduirea WordPress Multisite nu este pentru orice utilizator, insa este disponibila in cadrul codului sursa pentru cei care doresc sa creeze o retea profesionala interna sau una comerciala care sa gazduiasca o gama larga de utilizatori. Gestionarea unei retele Multisite este foarte asemanatoare cu gestionarea unui singur website WordPress si poate deschide noi oportunitati pentru brandul si afacerea dvs.