In prezent, Spam-ul este o mare problema pentru corespondenta tuturor utilizatorilor. Unul dintre cele mai simple moduri de a combate SPAM-ul este utilizarea filtrelor de anti-spam care pot detecta si bloca mesajele de e-mail rau intentionate. Printre cele mai eficiente programe software de protectie anti-spam se numara SpamAssassin.

Ce este Spam Assassin?

Spam Assassin este un filtru anti spam open source pentru email, scris in Perl si compatibil cu majoritatea sistemelor.

SpamAssassin este un software personalizabil. Acesta detecteaza cu usurinta mesajele spam pe baza regulilor de potrivire a continutului, folosind:

  • baze de date de spam
  • analiza textului
  • filtrarea bayesiana

Un filtru bayesian este o forma de filtrare a spamului foarte eficienta care se bazeaza pe analiza continutului e-mailurilor, fiind o tehnica complementara sistemelor de blocare bazate pe adrese IP, asa numitele liste negre (black list-uri).

SpamAssassin poate fi extins si imbunatatit cu usurinta deoarece acesta invata si se adapteaza din informatiile pe care i le oferiti.

Cum functioneaza Spam Assassin?

SpamAssassin isi poate ajusta propriile reguli in functie de mesajele spam pe care le primiti. In acest fel, filtrul de e-mail este intotdeauna actualizat si adaptat preferintelor dvs.

Puteti seta Spam Assassin sa blocheze nu numai spam-ul ci anumiti expeditori de la care nu doriti sa primiti e-mailuri sau puteti sa opriti mesajele intr-o anumita limba, cu anumite formate de fisiere etc.

Exista o lista lunga de „teste” pe care SpamAssassin le executa atunci cand va verifica e-mailurile pentru a cauta diverse indicii ca un e-mail este spam. Acestea includ anumite cuvinte folosite in antet (header) sau HTML incorect in corpul mesajelor.

Aceste teste se bazeaza pe baze de date legate de spam de pe tot Internetul. Cu toate acestea, puteti dezactiva o parte din teste / reguli sau puteti adauga altele noi, indicand programului noi exemple de spam.