Un advertorial este o forma de publicitate platita care este conceputa pentru a arata ca si continut jurnalistic. Poate veni in forma tiparita sau video, in media traditionala sau online. Advertorialele sunt concepute pentru a ajunge la o anumita piata tinta pentru a vinde produse si servicii.

Termenul „advertorial” se refera la o forma de reclama care apare in mass-media, fie ca este vorba de reviste, ziare, clipuri video sau site-uri web. Acest tip de continut este unul jurnalistic obiectiv dar este in sine o reclama platita. Obiectivul principal al unui advertorial este de a comercializa produsele unei companii, de a-i creste reputatia sau de a-i face cunoscute ideologiile, chiar daca poate contine si alte informatii utile. Companiile media care publica advertoriale solicita de cele mai multe ori ca acestea sa fie etichetate drept „reclama”.

Aspecte importante:

  • Un advertorial este o reclama platita conceputa sa semene cu un articol, un videoclip sau o pagina web
  • Advertorialul poate contine informatii utile  dar scopul sau final este cel de promovare a unui produs
  • Advertorialele pot genera o implicare eficienta a cititorilor si pot fi mai eficiente decat reclamele obisnuite
  • Un advertorial poate ridica probleme etice pentru editori, mai ales daca exista un conflict de interese intre client si public
  • Advertorialele risca  sa indeparteze consumatorul, mai ales daca seamana prea mult cu o reclama

Advertorialele reprezinta o abatere de la publicitatea traditionala deoarece nu se bazeaza pe sloganuri atragatoare si modele atractive. Acestea transmit informatii  dar continutul nu este legat de principii jurnalistice care sa necesite obiectivitate sau raportare echilibrata.

Deoarece advertorialele au posibilitatea sa ofere informatii folositoare si interesante, cei carora le sunt adresate le pot acorda o atentie mai mare decat reclamelor clasice. Un advertorial ofera posibilitatea includerii de mai multe informatii referitoare la avantajele produselor sau serviciilor fata de reclamele traditionale, care au mai putin text si mai multe imagini.

Exista unele dovezi ca advertorialele pot fi mai eficiente decat reclamele traditionale, cel putin pe web si pe dispozitivele mobile. Cuvantul advertorial combina cuvintele „advertising” (reclama) si „editorial”. Termenul mai nou de publicitate nativa a fost creat pentru a distinge continutul publicitar de publicitatea grafica (display).

Consideratii speciale

Ca si in cazul reclamelor traditionale, atunci cand companiile folosesc reclame pentru a promova un produs sau serviciu, trebuie sa se asigure ca reclama are tonul si continutul potrivit pentru publicul vizat. Asadar, un advertorial care apare intr-o revista financiara sau pe un site de stiri stiintifice va avea un alt ton decat un advertorial dintr-o revista mondena despre celebritati.

Continutul publicitar al unui advertorial imita de obicei stilul editorial al unei publicatii in modul in care sunt scrise titlurile, tipul de font folosit, aspectul si ilustratiile. Adesea, ei atrag cititorul spunand o poveste bazata pe preocuparile cititorului, descriind apoi modul in care produsul sau serviciul poate rezolva problema. Advertorialul poate sustine afirmatiile cu statistici, rezultate ale testelor si fapte relevante. Advertorialul se incheie adesea cu un apel la actiune care informeaza cititorul cum si de unde sa achizitioneze produsul sau serviciul.

 

Avantajele advertorialelor

Advertorialele permit brandurilor implicarea pietei tinta sau a publicului tinta fara ca acestia sa isi dea seama ca au de-a face cu o reclama. Dat fiind ca oamenii sunt in mod natural suspiciosi in ceea ce priveste publicitatea, exista mai multe sanse ca acestia sa interactioneze cu reclamele daca acestea apar sub forma de articole sau videoclipuri obisnuite. In functie de produsul promovat, advertorialul bine conceput poate genera un numar mai mare de potentiali clienti la un pret mai redus in comparatie cu publicitatea obisnuita.

Advertorialele pot atrage mai multi cititori decat reclamele obisnuite, mai ales daca acesti cititori folosesc software de blocare a anunturilor. Odata ce cititorii sunt implicati, un advertorial poate intra si in mai multe detalii despre avantajele unui anumit produs, ceea ce nu este posibil in reclamele tip banner obisnuite.

Avantaje:

  • Convertiti clientii potentiali
  • Construiti brand awareness
  • Redirectionati clientii existenti

Dezavantajele advertorialelor

Un dezavantaj major al acestei abordari este ca, daca un advertorial forteaza nota, poate lasa cititorului o impresie negativa atat asupra marcii, cat si asupra publicatiei. Declaratiile false sau exagerate pot sa discrediteze marca. Daca o revista este perceputa ca bazandu-se pe continut platit, aceasta poate instraina o mare parte a audientei sale, pierzand in cele din urma atat cititori, cat si advertiseri.

Exista si riscuri de reglementare. Comisia Federala pentru Comert (FTC – Federal Trade Comission) cere ca editorii sa identifice in mod clar continutul platit, inclusiv continutul online. Poate deruta cititorii daca este incorporat cu continutul editorial.

 

Cum sa scrieti un advertorial

Una dintre cele mai importante reguli ale scrierii unui advertorial este sa nu fie prea promotional. Un advertorial are scopul de a angaja cititorul, la fel precum ar face-o un articol obisnuit. Un advertorial bine scris ar trebui sa se potriveasca cu publicatia in care apare, mimand tonul editorial si stilul de scriere al publicatiei respective.

Este important sa oferiti valoare cititorului. Ca atare, un advertorial bine scris poate chiar genera accesari organice din retelele sociale si motoarele de cautare. Odata ce cititorul este suficient de implicat, este posibil sa se incheie prin informarea cititorilor cum sa cumpere un produs sau serviciu.

Deci, care este cel mai bun mod de a scrie un advertorial? Iata cateva sfaturi de care sa tineti cont:

  • Ramaneti pe subiect. Nu incarcati advertorialul cu detalii irelevante.
  • Asigurati-va ca continutul are si adauga valoare. Cunoasterea publicului inseamna ca veti intelege mai bine cum sa structurati si sa scrieti advertorialul. Asadar, daca scrieti un publicitar pentru un public mai tanar, veti dori ca advertorialul sa va transpuna punctul de vedere la acea categorie demografica. Aceasta include adaptarea limbajului si structurii la acea piata specifica.
  • Folositi mijloace vizuale. Acest lucru este esential, deoarece probabil ca nu veti ajunge la tinta doar cu textul. Asigurati-va ca exista elemente vizuale intercalate – fotografii, videoclipuri, infografice si alte materiale vizuale. Acestea adauga multa valoare pentru cititori, mai ales in epoca actuala si nu uitati ca si continutul vizual ar trebui sa fie de inalta calitate. Introducerea unui videoclip cu rezolutie scazuta nu este nici eficienta, nici profesionista.
  • Fiti transparent cu privire la intentiile dvs. Anuntati cititorul ca este un advertorial. Puteti face acest lucru mentionand ca este o reclama sau ca este continut sponsorizat, undeva pe pagina.

 

Advertorialele sunt o modalitate usoara de a prezenta un brand consumatorilor, imbinand continutul promotional si informativ, creind in acelasi timp valoare pentru cititori. Un advertorial bine conceput poate atrage mai multi clienti potentiali la un cost mai mic decat reclamele grafice obisnuite.

Cu toate acestea, orice continut platit risca sa instraineze publicul, mai ales daca argumentul de vanzare pare lipsit de tact. Cititorii isi pot pierde increderea intr-un editor care publica in mod regulat advertoriale, mai ales daca aceste articole se bazeaza pe afirmatii false sau exagerate. Cand vine vorba de reclame, este important sa va concentrati pe implicarea consumatorului inainte de a incerca sa le vindeti un produs.