CMS este o prescurtare pentru Content Management System, adica „sistem de management al continutului”. Un sistem de management al continutului (CMS) este un software care ajuta utilizatorii sa creeze, sa gestioneze si sa modifice continutul unui site web fara a fi nevoie de cunostinte tehnice. Cu alte cuvinte, un CMS va permite sa construiti un site web fara a fi nevoie sa scrieti cod de la zero.

In loc sa va construiti propriul sistem pentru crearea de pagini web, stocarea imaginilor si alte functii, sistemul de gestionare a continutului se ocupa de toate acele lucruri de baza ale infrastructurii pentru dvs., astfel incat sa va puteti concentra pe dezvoltarea altor parti ale website-ului dvs.

Pe langa site-uri web, mai puteti intalni sisteme de gestionare a continutului si pentru alte functii, cum ar fi gestionarea documentelor.

Cum functioneaza un content management system (CMS)?

Pentru a va face o idee despre modul in care functioneaza un sistem de management al continutului, vom face un tur al interfetei WordPress (WordPress este un exemplu bun de sistem de management al continutului).

Sa incepem cu crearea unui articol. Fara un sistem de gestionare a continutului, ar trebui sa scrieti un fisier HTML static si sa il incarcati pe serverul dvs. (suna complicat, nu?).

Cu un sistem de management al continutului precum WordPress, puteti sa va scrieti continutul intr-o interfata care seamana putin cu Microsoft Word:

CMS

E mult mai simplu, nu?

In mod similar, pentru a incarca si a gestiona continut media, cum ar fi imaginile, puteti doar sa rasfoiti biblioteca media in loc sa fie nevoie sa interactionati direct cu serverul dvs. web.

Totusi, sistemul de management al continutului nu este doar o interfata de management backend. El permite ca tot continutul pe care il creati sa apara pentru vizitatori exact asa cum doriti.

Din ce este alcatuit un content management system (CMS)?

La un nivel mai tehnic, un sistem de management al continutului este format din doua parti principale:

  • O aplicatie de gestionare a continutului (CMA – Content Management Application). Aceasta este partea care va permite sa adaugati si sa gestionati continutul de pe site-ul dvs. (asa cum ati vazut mai sus).
  • O aplicatie de livrare de continut (CDA – Content Delivey Application). Acesta este procesul de backend, din culise, care preia continutul pe care il introduceti in CMA, il stocheaza corect si il face vizibil pentru vizitatorii dvs.

Impreuna, cele doua sisteme faciliteaza intretinerea site-ului dvs. web.

Exemple populare de sisteme de management al continutului (CMS)

WordPress, este cel mai bun exemplu de sistem popular de gestionare a continutului. Desi exista cu siguranta si alte sisteme de management al continutului, WordPress mentine o cota de piata de peste 65,1% pe site-urile web cu un sistem de management al continutului cunoscut.

Retineti ca atunci cand mentionam „WordPress”, nu vorbim despre WordPress.com. In schimb, ne concentram pe WordPress.org, care este site-ul web in care este stocat sistem open-source de gestionare a continutului WordPress.

Pe langa software-ul WordPress auto-gazduit, alte sisteme populare de gestionare a continutului includ:

  • Joomla
  • Drupal
  • Magento (pentru magazine de comert electronic)
  • Squarespace
  • Wix
  • TYPO3

Exista o multime de alte sisteme de gestionare a continutului mai putin cunoscute, care se adreseaza companiilor mari (cu preturi pe masura).

Ce fel de site-uri web puteti construi cu aceste sisteme de management al continutului (CMS-uri)?

Majoritatea sistemelor de management de continut sunt destul de flexibile si desi exista unele care se concentreaza pe o utilizare specifica – cum ar fi Magento – majoritatea sistemelor populare de gestionare a continutului pot fi utilizate pentru a crea in esenta orice tip de site web.

De exemplu, puteti utiliza WordPress pentru a crea:

  • Website-uri statice
  • Bloguri
  • Magazine de comert electronic
  • Forumuri
  • Retele sociale
  • Cursuri online
  • Website-uri de tip membership
  • Portofolii, etc.

Care este cea mai buna platforma CMS?

Este un pic ca si cum ati intreba „Care este cea mai buna aroma de inghetata?”. Desigur, fiecare are parerea sa  si este greu sa aducem un argument concret pentru care un sistem de management al continutului (CMS) ar fi cel mai bun in 100% din situatii.

Totusi, ceea ce putem face este sa ne intoarcem la cifre si sa presupunem ca exista un motiv pentru care WordPress detine o cota atat de dominanta pe piata sistemelor de management de continut. Pentru majoritatea tipurilor de site-uri web, WordPress este solutia cea mai usor de utilizat si flexibila.  

 

Cum va puteti construi un website cu un sistem de management al continutului (CMS)?

Doriti sa va construiti propriul site web cu un sistem de management al continutului (CMS)? Daca da, procesul in general arata cam asa:

  • Achizitionati un pachet de gazduire web si un nume de domeniu
  • Instalati CMS-ul dorit pe serverul dvs. web
  • Configurati sistemul de management al continutului pentru a determina modul in care arata si functioneaza site-ul dvs
  • Incepeti sa scrieti continut folosind interfata sistemului de management al continutului

Este de fapt surprinzator de simplu. Si gazde web precum HostX va pot ajuta chiar sa instalati sistemul de management al continutului (WordPress, in acest caz), astfel incat sa puteti trece direct la construirea site-ului dvs.