O adresa IP shared este o adresa unica care poate fi atribuita mai multor site-uri web (sau domenii web diferite). Veti intalni adrese IP shared mai ales in cazul gazduirii shared (partajate) sau gazduririi web optimizate pentru WordPress.

Pentru a explica diferenta intre adrese IP dedicate si IP shared, le vom compara in continuare prin calitatile lor importante pentru proprietarii de website-uri. Insa mai intai vom explica ce este o adresa IP.

Ce este o adresa IP si ce legatura are aceasta cu gazduirea site-urilor web?

O adresa IP este un sir unic de numere separate prin puncte (ex. 5.25.21.88), care identifica fiecare computer utilizand potocolul Internet pentru a comunica printr-o retea. Tipul de adresa IP pe care probabil o cunoasteti cel mai bine este cea aferenta computerului dvs. personal.

Atunci cand faceti ceva online, adresa IP este modul in care Internetul stie sa va trimita informatii. Pentru a face o analogie: adresa dvs. IP este ca o adresa de retur pentru o scrisoare pe care o trimiteti.

Asemanator computerului dvs., serverul pe care se afla site-ul dvs. web are, de asemenea, o adresa IP. De fapt, atunci cand trebuie sa configurati DNS, veti avea nevoie de adresa IP a serverului dvs. Iar cand cineva tasteaza numele de domeniu personalizat al site-ului dvs., browserul il traduce de fapt in adresa IP pentru a sti pe ce server va gasi datele site-ului dvs.

In functie de tehnologiile utilizate si de configurarea serverului, site-ului dvs. i se poate atribui fie o adresa IP dedicata, fie o adresa IP shared.

Ce este o adresa IP dedicata?

O adresa IP dedicata este un sir unic care este atribuit doar site-ului dvs. web.

Ce tip de adresa IP este cea mai buna pentru SSL?

Astazi, nu exista nicio diferenta intre adresele IP dedicate si adrese IP shared atunci cand vine vorba de SSL.

Cu cativa ani in urma, era necesara o adresa IP dedicata pentru a va cripta site-ul cu un certificat SSL. Astazi, majoritatea furnizorilor de hosting (inclusiv HostX) folosesc o tehnologie numita Server Name Indication (SNI), care permite serverului sa utilizeze mai multe certificate SSL pe o singura adresa IP. Datorita acestei tehnologii, puteti adauga un certificat SSL pe website-ul dvs., indiferent de tipul de adresa IP pe care o folositi.

Ce tip de adresa IP este cea mai buna pentru securitatea si performanta site-ului?

Atat adresele IP partajate, cat si adresele IP dedicate sunt excelente pentru securitatea si performanta site-ului. Serverul pe care se afla site-ul dvs. conteaza mult mai mult!

Unul dintre cele mai mari mituri legate de adresele IP este acela ca o adresa IP partajata = un server partajat. Asa functioneaza unele gazde web. Insa altele utilizeaza shared load balancers (IP addresses), oferind resurse proprii fiecarui site WordPress, mentinand performantele optime si reducand riscurile de securitate.

In functie de arhitectura gazdei dvs. web, site-ul dvs. ar putea utiliza de fapt mai multe adrese IP pentru diferite servicii. Important de retinut este ca toate acestea tin de serverul pe care este gazduit site-ul dvs., nu despre tipul de adresa IP pe care o foloseste. Concentrati-va pe gasirea unui serviciu bun de gazduire WordPress care sa ofere o infrastructura remarcabila, si veti fi pe maini bune!

Ce impact are adresa IP asupra SEO?

Pe scurt: nu are niciun impact asupra SEO.

Tipul de adresa IP pe care o utilizati pentru site-ul dvs. nu are nicio influenta directa asupra SEO si ranking-ului  dvs. Google.

Exista in trecut o „buna” practica SEO de a crea mai multe domenii cu continut duplicat pentru a viza anumite cuvinte cheie si a crea legaturi de intrare. Costul mai mic al gazduirii partajate a facut acest lucru cu adevarat usor. Si, deoarece aceste site-uri partajau toate un server, acestea impartaseau si o adresa IP. Probabil de aici a rezultat mitul conform caruia un IP shared nu este benefic pentru SEO, cand de fapt poblema a fost intotdeauna legata de continutul duplicat.

Cu alte cuvinte, daca va ingrijoreaza SEO, concentrati-va asupra continutului (si nu va faceti griji cu privire la adresa IP).