Numit si account name, login ID, nickname sau user ID, „username” sau „user name” este numele dat unui utilizator pe un computer sau intr-o retea de computere. Acest nume este de obicei o abreviere a numelui complet al utilizatorului sau a alias-ului acestuia. Poate fi o fraza, un cuvant, sau o combinatie de un anumit numar de caractere.

Un username identifica in mod unic si obtine acces la un sistem de calcul, un software, un site web care necesita autentificarea utilizatorului. De exemplu, un sistem informatic poate avea multe conturi. In acest caz, fiecare cont va avea un nume de utilizator diferit.

Numele de utilizator (username) permite mai multor utilizatori sa foloseasca acelasi computer sau serviciu online, fiecare avand setarile si fisierele lor personale. Cand este utilizat pe un site web, un username va permite sa pastrati setarile personale si identitatea pe acel site web sau serviciu.

Care este numele meu de utilizator (username)?

Aproape intotdeauna, un username are si o parola, care este adesea necesara pentru ca utilizatorii sa se autentifice la site-ul web sau la alte servicii conexe. Combinatia nume de utilizator / parola este denumita „login” sau „autentificare”.

In cazul majoritatii serviciilor, numele dvs. de utilizator este un nume pe care l-ati creat sau unul care vi s-a atribuit. Daca nu va amintiti ca ati creat un nume de utilizator sau nu va amintiti numele pe care l-ati ales, incercati sa utilizati adresa dvs. de e-mail ca nume de utilizator.  

Daca niciuna dintre sugestiile de mai sus nu functioneaza, majoritatea serviciilor au un serviciu care va poate reaminti numele de utilizator sau parola uitata  si   vi le pot trimite prin email. In cele mai multe cazuri, un link pentru aceasta functie se gaseste sub sau in jurul locului in care introduceti numele de utilizator si parola.

Atentie! Username-ul poate face distinctie intre majuscule si minuscule atunci cand este introdus. Daca tasta Caps Lock este activata, incercati sa o dezactivati pentru a va introduce numele de utilizator cu litere mici.

Cum este corect: username, user name, sau user-name?

Cand se face referire la o identitate folosita cu o parola, se foloseste un „username”.

Daca va referiti la un nume real sau un nume complet, ar putea fi folosit „user name”.

Cat priveste „user-name”, acesta este rar folosit.

Practici de siguranta privind numele de utilizator

Nu este considerata o buna practica utilizarea adresei de email ca nume de utilizator. Si mai ales, pentru toate conturile dvs. Daca un hacker sau o persoana neautorizata va sparge contul si va identifica parola, el poate obtine acces la toate conturile pentru care ati setat adresa de email ca username. Puteti evita aceasta problema utilizand nume de utilizator diferite pentru fiecare serviciu utilizat. De asemenea, ar trebui sa utilizati servicii care pot cripta informatiile despre parole.