Webmail-ul este un sistem de email bazat pe o interfata web, o metoda online de procesare si livrare a emailurilor. Webmailul este popular, in special printre utilizatorii mai tineri. Avantajul cel mai important al webmailului este  ca ofera acces la conturile dvs. de e-mail  prin intermediul oricarui browser.

Webmail-ul ofera o alternativa convenabila la utilizarea unui client de email instalat pe o anumita statie de lucru, cum ar fi Microsoft Outlook sau Thunderbird.

Hotmail, Gmail si Yahoo Mail sunt furnizori populari de servicii de e-mail bazate pe web. Aceste tipuri de servicii de e-mail sunt gratuite si ofera un spatiu de stocare generos dar Webmail-ul este inclus in cele mai multe cazuri si in pachetele de gazduire web oferite de furnizorii de web hosting. In general, Webmail-ul este simplu de utilizat fiind conceput pentru a permite si utilizatorilor atehnici sa il utilizeze.

Avantaje si dezavantaje

Cu un serviciu de Webmail e-mailul este intotdeauna accesibil indiferent de locatia dvs.; este suficient sa gasiti un device cu acces la Internet si un browser instalat. Cele mai multe platforme Webmail permit  arhivarea e-mailurilor vechi direct pe computerul utilizatorului.

Un alt avantaj al Webmail-ului este ca nu necesita protocoalele de comunicatii clasice folosite de clientii de email – POP3 sau IMAP. Dezavantajele apar in special in cazul serviciilor gratuite unde exista posibilitatea ca adresa de email dorita sa fie deja „luata”. Fiind un serviciu gratuit, este posibil sa va fie afisate destul de des reclame  iar serviciile de Webmail gratuite sunt frecvent tinta spammer-ilor si incercarilor de hacking.

De ce sa utilizati Webmail-ul?

Cea mai distinctiva caracteristica a Webmail-ului este disponibilitatea sa online si faptul ca aveti intotdeauna nevoie de o conexiune la Internet pentru a citi, edita sau trimite e-mailuri. Acesta este  cel mai mare avantaj fata de serviciile de e-mail bazate pe POP3, care va salveaza e-mailurile local.

Majoritatea serviciilor de Webmail includ un serviciu de protectie antivirus si SPAM. Acestea va scaneaza in mod regulat e-mailurile si va avertizeaza daca exista emailuri frauduloase / malware.

Cum puteti accesa Webmail-ul?

Puteti accesa webmail-ul direct dintr-un browser, accesand https://webmail.numedomeniu.com (inlocuiti cu numele dvs. de domeniu web) in cazul cPanel sau o adresa specifica oferita de providerul dvs.