Hardware si software sunt doi termeni despre care probabil ati auzit la un moment dat sau altul. Sunt sanse mari sa le folositi pe ambele zilnic, fie ca este vorba de smartphone-ul sau computerul personal.

Ce inseamna hardware? Ce inseamna software?

Hardware este orice element fizic al unui computer. Acestea includ   monitoare, tastaturi si componentele din interiorul dispozitivelor, cum ar fi microcipurile si unitatile de stocare.

Software este orice „lucru” care spune hardware-ului ce trebuie sa faca si cum sa o faca, inclusiv programele de calculator si aplicatiile de pe telefon. Jocurile video, editoarele foto si browserele web sunt doar cateva exemple.

Hardware-ul si software-ul sunt diferite unul de celalalt dar au nevoie unul de celalalt pentru a functiona. Sa luam smartphone-ul ca exemplu. In acest caz, hardware-ul ar fi telefonul fizic in sine iar software-ul ar fi sistemul de operare si aplicatiile acestuia. Fara software am avea un telefon nefunctional. Nu am putea efectua apeluri, trimite mesaje sau sa ne conectam online deoarece telefonul nu va primi instructiuni. Pe de alta parte, daca am presupune ca nu avem hardware, nu vom avea un telefon real. Am avea programele, insa nu am avea cui sa dam instructiuni (lipseste obiectul fizic).

Ideea este ca hardware-ul are nevoie de software pentru a-i spune ce sa faca iar software-ul are nevoie si de hardware pentru a-si indeplini directiile. Cand combinati cele doua, puteti face tot felul de lucruri, indiferent daca utilizati un smartphone, un computer sau orice alt tip de dispozitiv.

 

Diferente intre hardware si software

Computer hardware

Hardware se refera la componentele fizice ale unui computer sau ale unei masini pe care le putem vedea si atinge. Contine placi de circuite, circuite integrate sau alte componente electronice intr-un sistem informatic. Este o componenta fizica care este utilizata in diferite moduri pentru a construi un computer sau orice alta masina. Ecranul pe care vizualizati aceasta pagina este cel mai bun exemplu de hardware, indiferent daca vizualizati aceasta pagina pe tableta, monitor sau smartphone. Un sistem informatic nu ar exista fara hardware si nu ar putea rula niciun software.

Exemple de hardware: Dispozitivele de memorie, procesorul, unitatea centrala de procesare, mouse-ul si tastatura sunt toate exemple de hardware din sistemul informatic.

 

Computer software

Software-ul este o colectie de proceduri, instructiuni, documentatii, care spune unui computer exact ce trebuie sa faca sau permite utilizatorilor sa interactioneze cu un computer. Majoritatea computerelor sunt inutile fara software. De exemplu, daca un editor de document precum Libre Office nu este instalat in computerul dvs. nu veti putea crea niciun document. Similar, nu puteti naviga pe Internet sau vizita niciun site web daca sistemul dvs. nu are instalat browser de internet. In plus, browserul nu ar putea rula pe computer fara un sistem de operare.

Exemple de software: Google Chrome, Photoshop, Libre Office, MySQL si multe altele.

Software-ul este o colectie de instructiuni care ruleaza pe computer, in timp ce hardware-ul este un dispozitiv fizic. Pe de alta parte, software-ul nu este ceva tangibil, in timp ce hardware-ul poate fi atins si tinut in mana.

Principalele diferente Hardware si Software

HardwareSoftware
Este o componenta fizica a computerelor care executa instructiunile.Este un program care permite utilizatorilor sa interactioneze cu computerul, hardware-ul acestuia.
Este produs in fabrici.Sunt dezvoltate de programatori software si companii de dezvoltare de software.
Dispozitivele de stocare, dispozitivele de intrare, dispozitivele de iesire si componentele interne sunt categoriile principale de hardware.Sistemele de operare, aplicatiile si programele software sunt principalele categorii de software.
Poate fi vazut si atins deoarece este un dispozitiv fizic, electronic.Software-ul poate fi vazut, dar nu poate fi atins, deoarece este virtual, nu fizic.
Virusii informatici nu pot afecta hardware-ul.Virusii informatici pot afecta software-ul.
Hardware-ul poate fi inlocuit cu unul nou daca este deteriorat.Software-ul este reinstalat daca este deteriorat.
Nu poate fi transferat decat fizic.Software-ul poate fi transferat cu usurinta prin retea.
Exemple de hardware sunt dispozitivele de memorie, procesorul, unitatea centrala de procesare, mouse-ul si tastatura, imprimanta, monitorul, hard diskul, si multe altele.Exemple de software sunt Google Chrome, MySQL, Libre Office, Notepad, Photoshop si multe altele.