Aproape in fiecare zi apare ceva nou iar noutatile (sau  inventiile in unele cazuri) se bucura de succes pentru o anumita perioada. Oamenii se folosesc de ele pana cand devin invechite / depasite. Acesta este motivul pentru care fiecare industrie, fie ca este vorba de tehnologie, moda, educatie sau divertisment, primeste noi actualizari si upgrade-uri pentru a se potrivi cu tendintele si nevoile utilizatorilor. Orice tehnologie are nevoie de upgrade-uri si update-uri pentru a functiona fara probleme si pentru a se potrivi tendintelor pietei. Chiar si banalele noastre telefoane mobile se bucura periodic de noi actualizari de sistem; utilajele folosite in fabrici au parte de upgrade-uri. Insa acesti doi termeni – update si upgrade – sunt adesea legati de software si hardware de calculator.

  • Un update este o imbunatatire minora sau o remediere a erorilor, in timp ce upgrade este o imbunatatire majora sau o modificare a versiunii de software sau hardware.
  • Un update este adesea lansat pentru a remedia erorile, pentru a imbunatati securitatea sau pentru a adauga functii noi, in timp ce un upgrade imbunatateste performanta sau functionalitatea unui sistem.
  • Un update este in general gratuit sau are un cost minim, in timp ce un upgrade poate necesita costuri suplimentare.

Update vs Upgrade

Diferenta dintre cele doua este ca un update consta in a mentine ceva actualizat sau a obtine o versiune mai buna decat cea veche, adesea pentru a rezolva erori sau probleme. In timp ce un upgrade este trecerea la  un standard mai inalt prin adaugarea sau inlocuirea catorva componente.

Ce inseamna Update?

Un update are multe semnificatii in functie de context, cum ar fi furnizarea cuiva de informatii actualizate, modificarea unui lucru existent, o informatie suplimentara sau un software actualizat recent. Din punct de vedere al tehnologiei (calculatoare, telefoane mobile etc.), este legat de software si hardware. Sunt coduri sub forma de patch-uri care sunt lansate pentru a rezolva probleme  sau pentru a activa anumite functionalitati ale unei anumite versiuni.

Ori de cate ori exista o problema sunt lansate actualizari (update-uri) pentru a le remedia. Un update ne ajuta sa modificam produsul prezent la o versiune mai buna. Update-urile modifica doar versiunea actuala de instalare si de obicei nu implica taxe / costuri.

Prin urmare, un update:

  • Va actualizeaza dispozitivul si repara problemele de securitate
  • Rezolva unele erori ale dispozitivului
  • Elimina functiile invechite si adauga altele noi
  • Aplica corectii de securitate a software-ului
  • Ajuta la protejarea informatiilor

Exista diverse tipuri de update-uri: de securitate, critice, service update, update rollup, etc.

Ce inseamna Upgrade?

Un upgrade se face atunci cand un produs este inlocuit cu o versiune mai noua. Din punct de vedere al tehnologiei, este o inlocuire a hardware-ului si software-ului cu o versiune noua sau mai buna pentru a-i imbunatati caracteristicile. Aceste tipuri de actualizari sunt disponibile utilizatorilor pe Internet pentru descarcare, de exemplu, instalarea de RAM suplimentar sau hard disk-uri mai mari, versiuni diferite de sisteme de operare etc.

Un upgrade ridica ceva la un standard mai inalt. Imbunatateste starea prin inlocuirea produsului cu unul nou sau superior. Este ca si cum ai inlocui actualul telefon mobil cu o versiune mai buna a aceluiasi model. Dezvoltarea si adaugarea de noi functii necesita timp, asa ca un upgrade nu are loc des.

Upgrade-urile sunt disponibile pe Internet pentru a fi descarcate de utilizatori. Este posibil sa trebuiasca sa platiti pentru acestea, deoarece este vorba de un software comercial, care nu foloseste versiunea mai veche a softului ci dezvolta altele noi.

Datorita costurilor implicate in upgrade si obtinerea doar a catorva functii suplimentare, utilizatorii pot avea tendinta de a evita upgrade-urile. Upgrade-urile sunt importante si sunt facute pentru a sprijini tehnologiile emergente cu functii noi pentru a sprijini industria si pentru a satisface cerintele tendintelor pietei in continua schimbare.

UpdateUpgrade
DefinireA pastra ceva la zi, actualizatA ridica ceva la un standard mai inalt prin adaugarea sau inlocuirea catorva componente.
Frecventa lansareFrecventComparativ mai putin
Ce faceModifica software-ul actualInlocuieste versiunea mai veche cu una noua
ImportantaRevizuieste dispozitivul, repara lacune de securitate, elimina erori de computer etc.Acceseaza tehnologiile emergente cu functii noi pentru a sprijini industria etc.
PretDe obicei gratuitIn general contra cost
TipO actualizare de securitate, pachete de servicii, actualizare critica etc.Rolling upgrade, non-rolling upgrade, cold install, etc.

Speram ca acum aveti o imagine mai clara asupra a ce inseamna update si ce inseamna upgrade, si stiti care sunt diferentele intre cele doua si ce presupun.