World Wide Web este abrevierea pentru WWW.

www (World Wide Web) este o retea de continut online formatat in HTML si accesat prin HTTP. Termenul se refera la toate paginile HTML interconectate care pot fi accesate prin Internet. World Wide Web a fost proiectat initial in 1991 de Tim Berners-Lee in timp ce era angajat la CERN (o retea de peste 1.700 oameni de stiinta din peste 100 tari), si cauta o modalitate pentru ca cercetatorii sa poata interactiona eficient.

www (World Wide Web) este cel mai adesea denumit pur si simplu „web”.

World Wide Web este ceea ce majoritatea oamenilor considera ca este Internetul. Toate paginile web, imaginile, videoclipurile si alt continut online pot fi accesate printr-un browser web. In schimb, Internetul este conexiunea de retea care ne permite sa trimitem e-mailuri si sa accesam World Wide Web.

Web-ul timpuriu era o colectie de site-uri bazate pe text gazduite de organizatii suficient de dotate din punct de vedere tehnic pentru a configura un server web si a invata HTML. A continuat sa evolueze si include acum continut media interactiv (social) si continut generat de utilizatori, care necesita abilitati tehnice putine sau deloc.

Existenta web-ului gratuit o datoram lui Berners-Lee si deciziei CERN de a ne oferi una dintre cele mai mari inventii ale secolului.

www si Internetul

Multi oameni utilizeaza acesti doi termeni cu acelasi sens. Insa desi credem ca inseamna aceasi lucru, nu este asa.

Internetul este complet diferit de WWW. Este o retea globala de computere, tablete, laptopuri etc. Ajuta utilizatorii sa trimita e-mailuri si sa discute online cu alti utilizatori. De exemplu, utilizati Internetul daca trimiteti un e-mail sau vorbiti cu cineva online.

Pe de alta parte, utilizati World Wide Web, o retea de servere de pe internet, cand ati deschis un site web precum google.com pentru a cauta ceva. Solicitati un site web de pe dispozitivul dvs. printr-un browser si acesta este trimis catre browser de catre server. Calculatorul dvs. este numit web browser client si solicita informatiile pe care le doreste de la celalalt computer (server).

Hypertext Transfer Protocol

Este protocolul la nivel de aplicatie care permite WWW sa functioneze fara probleme si eficient cu HTTP. Se bazeaza pe un model client-server. Utilizatorul este un browser web care interactioneaza cu serverul web care ruleaza site-ul web. Acest protocol specifica codificarea si transmiterea mesajelor, precum si actiunile care trebuie intreprinse de serverul Web si de utilizator ca raspuns la diferite comenzi.

Daca introduceti o adresa URL in browserul dvs., o comanda HTTP este redirectionata catre serverul web si linkul solicitat este transmis. Cand deschidem un site folosind un browser, deschidem un link catre server si trimitem o comanda catre site-ul web folosind HTTP. HTTP este transmis catre server prin TCP/ IP. Serverul proceseaza aplicatia clientului si trimite un raspuns, care apoi inchide conexiunea. Clientul preia apoi informatiile despre server pentru utilizator.