Un nume de domeniu potrivit este esential pentru a va dezvolta afacerea online si pentru o mai buna recunoastere a marcii dvs. Am creat acest Glosar de termeni pentru domenii web, pentru ca dvs. sa intelegeti mai bine tot ceea ce tine de numele de domeniu.
Glosar de termeni – domenii web
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z W
A Record – inregistrare DNS utilizata pentru a asocia un nume de domeniu unei anumite adrese IP.
Country Code Top-Level Domain (ccTLD) – Domeniu national de nivel superior, folosite de tari sau de teritorii dependente. Are lungimea de doua litere, de exemplu .ro pentru Romania, .fr pentru Franta sau .it pentru Italia.
Cybersquatting – Procesul de inregistrare a unui domeniu cu intentia de a impiedica pe altcineva sa il detina, cu scopul de a-l bloca, de a fura traficul sau de a vinde domeniul catre alta parte terta, la un pret crescut.
Domain name – Numele website-ului dvs., care urmeaza dupa „www.” din adresa URL sau ceea ce urmeaza dupa simbolul „@” intr-o adresa de email. De ex., in „www.domeniu.ro”, „domeniu.ro” este numele de domeniu.
Domain Name System (DNS) – Sistemul care traduce adresele IP in nume de domenii usor de citit / retinut.
Domain Flipping – Procesul de cumparare a unui nume de domeniu si de vanzare rapida, pentru profit.
Domain Privacy – O caracteristica oferita adesea de registratorii de domenii pentru a ascunde informatiile privind proprietarul unui nume de domeniu in baza de date WHOIS.
Extensie – Ultimele litere ale unui nume de domeniu – cum ar fi .ro sau .com – care indica registrul cu care este asociat domeniul si in cazul ccTLD-urilor – tara.
Generic Top-Level Domain (gTLD) – Domenii generice de nivel superior, folosite de anumite categorii de organizatii. Sunt cele mai frecvente nume de domenii, cum ar fi .com sau .net, .info, .edu., .gov, etc.
Grace Period – Perioada dupa ce inregistrarea unui nume de domeniu expira, dar acesta poate fi inca reinnoit de catre solicitantul inregistrarii inainte ca domeniul sa fie oferit spre vanzare / inregistrare unor terte parti.
Internet Protocol (IP) Address – un sir de numere unice utilizate pentru etichetarea unui anumit computer sau a unui computer-server (ex. 8.8.8.8).
International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) – Organizatia care coordoneaza sistemul de adrese unice de pe Internet (cunoscute sub denumirea de „identificatori”) si reglementeaza industria domeniilor web, la nivel global.
Misspelled Domain Name – Achizitionarea unor ortografii diferite, chiar incorecte, a unui nume de domeniu asigura faptul ca publicul care cauta afacerea dvs. sau marca online va gaseste site-ul web, chiar daca tasteaza numele dvs. de domeniu cu erori.
New Top-Level Domain (nTLD) – TLD inseamna „Top-Level Domain” sau „Domeniu de nivel superior”, iar „n” inseamna „nou”. Un TLD este un sir de caractere care urmeaza numele domeniului dvs. De ex., in domeniul „numedomeniu.com”, .com este TLD-ul sau extensia de domeniu. Noile TLD-uri (nTLD) sunt relativ noi pe piata si includ extensii precum .club, .design, .news, .music, .coffee, etc.
Nameserver – este o componenta esentiala a serviciului DNS care ajuta la translatarea adreselor URL in IP-uri.
Parking – Procesul de indreptare a unui nume de domeniu catre o pagina care actioneaza ca un substituent, utilizat fie ca spatiu pentru promovarea vanzarii domeniului, fie ca pagina de asteptare inainte ca proprietarul sa inceapa sa utilizeze numele de domeniu.
Premium Domain – Un nume de domeniu de mare valoare care a fost inregistrat anterior. Contin adesea cuvinte cheie SEO valoroase. Numele de domenii premium au un potential de branding mai puternic, sunt mai usor de retinut si atrag mai mult trafic pe site-ul web decat numele de domenii standard.
Redirect – Daca un nume de domeniu nu mai este utilizat, dar este inca inregistrat, un proprietar poate trimite in schimb orice trafic primit catre un nume de domeniu nou, conectat.
Redemption Period – Dupa expirarea inregistrarii unui nume de domeniu si dupa perioada de gratie, cand proprietarul anterior poate inca reinnoi domeniul dar de obicei la un pret mai mare.
Registrant – Proprietarul unui nume de domeniu sau al unei corporatii care controleaza inregistrarea domeniului, oricare dintre acestea fiind listate baza de date WHOIS.
Registrar – O companie sau organizatie acreditata care vinde servicii de inregistrare domenii web catre public.
Registry – O organizatie care intretine si controleaza domeniile de nivel superior (TLD). In general, acestea nu vand domenii direct catre public si in schimb vand domenii prin registrari terti (cum ar fi HostX.ro).
Renewal – Procesul de reinregistrare a unui nume de domeniu pentru inca un an (sau mai multi, de obicei maxim 10) pentru a continua proprietatea asupra domeniului.
Reseller – Un agent individual sau afiliat al unui anumit registrator care vinde servicii de nume de domenii web.
Reverse Domain Hijacking – Procesul de incercare de a obtine un nume de domeniu detinut in mod legitim, utilizand revendicari false pentru a contesta proprietatea acestuia.
Search Engine Optimization (SEO) – Un set de tehnici de modificare si optimizare a website-ului sau a continutului de pe o pagina, cu scopul de a aparea mai „sus” in rezultatele motorului de cautare.
Second-Level Domain (2LD) – Un nume de domeniu care se afla sub un alt nume de domeniu, de exemplu, .com.us, cu .com fiind nivelul doi la numele de domeniu .us.
Subdomain – O adresa separata situata sub un nume de domeniu, cum ar fi blog.hostx.ro.
Top-Level Domain (TLD) – Ultimul segment al unui nume de domeniu sau partea care vine dupa punct. Exemple sunt .com, .net, .org sau .club.
Transfer – Transferul numelor de domenii web se refera la mutarea unui nume de domeniu de la un registrar la altul fara a renunta la proprietate.
Universal Resource Locator (URL) – Acesta este sirul de numere si simboluri aflat in bara de adrese din partea de sus a browserului web, care include toate informatiile de care are nevoie computerul pentru a gasi pagina, imaginea sau documentul corect pe un site web.
WHOIS – Un sistem care face posibila cautarea informatiilor proprietarului unui nume de domeniu inregistrat, precum si a altor detalii, cum ar fi informatiile de contact.
Speram ca acest mic glosar de termeni domenii web sa va fie util. Iar daca doriti sa va mutati afacerea dvs. online, totul incepe cu un nume bun de domeniu!