Baza de date (database sau electronic database) este orice colectie de date sau informatii, special organizata pentru cautarea si regasirea rapida de catre un computer. Bazele de date sunt structurate pentru a facilita stocarea, preluarea, modificarea si stergerea datelor impreuna cu diferite operatiuni de prelucrare a datelor. Un sistem de gestionare a bazelor de date (DBMS) extrage informatii din baza de date ca raspuns la interogari.
O baza de date este stocata ca un fisier sau un set de fisiere. Informatiile din aceste fisiere pot fi impartite in inregistrari (records), fiecare dintre ele constand din unul sau mai multe campuri (fields). Campurile sunt unitatile de baza de stocare a datelor si fiecare camp contine de obicei informatii referitoare la un aspect sau atribut al entitatii descrise de baza de date. Inregistrarile sunt organizate in tabele care includ informatii despre relatiile dintre diferitele sale campuri. Folosind cuvinte cheie si diverse comenzi de sortare, utilizatorii pot cauta rapid, rearanja, grupa si selecta campurile din multe inregistrari pentru a prelua sau crea rapoarte privind anumite agregate de date.
Organizarea bazelor de date
Inregistrarile si fisierele bazei de date trebuie organizate pentru a permite regasirea informatiilor. Interogarile (queries) sunt principala modalitate prin care utilizatorii gasesc informatiile bazei de date. Puterea unui sistem de gestionare a bazelor de date (DBMS) vine din capacitatea sa de a defini noi relatii intre tabele si de a le folosi pentru a obtine raspunsuri la interogari.
De obicei, utilizatorul furnizeaza un sir de caractere iar computerul cauta in baza de date o secventa corespunzatoare si furnizeaza materialele sursa in care apar acele caractere. Un utilizator poate solicita toate inregistrarile in care continutul campului pentru numele de familie al unei persoane este cuvantul „Popescu”.
Utilizatorii numerosi ai unei baze de date mari trebuie sa fie capabili sa manipuleze rapid informatiile din ea in orice moment. Mai mult, companiile mari si alte organizatii tind sa creeze multe fisiere independente care contin date inrudite si chiar suprapuse iar activitatile lor de prelucrare a datelor necesita adesea conectarea datelor din mai multe fisiere. Au fost dezvoltate mai multe tipuri diferite de sisteme de gestionare a bazelor de date (DBMS) pentru a raspunde acestor cerinte: flat, hierarchical (ierarhic), network (de retea), relational si object-oriented (orientat pe obiecte).
Sistemele timpurii au fost aranjate secvential (adica, alfabetic, numeric sau cronologic). Dezvoltarea dispozitivelor de stocare cu acces direct a facut posibil accesul aleatoriu la date prin intermediul indecsilor). In bazele de date de tip flat, inregistrarile sunt organizate dupa o lista simpla de entitati.
Inregistrarile din bazele de date ierarhice sunt organizate intr-o structura arborescenta, fiecare nivel de inregistrari ramificat intr-un set de categorii mai mici. Spre deosebire de acestea, bazele de date de retea creeaza legaturi multiple intre seturi prin plasarea de linkuri sau pointere, catre un set de inregistrari in altul.
Bazele de date relationale sunt folosite acolo unde asocierile dintre fisiere sau inregistrari nu pot fi exprimate prin linkuri (legaturi). O simpla lista flat devine un rand al unui tabel sau „relatie” iar relatiile multiple pot fi asociate matematic pentru a obtine informatiile dorite. Diverse iteratii ale SQL (Structured Query Language) sunt utilizate pe scara larga in sistemele de gestionare a bazelor de date (DBMS) pentru bazele de date relationale.
Bazele de date orientate pe obiecte stocheaza si manipuleaza structuri de date mai complexe, numite „obiecte”, care sunt organizate in clase ierarhice care pot mosteni proprietati de la clasele mai inalte in lant. Aceasta structura a bazei de date este cea mai flexibila si adaptabila.
Informatiile din multe baze de date constau in texte in limbaj natural ale documentelor. Bazele de date orientate pe numere contin in principal informatii precum statistici, tabele, date financiare, date stiintifice si tehnice brute. Bazele de date mici pot fi mentinute pe sisteme de computere personale si utilizate de catre indivizi acasa. Acestea si bazele de date mai mari au devenit din ce in ce mai importante in afaceri, in parte pentru ca acum sunt concepute in mod obisnuit pentru a fi integrate cu alte programe de birou, inclusiv cu programele de calcul.
Aplicatiile bazelor de date
Aplicatiile tipice de baze de date comerciale includ rezervari ale companiilor aeriene, functii de gestionare a productiei, dosare medicale in spitale si evidente juridice ale companiilor de asigurari. Cele mai mari baze de date sunt de obicei intretinute de agentii guvernamentale, organizatii de afaceri si universitati. Aceste baze de date pot contine texte ale unor astfel de materiale precum rezumate, rapoarte, statute juridice, servicii de televiziune, ziare si reviste, enciclopedii si cataloage de diferite tipuri. Bazele de date de referinta contin bibliografii sau indecsi care servesc drept ghiduri pentru localizarea informatiilor in carti, periodice si alte literaturi publicate. Mii de aceste baze de date accesibile publicului acopera subiecte variind de la drept, medicina si inginerie pana la stiri si evenimente curente, jocuri, anunturi clasificate si cursuri de instruire.
Din ce in ce mai mult, bazele de date anterior separate sunt combinate electronic in colectii mai mari cunoscute sub numele de depozite de date (data warehouses). Afacerile si agentiile guvernamentale folosesc apoi software de „data mining” pentru a analiza mai multe aspecte ale datelor pentru diferite modele. De exemplu, o agentie guvernamentala ar putea semnala pentru investigatii suplimenare o companie sau o persoana care a achizitionat o cantitate suspecta de anumite echipamente sau materiale, chiar daca achizitiile au fost raspandite in tara sau prin diferite filiale.
Informatii cheie privind bazele de date
- Bazele de date sunt esentiale pentru stocarea, intretinerea, actualizarea, editarea si accesarea informatiilor de afaceri.
- Cele doua categorii principale de baze de date sunt bazate pe SQL si pe baza NoSQL.
- Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, PostgreSQL si MongoDB sunt toate solutii populare de baze de date pentru afaceri.
- O intelegere completa a cazului dvs. de utilizare in afaceri pentru stocarea si editarea datelor va poate ajuta sa alegeti optiunea potrivita pentru baza de date.
- Exista diferite tipuri de baze de date moderne disponibile, fiecare cu un set distinct de avantaje si dezavantaje.
Bazele de date sunt utile in multe scenarii diferite pentru stocarea datelor. Este obisnuit sa utilizati o baza de date atunci cand diferite seturi de date trebuie sa fie legate intre ele, cum ar fi:
- Elevii dintr-o scoala si notele acestora
- Inregistrarile clientilor si informatiile despre vanzari
- Fisele pacientilor si medicilor
- Tranzactii intre diferite conturi bancare
- Contribuabilii si platile impozitului pe venit
Cele trei avantaje principale pe care le au bazele de date fata de alte sisteme de stocare a datelor mai simple (cum ar fi fisierele text si foile de calcul) sunt accesul, integritatea si securitatea.