nslookup este un puternic instrument in linie de comanda pentru administrarea retelei disponibil pentru diverse sisteme de operare. nslookup poate fi utilizat pentru interogari DNS cu privire la nume de domeniu sau adrese IP.

Iata o lista cu cele mai utilizate 10 comenzi nslookup pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine gestionarea domeniului dvs.

 

1. Gasiti inregistrarea A a domeniului

Comanda:

$ nslookup yahoo.com

Output:

Server: 85.9.32.234
Address: 85.9.32.234#53

Non-authoritative answer:
Name: yahoo.com
Address: 98.137.246.7
Name: yahoo.com
Address: 72.30.35.9
Name: yahoo.com
Address: 98.138.219.231
Name: yahoo.com
Address: 98.137.246.8
Name: yahoo.com
Address: 72.30.35.10
Name: yahoo.com
Address: 98.138.219.232
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:44:41d::3
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:c:1023::5
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:44:41d::4
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:58:1836::11
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:58:1836::10
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:c:1023::4

 

2. Verificati inregistrarile NS ale unui nume de domeniu

Comanda:

$ nslookup -type=ns yahoo.com

Output:

Server: 85.9.32.234
Address: 85.9.32.234#53

Non-authoritative answer:
yahoo.com nameserver = ns2.yahoo.com.
yahoo.com nameserver = ns1.yahoo.com.
yahoo.com nameserver = ns5.yahoo.com.
yahoo.com nameserver = ns3.yahoo.com.
yahoo.com nameserver = ns4.yahoo.com.

Authoritative answers can be found from:

3. Obtineti inregistrarea SOA a unui nume de domeniu

Comanda:

$ nslookup -type=soa yahoo.com

Output:

Server: 85.9.32.234
Address: 85.9.32.234#53

Non-authoritative answer:
yahoo.com
origin = ns1.yahoo.com
mail addr = hostmaster.yahoo-inc.com
serial = 2020073008
refresh = 3600
retry = 300
expire = 1814400
minimum = 600

Authoritative answers can be found from:

4. Gasiti inregistrarile MX responsabile pentru schimbul de emailuri

Comanda:

$ nslookup -query=mx yahoo.com

Output:

Server: 85.9.32.234
Address: 85.9.32.234#53

Non-authoritative answer:
yahoo.com mail exchanger = 1 mta7.am0.yahoodns.net.
yahoo.com mail exchanger = 1 mta5.am0.yahoodns.net.
yahoo.com mail exchanger = 1 mta6.am0.yahoodns.net.

Authoritative answers can be found from:

5. Obtineti toate inregistrarile DNS disponibile ale unui domeniu

Comanda:

$ nslookup -type=any yahoo.com

Output:

Server: UnKnown
Address: 192.168.0.254

Non-authoritative answer:
yahoo.com internet address = 98.137.246.7
yahoo.com internet address = 98.138.219.231
yahoo.com internet address = 72.30.35.10
yahoo.com internet address = 98.137.246.8
yahoo.com internet address = 98.138.219.232
yahoo.com internet address = 72.30.35.9
yahoo.com AAAA IPv6 address = 2001:4998:44:41d::3
yahoo.com AAAA IPv6 address = 2001:4998:58:1836::11
yahoo.com AAAA IPv6 address = 2001:4998:c:1023::4
yahoo.com AAAA IPv6 address = 2001:4998:44:41d::4
yahoo.com AAAA IPv6 address = 2001:4998:58:1836::10
yahoo.com AAAA IPv6 address = 2001:4998:c:1023::5
yahoo.com MX preference = 1, mail exchanger = mta6.am0.yahoodns.net
yahoo.com MX preference = 1, mail exchanger = mta7.am0.yahoodns.net
yahoo.com MX preference = 1, mail exchanger = mta5.am0.yahoodns.net
yahoo.com nameserver = ns4.yahoo.com
yahoo.com nameserver = ns2.yahoo.com
yahoo.com nameserver = ns1.yahoo.com
yahoo.com nameserver = ns3.yahoo.com
yahoo.com nameserver = ns5.yahoo.com

6. Verificati un nume de domeniu folosind un server DNS specific

Comanda:

$ nslookup yahoo.com ns1.yahoo.com

Output:

Server: ns1.yahoo.com
Address: 2001:4998:130::1001

Name: yahoo.com
Addresses: 2001:4998:58:1836::11
2001:4998:c:1023::4
2001:4998:c:1023::5
2001:4998:44:41d::3
2001:4998:44:41d::4
2001:4998:58:1836::10
98.138.219.232
72.30.35.10
98.137.246.8
98.138.219.231
72.30.35.9
98.137.246.7

7. Verificati o inregistrare reverse DNS

Comanda:

$ nslookup 72.30.35.10

Output:

10.35.30.72.in-addr.arpa name = media-router-fp2.prod1.media.vip.bf1.yahoo.com.

8. Schimbati numarul portului pentru interogarile DNS

Comanda:

$ nslookup -port=56 yahoo.com

9. Limitati intervalul de timp pentru un raspuns

Comanda:

$ nslookup -timeout=20 yahoo.com

10. Activati modul de depanare (debug)

Comanda:

$ nslookup -debug yahoo.com

Output:

Server: 85.9.32.234
Address: 85.9.32.234#53

————
QUESTIONS:
yahoo.com, type = A, class = IN
ANSWERS:
-> yahoo.com
internet address = 72.30.35.10
ttl = 1249
-> yahoo.com
internet address = 98.137.246.7
ttl = 1249
-> yahoo.com
internet address = 98.137.246.8
ttl = 1249
-> yahoo.com
internet address = 98.138.219.231
ttl = 1249
-> yahoo.com
internet address = 98.138.219.232
ttl = 1249
-> yahoo.com
internet address = 72.30.35.9
ttl = 1249
AUTHORITY RECORDS:
ADDITIONAL RECORDS:
————
Non-authoritative answer:
Name: yahoo.com
Address: 72.30.35.10
Name: yahoo.com
Address: 98.137.246.7
Name: yahoo.com
Address: 98.137.246.8
Name: yahoo.com
Address: 98.138.219.231
Name: yahoo.com
Address: 98.138.219.232
Name: yahoo.com
Address: 72.30.35.9
————
QUESTIONS:
yahoo.com, type = AAAA, class = IN
ANSWERS:
-> yahoo.com
has AAAA address 2001:4998:44:41d::3
ttl = 1001
-> yahoo.com
has AAAA address 2001:4998:c:1023::4
ttl = 1001
-> yahoo.com
has AAAA address 2001:4998:c:1023::5
ttl = 1001
-> yahoo.com
has AAAA address 2001:4998:58:1836::10
ttl = 1001
-> yahoo.com
has AAAA address 2001:4998:44:41d::4
ttl = 1001
-> yahoo.com
has AAAA address 2001:4998:58:1836::11
ttl = 1001
AUTHORITY RECORDS:
ADDITIONAL RECORDS:
————
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:44:41d::3
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:c:1023::4
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:c:1023::5
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:58:1836::10
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:44:41d::4
Name: yahoo.com
Address: 2001:4998:58:1836::11