In 28 noiembrie 2019 a devenit disponibila  PHP 7.4, ultima versiune minora inainte de 8.0. Versiunea PHP 7.4 este acum disponibila si pentru clientii HostX; performanta este esentiala si PHP 7.4 nu dezamageste.

Va invitam sa descoperiti cateva dintre avantajele PHP 7.4 si modul in care clientii HostX pot beneficia de noua versiune PHP.

Versiunea PHP 7.4 pentru toti utilizatorii HostX

PHP 7.4 este disponibila pe toate serverele shared hosting de la HostX. Inainte de a va decide sa treceti la ultima versiune PHP va recomandam o verificare temeinica a website-ului dvs., intrucat este posibil ca unele plugin-uri sa nu ruleze pe aceasta versiune PHP.

Cresterea performantei si lizibilitatea codului in PHP sunt semnificative odata cu versiunea 7.4. Cu toate acestea, PHP 8 va fi punctul de referinta real atunci cand vine vorba de performanta, deoarece propunerea de a include compilatorul Just-in-time (JIT) a fost deja aprobata.

JIT este o strategie de compilare. Un program este compilat din mers intr-o forma mai rapida, de obicei in setul de instructiuni native ale procesorului gazdă.

Caracteristici noi

Odata cu versiunea PHP 7.4 vin o serie de noi imbunatatiri:

 • Arrow Functions
 • Typed properties
 • Null coalescing assignment operator
 • Weak References
 • Preloading in PHP 7.4

Odata cu PHP 7.4 a fost adaugat suport pentru preincarcare, o caracteristica care are potentialul de a imbunatati performanta codului dvs. in mod semnificativ.

Iata cum functioneaza acesta:

– Pentru a preincarca fișierele, trebuie sa scrieti un script PHP personalizat;

– Acest script este executat o data, la pornirea serverului;

– Fisierele preincarcate sunt disponibile in memorie pentru fiecare request;

– Modificarile aduse fisierelor preincarcate nu vor avea efect pana la repornirea serverului.

Preincarcarea este construita pe OPcache. OPcache ia fisierele dvs. sursa PHP, le compileaza in „opcodes”, apoi stocheaza acele fisiere pe disc.

Cu PHP 7.4 ori de cate ori o solicitare ajunge pe server, se pot folosi parti ale codului care au fost deja incarcat in memorie.

Repere generale de performanta PHP 7.4

Cu toate versiunile PHP 7 lansate, continua sa fie abordate noi functionalitati iar performanta limbajului de programare sa evolueze. Conform referintelor de anul trecut, PHP 7.4 pastreaza trendul din punct de vedere al performantei si eficientei. Dupa cum era de asteptat, PHP 7.4 este cea mai rapida versiune stabila PHP.

Platforma dv. ruleaza pe PHP 7.4?

Vestea buna este ca majoritatea aplicatiilor web, inclusiv WordPress, functioneaza pe PHP 7.4 inca incepand cu versiunile de mai jos:

 • WordPress 5.3;
 • Joomla! 3.9.13;
 • Laravel 6.7.0;
 • Symfony 4.4.2 – 5.0.1;
 • Grav CMS 1.6.19;
 • October CMS 1.0.458;
 • CodeIgniter 3.1.11 – 4.0-rc.3;
 • CakePHP 3.8.7 – 4.0.0;
 • PyroCMS 3.7;
 • Pagekit 1.0.17;
 • Bolt CMS 3.7.0;
 • Craft CMS 3.4.0-beta.4;
 • ExpressionEngine 5.3.0.

Unele platforme, precum Magento 2, nu mai accepta PHP 5.6, insa nu sunt compatibile inca nici cu PHP 7.4.

WordPress si PHP 7.4 – Statistici de utilizare

Dupa cum se stie, PHP este cel mai folosit limbaj de programare server-side. Potrivit W3Techs, platforma de sondaje in domeniul tehnologiilor web, procentul de utilizare al PHP continua sa creasca. La lansarea sa, WordPress 5.3 avea deja o compatibilitate buna cu PHP 7.4.

Din pacate, PHP 5 este inca utilizat de 53,6% din toate website-urile cu un limbaj de programare server-side. Daca adaugam numarul de utilizatori cu PHP 7.0, rezultatele arata ca majoritatea website-urilor ruleaza pe versiuni PHP depasite.

Conform paginii oficiale de statistici a WordPress, in ianuarie 2020, un uimitor procent de 67% din site-urile WordPress de pe Internet ruleaza pe versiuni PHP depasite. Website-urile care ruleaza pe PHP 7.3 sunt doar puțin peste 3%, majoritatea functionand pe PHP 5.6.

Va recomandam sa solicitati pentru platforma dvs. o versiune PHP acceptata, cea mai buna alegere fiind o versiune recomandata de WordPress.

Cerintele WordPress sunt:

 • PHP versiunea 7.3 sau mai mare;
 • MySQL versiunea 5.6 sau mai mare sau MariaDB versiunea 10.1 sau mai mare;
 • suporta HTTPS

Cum facem upgrade la PHP 7.4?

Pe serverele shared hosting cPanel de la HostX, aveti posibilitatea de a selecta versiunea PHP rapid si usor. Ce trebuie sa faceti:

Accesati cPanel → Select PHP Version

Din dropdown selectati versiunea PHP dorita, apoi dati click pe Set as Current.

Pentru platforma Windows, accesati SolidCP  → Websites. Dati click pe websitul pentru care doriti modificarea versiunii PHP si accesati tabul Extensions.

Cand faceti trecerea intre diferite versiuni PHP, nu uitati sa verificati compatibilitatea proiectului dvs. inainte de a incepe tranzitia!

Versiunea implicita PHP de pe serverele noastre este intotdeauna selectata avand in prim plan siguranta!

Concluzie

In acest articol am acoperit doar o parte a caracteristicilor, update-urilor si deprecierilor PHP 7.4. Puteti consulta aici sursa oficiala pentru lista completa a modificarilor.

Noua versiune PHP pare mult mai puternica in comparatie cu predecesorii sai. In plus, va usura multe sarcini pentru dezvoltatori, deoarece functiile recent actualizate sunt construite, in special pentru aplicatiile web moderne.