Daca va pregatiti sa construiti un website ati auzit fara indoiala cuvantul WordPress mentionat des si probabil v-ati intrebat: „Ce este, la urma urmei, WordPress?”
Pe scurt, WordPress este un sistem complet de gestionare a continutului (CMS) insa este in acelasi timp cel mai popular instrument din lume pentru crearea de site-uri web. De fapt, este atat de popular incat peste 38% din toate site-urile web sunt create cu WordPress.
Este WordPress usor de utilizat?
Nu ati mai construit niciodata un site web? Nici o problema! Cu WordPress experienta in programarea web nu este necesara iar tool-urile integrate sau care pot fi adaugate prin intermediul pluginurilor va permit sa dezvoltati proiecte de complexitate redusa sau medie.
In acelasi timp exista mii de template-uri WordPress gratuite sau premium dintre care sa alegeti.
Ce tipuri de website-uri puteti construi cu WordPress?
WordPress este potrivit orice tip de site web, de la simple bloguri la magazine online cu functii complexe. WooCommerce este unul dintre cele mai populare pluginuri specializate pentru constructia de magazine online.
WordPress este suficient de simplu incat oricine il poate folosi dar in acelasi timp ofera posibilitatea extinderii prin pluginuri si teme custom astfel incat multi profesionisti web aleg WordPress ca punct de plecare pentru proiectele lor.
Unele dintre cele mai populare site-uri web din lume sunt construite cu WordPress. Aruncati doar o privire la Vitrina WordPress si veti vedea foarte multe nume cunoscute, de la Time.com, la Rolling Stone, Vogue, The White House, The Walt Disney Company, Microsoft News Center, WNBA. WordPress este utilizat pe scara larga in aproape toate industriile, inclusiv organizatiile non-profit.
Cum functioneaza WordPress?
WordPress este un sistem de management al continutului (CMS), adica un software care va permite constructia de websituri si gestionarea continutului acestora.
Un website WordPress ruleaza pe un server web (contul dvs. de gazduire web). Puteti accesa WordPress de pe un computer sau dispozitiv mobil cu un browser web standard. Nu este necesar nici un software special pentru a va crea si gestiona site-ul web WordPress.
WordPress foloseste un server de baze de date (MySQL / MariaDB) pentru a stoca continutul si setarile site-ului si un server web (de obicei LiteSpeed WS sau Apache) pentru a livra paginile dvs. web vizitatorilor site-ului dvs. Aplicatia de baza WordPress este scrisa in PHP si JavaScript.
Nu lasati insa aceste detalii tehnice sa va sperie deoarece nu trebuie sa stiti nimic despre aceste tehnologii conexe pentru a utiliza WordPress. Dar daca sunteti genul de persoana careia ii place sa studieze / invete este posibil sa gasiti detaliile tehnice utile.
Ce este WordPress.com? Este diferit de WordPress.org?
Este important sa stiti ca exista doua versiuni diferite de WordPress.
Ce este WordPress.com?
WordPress.com este versiunea gazduita pe serverele oficiale WordPress. Puteti accesa WordPress.com chiar acum si puteti crea un site web gratuit.
Exista insa cateva limitari in utilizarea WordPress.com – de exemplu temele disponibile sunt limitate iar in lipsa unui cont business nu veti avea acces la pluginurile WordPress. Pluginurile sunt extensii ale functionalitatilor WordPress si fara care dezvoltarea unui website ar fi in mare dificultate. Exista si o taxa aplicabila daca doriti sa utilizati propriul nume de domeniu pe WordPress.com.
Ce este WordPress.org?
WordPress.org este versiunea auto-gazduita a WordPress. Aceasta este versiunea pe care o veti folosi pentru a rula WordPress pe propriul cont de gazduire web. Cu aceasta versiune veti avea un control complet asupra designului si functionalitatii site-ului dvs. – veti putea utiliza orice tema doriti si puteti instala orice plugin fara limitari.
WordPress este gratuit?
WordPress este gratuit si poate fi modificat – aveti acces la codul sursa complet. Daca sunteti genul de persoana careia ii place sa se joace cu liniile de cod puteti sa realizati cu WordPress aproape orice doriti.
WordPress este distribuit sub o licenta software open-source cunoscuta sub numele de GPL. Aceasta licenta asigura faptul ca WordPress ramane gratuit si ca proprietarii de site-uri detin controlul complet si proprietatea asupra paginilor lor web.
Spre deosebire de alte website buildere „gratuite”, WordPress nu blocheaza proprietarii de site-uri intr-un serviciu propriu (cum este Wix, Weebly sau Squarespace).
Puteti sa va gazduiti site-ul dvs. WordPress oriunde. si daca nu sunteti multumit de gazda dvs. WordPress, va puteti muta site-ul la un alt serviciu de gazduire oricand doriti.
Cum invatati sa utilizati WordPress?
Exista o multime de moduri de a invata cum sa utilizati WordPress. Exista ceva pentru toata lumea, indiferent de stilul dvs. preferat de invatare, din numeroasele carti disponibile, la cursurile online si sesiunile locale de training.
Puteti gasi tutoriale gratuit pentru incepatori care doresc sa utilizeze WordPress, cum este cel de pe WP Apprentice. Astfel de tutorialele video va vor invata elementele de baza WordPress in aproximativ o ora. Veti crea pagini web ca un profesionist in cel mai scurt timp.
WordPress se bucura de numeroase resurse pe Internet, carti, precum si o comunitate mare de utilizatori care va poate ajuta sa rezolvati orice problema.
De unde descarcati WordPress?
Puteti descarca WordPress de pe https://wordpress.org/download/ insa cele mai multe gazde web ofera instalarea WordPress cu un singur click din panoul de control web.
Spre deosebire de software-ul desktop traditional, WordPress ruleaza online (in cloud, ca sa spunem asa). Nu exista nimic de instalat pe computer si nu aveti nevoie de instrumente speciale.
Puteti sa va actualizati site-ul web de oriunde aveti o conexiune la Internet – chiar si de pe smartphone. Exista chiar si aplicatii mobile WordPress gratuite pentru iPhone si telefoane Android.
Puteti instala WordPress pe computerul personal?
Am mentionat ca WordPress este un tip special de software care ruleaza pe un server web. Dar asta nu inseamna ca nu puteti instala WordPress pe computerul personal. Inseamna ca va trebui sa instalati toate tehnologiile conexe de care WordPress are nevoie pentru a-si face treaba.
Exista o multime de motive pentru care ati putea dori sa instalati WordPress pe un computer. Poate doriti sa obtineti o experienta practica inainte de a opta pentru un cont de gazduire web. Sau poate doriti un spatiu sigur pentru a experimenta cu site-ul dvs. web existent, fara teama de a-l strica.
Cum beneficiati de asistenta WordPress?
Pe masura ce popularitatea WordPress continua sa creasca, comunitatea de utilizatori si fani se extinde rapid.
Datorita vastei sale comunitati open source, exista o multime de locuri pentru a obtine ajutor WordPress atunci cand aveti nevoie. Atat WordPress.org, cat si WordPress.com ofera forumuri de asistenta.
Exista multe websituri de instruire independente si care ofera sprijin membrilor. Si, desigur, exista sute de carti WordPress care sa va ghideze in calatoria dvs. WordPress.
Si daca doriti sa va conectati cu comunitatea WordPress din zona dvs., verificati daca exista un eveniment WordCamp in apropiere. Aceste evenimente sunt una dintre cele mai bune modalitati de a va conecta cu expertii WordPress din zona dvs.