Un blog activ si bogat in continut poate fi un atu valoros de marketing pentru websitul companiei dvs. iar a-l face sa arate si sa functioneze perfect este cheia succesului sau. WordPress a fost creat initial pentru blogging iar editorul sau implicit de continut include sabloane de baza pentru articole pe blog, pentru publicare rapida si eficienta a continutului. Insa puteti crea sabloane personalizate de posturi pe blog, pentru un control suplimentar asupra aspectului si vizibilitatii blogului dvs. de afaceri, cu optiuni atat pentru utilizatorii noi cat si pentru cei cu experienta vasta in WordPress.

 

De ce sa creati un sablon nou de pagina personalizata?

Atunci cand incepeti sa va populati noul blog cu continut, sablonul implicit de posturi al temei dvs. WordPress poate fi singurul de care aveti nevoie.  Avand instrumente pentru crearea si stilizarea textului, editorul de pagini de baza permite utilizatorilor sa desemneze categorii pentru diferite tipuri de continut sau tipuri de posturi. Este posibila insa si crearea de sabloane de pagini pentru blogul WordPress, pentru postarea continutului de catre autori individuali sau pentru a da un aspect distinct anumitor postari, pentru o mai buna vizibilitate.

Avand sabloane tematice personalizate pentru posturi pe blog sau in functie de tipul acestora, puteti personaliza aspectul si continutul acestor tipuri diferite de posturi. Acest lucru va permite sa adaugati rapid si constant toate elementele pentru un anumit tip de post sau sa le faceti pe altele mai usor de recunoscut si de citit. De exemplu, un website avand tematica sanatate, ar putea avea tipuri de posturi diferite grupate pe categorii precum „retete” sau „antrenamente”, pentru a face continutul mai usor de identificat pentru cititori. Creand sabloane diferite pentru aceste scopuri diferite, va puteti usura munca de adaugare a continutului, fara a re-crea formatul de fiecare data.

Perspectiva crearii de sabloane de pagini personalizate poate fi descurajanta daca nu aveti experienta in lucrul cu fisierele WordPress si cu codul care le creeaza. Exista insa o multime de pluginuri si buildere de pagini pe langa metoda „traditionala” de modificare sau adaugare de cod in fisierele temelor WordPress. Aceste instrumente permit crearea de sabloane personalizate pentru posturi si pagini utilizand continut de tip drag-and-drop.

Iata trei metode prin care puteti sa creati sabloane personalizate de posturi pentru a crea un blog WordPress de succes.

 

Creati sabloane cu ajutorul codului

Daca aveti cunostinte de codare, puteti proiecta sabloane personalizate pentru posturi de toate tipurile de la zero sau facand modificari la sablonul de post existent al websitului dvs., intr-o tema child creata din principalele fisiere ale temei WordPress pe care o utilizati.

Crearea unui sablon complet nou necesita deschiderea unui editor text pe computer si setarea codului PHP care va defini aspectul si continutul sablonului. Dupa ce fisierul sablon este finalizat, acesta poate fi incarcat prin FTP sau File Manager pe cPanel-ul websitului.

Sabloane noi pentru posturi pot fi create, de asemenea, prin modificarea sablonului existent in folderul tematic al websitului dvs. Pentru a crea postari personalizate astfel, asigurati-va ca lucrati cu o tema child creata din principalle fisiere ale temei WordPress. Deschideti un fisier nou si dati-i un nume, precum „Sablon nou” cu extensia PHP, ca de exemplu “sablon-nou.php”.

Apoi, in folderele temei child, navigati la fisierul numit “single.php”. Copiati tot continutul acestui fisier care apare sub get_header(); ?>. Faceti modificarile de stil si functionale corespunzatoare continutului copiat din sablonul original pentru post al temei, apoi incarcati-l in folderul temei child.

Dupa incarcarea noilor fisiere codate in fisierele temei websitului dvs., noul tip de post va aparea in editorul de continut in sectiunea „Post Attributes”. In lista derulanta veti putea vedea optiunile pentru „Sablon nou” (New Template), alaturi de „Sablonul implicit” (Default Template). Selectati „Sablon nou” (New Template), iar noul tip de post personalizat de va incarca in editorul de continut, gata de utilizare.

 

Creati sabloane cu ajutorul plugin-urilor

Pentru cei care prefera sa nu lucreze cu codul, exista o serie de plugin-uri gratuite si premium care ofera modalitati usoare de a crea sabloane pentru posturi care pot fi salvate si reutilizate de mai multe ori. WordPress Plugin Directory al WordPress.org cuprinde optiuni gratuite, precum plugin-urile WP Custom Post si Simple Content Templates, pentru configurarea si salvarea sabloanelor care pot fi accesate prin meniul dropdown Post Attributes in editorul de continut pentru posturi. Alte pluginuri pentru sabloane pot fi achizitionate sau descarcate de la dezvoltatori terti WordPress din toata lumea.

Desi plugin-urile nu ofera potential complet de personalizare a sabloanelor contruite de la zero, acestea permit utilizatorilor sa creeze, sa stocheze sau sa refoloseasca sabloane nelimitate pentru o varietate de scopuri diferite, iar versiunile premium permit si mai multe optiuni.

 

Creati sabloane cu ajutorul unui page builder

Page builder-ele permit utilizatorilor sa creeze pagini personalizate fara cod, folosind elemente de tip drag and drop care pot si aranjate intr-o varietate de moduri pentru un aspect unic al fiecarui website – si al posturilor si paginilor din cadrul acestuia. Adaugate unui website WordPress existent, aceste instrumente pot fi de asemenea folosite pentru a crea si salva sabloane personalizate pentru posturi si pagini.

Elementor este un page builder WordPress care poate fi instalat ca un plugin gratuit din directorul de teme WordPress si poate fi extins cu o optiune Pro care include un builder de teme si o galerie de sabloane. Cu Elementor, utilizatorii pot crea o pagina de sablon cu elemente, inclusiv casete de text, galerii de imagini si multe altele, pe care o pot salva apoi in „Sabloanele mele” (“My Templates”) pentru utilizare ulterioara, dupa cum este necesar.

Elementor

De asemenea, teme premium proiectate pe un page builder precum Divi, permit utilizatorilor sa combine elementele disponibile pentru a crea sabloane pentru o varietate mare de tipuri de continut, cu scop diferit.

 

Temele WordPress de toate tipurile includ cateva optiuni de personalizare pentru pagini si posturi, iar acestea pot fi de ajuns anumitor utilizatori. Insa pentru blogurile de afaceri active, cu continut variat, sabloanele pentru posturi/pagini pot economisi timp si efort, facand continutul usor de gasit si utilizat. Avand multiple optiuni, de la codare la editor WYSIWYG („ceea ce vezi este ceea ce primesti”), oricine poate crea sabloane de posturi pentru un website WordPress.

 

Pentru a afla mai multe despre gazduirea web WordPress sau despre pachetele HostX de gazduire web optimizata pentru WordPress, va invitam sa ne vizitati pagina sau sa discutati cu reprezentantii nostri.