WordPress este cel mai cunoscut website builder si sistem de gestionare a a continutului (CMS). Unul dintre motivele care il clasifica astfel este potentialul sau de personalizare practic nelimitat ceea ce face posibila dezvoltarea mai multor tipuri de website-uri avans la baza core-ul WordPress care poate fi extins prin pluginuri si teme gratuite & premium.

Puteti gasi o tema care sa corespunda aproape oricarei nevoi / situatii pe care o puteti personaliza; mai mult, puteti lucra cu teme child – instrumente derivate ale unei teme principale sau teme parent – care pot fi modificate  fara a afecta codul si structura temei parent.

 

Cum functioneaza temele WordPress?

Codul de baza WordPress este un pachet de fisiere gratuite si open-source care poate fi utilizat pentru a construi un website si a gestiona continutul care populeaza websitul. Insa acel website are nevoie de o tema, un al doilea set de cod care se suprapune codului sursa si creeaza un sablon pentru definirea aspectului, stilului si layout-ul websitului.

Temele pot fi instalate din directorul de teme WordPress sau achizitionate si descarcate de la dezvoltatori terti din lumea intreaga. Majoritatea acestora ofera optiuni de personalizare chiar din panoul de control al administratorului websitului (dashboard). Cu toate acestea, unii utilizatori doresc mai mult, iar acest lucru inseamna ca vor modifica codul temei active ceea ce poate provoca probleme grave.

 

Teme parent & Cadre tematice

Atunci cand optiunile implicite de personalizare ale unei teme nu se potrivesc cu nevoile specifice ale unui website, utilizatorii cu experienta pot modifica sau adauga instructiuni in codul temei, o situatie care vine cu unele riscuri. Daca dezvoltatorii temei actualizeaza tema in cauza, personalizarile  aplicate temei dvs.  se vor pierde.

Pentru a face modificari locale fara a modifica codul initial al temei, WordPress face posibila crearea unei copii a temei si efectuarea tuturor modificarilor pe aceasta. Aceasta tema „child” poate fi instalata si activata pe website ca orice alta tema, iar codul temei „parent” ramane neafectat.

Aproape orice tema poate servi drept tema parent pentru una sau mai multe teme child insa unele teme sunt concepute special pentru a servi ca tema parent capabila sa creeze mai multe teme child.

O tema child are propriul sau nume si functioneaza ca o tema separata in directorul dvs. dedicat. Este immportant de precizat ca tema parinte trebuie sa fie si ea prezenta pentru ca tema child sa functioneze.

 

De ce sa creati o tema child in WordPress?

Crearea unei teme child pentru o tema WordPress existenta va permite personalizarea acesteia in orice mod doriti, insa daca tema are nevoie doar de modificari minore, este posibil sa nu fie necesar acest pas. Modificarile mici de stil, precum schimbarea fonturilor, culorilor si aspectului, pot fi adaugate cu ajutorul unor pluginuri care permit utilizatorilor sa efectueze modificari limitate la CSS-ul websitului sau Cascading Style Sheets, fara a fi necesara crearea unei teme child.

Pe de alta parte, daca modificarile pe care le planificati includ o revizuire completa a fiecarui aspect al temei, cel mai bine ar fi sa dezvoltati o noua tema de la zero sau sa adoptati o tema care sa ofere cat mai multe caracteristici pe care dvs. le doriti. Cu toate acestea, in multe cazuri, crearea unei teme child ofera flexibilitatea de a face ajustari personalizate la aspectul temei cu ajutorul unui cadru tematic existent.

Lucrul cu teme child poate oferi, de asemenea, o multime de oportunitati pentru a afla mai multe despre codare si limbajele de programare utilizate pentru a crea websituri WordPress, teme si pluginuri. Temele child pe care le creati pot ramane exclusiv pe websitul dvs. sau le puteti pune la dispozitia altor utilizatori prin intermediul directorului de teme WordPress sau pe pietele de desfacere din lumea intreaga.

Crearea unei teme child in WordPress necesita cunostinte HTML si CSS, precum si abilitatea de a lucra cu fisiere si foldere in cadrul instalarii WordPress, insa nu trebuie sa fiti un dezvoltator experimentat pentru a crea elementele necesare dezvoltarii unei teme child de la o tema WordPress existenta.

 

Crearea unei teme child in WordPress: elemente de baza

Este posibil sa creati tema child direct in fisierele wp-content/themes ale websitului dvs., insa expertii in dezvoltare web recomanda crearea fisierelor necesare la nivel local inainte de a le adauga la fisierele tema WordPress active ale websitului dvs. Acest lucru va permite sa faceti toate modificarile necesare, sau sa experimentati, fara riscul de a afecta oricare dintre directoarele existente pe websitul dvs.

Pentru a crea o tema child in WordPress, aveti nevoie de un singur folder si doua fisiere. Creati un nou folder pentru tema child si dati-i un nume. Il puteti denumi cum doriti, insa dezvoltatorii de websituri recomanda sa il denumiti ca child al temei parent, de exemplu „[nume tema parent]-child”. Adaugati acest folder in wp-content/themes.

Aspectul unei teme este dat de style sheets – unul sau mai multe seturi de coduri care stabilesc regulile pentru fiecare parte a aspectului websitului, cum ar fi fonturile si dimensiunea acestora, culorile, distantarea si aspectul elementelor din pagina. Pentru a crea un nou style sheet pentru tema child, creati un nou fisier text si denumiti-l “style.css”. Plasati-l in folderul temei child. Pentru ca noul style sheet sa functioneze corect, va trebui sa inserati un cod numit Style Sheet Header, disponibil din WordPress Codex, o sursa pentru dezvoltarea WordPress. Header-ul adauga informatiile necesare cum ar fi numele noii teme, numele template-ului sau tema parent, informatii de licenta.

Copiati sau importati syle sheet-ul temei in noul fisier si faceti orice modificari doriti la versiunea respectiva. In acest fel, style sheet-urile temei parent raman intacte, iar modificarile vor fi reflectate doar in noua tema child. Adaugati style sheet-ul la coada, astfel incat sa se incarce dupa style sheet-ul parent.

Ultimul fisier de care ate nevoie o tema child in WordPress este “functions.php”. Creati acest fisier si adaugati-l in folderul temei child. Apoi lipiti codul necesar din WordPress Codex. Acest fisier va permite sa adaugati mai multe functii si caracteristici la noua tema.

Dupa ce aceste fisiere sunt instalate corect in wp-content/themes, ar trebui sa puteti naviga la temele instalate si sa gasiti numele noii teme child. Activati-o, asa cum ati face cu orice alta tema, iar aceasta va inlocui tema parent din panoul de control al websitului dvs.

 

WordPress isi datoreaza popularitatea optiunilor sale numeroase pentru personalizare, de la simple ajustari in cadrul unei teme, pana la modificari la nivel de website, cu ajutorul temelor child. Acest lucru face posibil pentru oricine sa creeze tema WordPress ideala pentru afaceri si websituri personale de toate tipurile.

Pentru a afla mai multe despre gazduirea web WordPress sau despre pachetele HostX de gazduire web optimizata pentru WordPress, va invitam sa ne vizitati pagina sau sa discutati cu reprezentantii nostri.