Paginile si postarile sunt elemente esentiale ale unui website WordPress fiind de fapt instrumentele pentru crearea continutului care atrage vizitatorii si construiesc prezenta online a unei marci. Paginile si postarile, desi sunt create in mod similar, servesc unor scopuri diferite; a sti cum sa le utilizati este cheia dezvoltarii unui website WordPress care reflecta viziunea si obiectivele dorite.

Pagini vs. Postari in WordPress. Care este diferenta?

Initial, WordPress a pornit de la ideea de blog si abia ulterior a progresat catre zona de site-uri de prezentare (dar nu numai). Diferentierea dintre pagini si postari este importanta pentru ca ajuta la organizarea continutului iar aceasta organizare se va alege in functie de specificul website-ului.

Paginile sunt cele care cuprind continut static; sunt elementele de baza ale unui site de prezentare. In cazul unui site de prezentare, cel mai adesea acesta va cuprinde o pagina „Home”, o pagina de „Despre” (About us) si o pagina de „Contact”. Acestea sunt pagini cu continut static care nu se schimba  foarte frecvent.

Postarile sunt elementele de baza ale unui blog. Ele reprezinta de obicei update-uri informationale legate de un anumit subiect. Postarile prezinta avantajul ca sunt afișate implicit in ordine invers cronologica (primele afisate vor fi cele mai noi), pot avea tag-uri, pot fi arhivate sau pot fi grupate pe categorii.

Un website poate avea atat pagini statice cat si pagini de blog (cu posturi) – important e cum decidem sa organizam continutul.

Atat paginile cat si postarile pot fi create si editate din panoul administrativ al websitului WordPress, selectand Pagina (Page) sau Postare (Post) si dand click pe Adaugare noua (Add new). Aceasta va deschide editorul de continut, unde noul text poate fi tastat sau lipit dintr-un alt document. Pot si introduse  imagini, videoclipuri si link-uri, chiar in fereastra de continut. Dupa adaugarea intregului continut dorit, faceti click pe Publicati (Publish) pentru ca acesta sa devina public. Nu exista nicio limita in privinta numarului de pagini sau posturi pe care le puteti adauga pe websitul dvs.

 

Pagini: Informatii esentiale, atemporale

Paginile sunt diferite de postari atat ca forma, cat si ca functie. Paginile unui website sunt in general statice, putand fi actualizate ori de cate ori este necesar. Paginile principale ale unui website includ de obicei cateva pagini standard –  Home, Despre noi, Politica de Confidentialitate, Termeni de utilizare. WordPress permite  utilizatorilor sa creeze pagini speciale pentru nevoi specifice, cum ar fi landing page-uri (pagini de destinatie) sau pagini de galerie / portofoliu pentru prezentarea lucrarilor de arta sau a altor lucrari creative.

Paginile urmeaza o structura ierarhica astfel incat o pagina principala poate avea un anumit numar de subpagini legate de ea. De exemplu, pe un website de business, o pagina principala ar prezenta angajatii sai iar impreuna cu aceasta, un set de subpagini care include pagini individuale cu informatii despre fiecare dintre ei. Sau o pagina pincipala Despre noi, ar putea include subpagini despre istoricul companiei, fondatori, misiune.

Deoarece paginile sunt fundatia pe care se construieste continutul unui website, acestea trebuie sa fie consecvente in ceea ce priveste aspectul, stilul si functia. Pentru a face acest lucru posibil, WordPress include o caracteristica numita Page Template (sablon pagina) in editorul de continut pagini. Aceste sabloane pentru pagini permit utilizatorilor crearea de diverse stiluri pentru anumite categorii de pagini si aplicarea acestora la crearea unei noi pagini. Sabloanele sunt salvate automat ca parte a temei si pot fi selectate din meniul drop-down Page Template.

 

Postari: Continut scurt, util si oportun

Postarile se refera la acel tip de continut precum anunturi, evenimente, stiri de ultima ora. Postarile sprijina publicarea periodica, frecventa a noului continut. Spre deosebire de pagini, postarile sunt concepute pentru distribuirea sociala, comentarii si optimizare SEO, putand fi distribuite si prin RSS feed astfel incat cititorii sa fie notificati de publicarea continutului nou pe website. Postarile sunt publicate in ordine invers cronologica (cele mai noi primele), iar posturile mai vechi sunt arhivate, astfel incat sa poata fi accesate ulterior. Postarile nu au ierarhie, insa pot fi grupate in functie de pagini de categorii, date sau etichete (tags), pentru a ajuta cititorii sa gaseasca subiecte specifice.

Deoarece postarile sunt create pentru distribuire, utilizatorii pot instala un plugin WordPress pentru a adauga butoane de share pe retelele social media. Sunt disponibile si alte pluginuri pentru a optimiza postarile pentru cuvinte cheie si cautare sau pentru a transpune continutul pe alte websituri.

 

Alegerea tipului de continut: Pagini sau Postari?

Paginile si postarile au roluri diferite pe website, de aceea este important sa facem alegerea potrivita.

Creati o pagina pentru a adauga continut informational valabil permanent, pe care vizitatorii il pot accesa in orice moment sau pentru a adauga un landing page pe website. Deoarece paginile formeaza continutul principal al websitului dvs., creati sabloane (daca tema dvs. permite) pentru a standardiza aspectul si stilul tuturor paginilor dvs.

Websiturile care nu sunt orientate catre blogging s-ar putea sa nu necesite utilizarea postarilor sau este posibil sa aiba nevoie de acestea doar pentru a avertiza cititorii cu privire la ceva important sau nou. Alegeti postarile pentru a crea un flux de continut nou, relativ scurt, care poate educa si informa cititorii despre evenimentele curente, tendinte si informatii noi. Distribuiti continutul postarilor pe scara larga, cu ajutorul numeroaselor pluginuri WordPress si clasificati-le pentru o cautare usoara. Postarile pot fi accesate in orice moment prin arhiva websitului, ramanand vizibile in cautari.

 

WordPress a fost initial un sistem de gestionare a continutului, iar paginile si postarile sunt componentele de baza ale acestui sistem. Impreuna, acestea ofera instrumentele necesare pentru a mentine vizitatorii informati si angajati cu websitul dvs. WordPress de afaceri sau personal.

Pentru a afla mai multe despre gazduirea web WordPress sau despre pachetele HostX de gazduire web optimizata pentru WordPress, va invitam sa ne vizitati pagina dedicata sau sa discutati cu reprezentantii nostri.