Spam pe telefon inseamna orice mesaj nesolicitat  care vizeaza un telefon mobil. Spam-ul pe telefonul mobil raspandeste mesaje sub forma de text prin SMS.

Spam-ul pe telefon mai este numit si cell phone spam, SMS spam, text spam sau m-spam.

In general, spam-ul pe telefonul mobil/SMS  este mai putin raspandit decat spamul prin e-mail. Este relevant in doua moduri: in primul rand, in functie de planul de telefon mobil, utilizatorul ar putea fi nevoit sa plateasca taxe suplimentare pentru mesajele text primite. In al doilea rand, instrumentele de filtrare a mesajelor spam prin SMS sunt mai limitate pe un smartphone in comparatie cu un client de e-mail.

Ce este scam number?

Scam numbers sunt inselatorii sau un tip de apel nedorit care apare atunci cand o persoana sau o companie suna cu intentie negativa. Exista multe tipuri de escrocherii dar scopul acestor apeluri este de obicei de a pacali o persoana sa divulge informatii sensibile sau sa trimita bani.

Similar inselaciunilor prin e-mail, inselaciunile telefonice prezinta adesea o oportunitate super profitabila sau ceva complet gratuit (cum ar fi un premiu gratuit sau castigarea unui concurs). Altii cer plati pentru actiuni pe care victimele nu le-au facut sau pentru servicii necomandate, inclusiv plati pentru o datorie restanta, cum ar fi taxele neachitate sau facturile de utilitati. inselatoriile pot ajunge la dvs. sub forma de apeluri sau mesaje text si ar trebui imediat blocate si sterse.

Cum puteti distinge numerele inselatoare de cele obisnuite?

Un apel este mai probabil sa fie o inselatorie daca numarul de telefon pare ciudat, iar atunci cand raspundeti:

 • Salutul este intarziat sau generic
 • Apelantul nu poate comunica
 • Apelantul spune ca exista o problema cu o banca necunoscuta sau un alt cont
 • Tonul conversatiei devine aprins
 • Trebuie sa oferiti informatii personale sau ale companiei pentru a va identifica
 • Apelantul avertizeaza cu privire la circumstante extreme
 • Sunteti amenintat
 • Trebuie sa actionati rapid pentru a profita de o oferta

Apelurile inselatoare sunt mai greu de identificat deoarece dureaza putin. In plus, escrocii folosesc algoritmi pentru ca apelurile lor sa arate ca un numar de telefon local, care provine din tara dvs. Cu miliarde de escrocherii si apeluri automate anual, exista multe persoane care cad prada inselatoriilor si ajung sa le plateasca acestor escroci pentru ca aceste apeluri deranjante sa nu mai continue.

Exista mai multe tipuri de escrocherii la care ar trebui sa fiti atent:

 • Escrocherii bancare
 • Escrocherii fiscale
 • Escrocherii legate de loterie si tombola
 • Frauda de asigurare
 • Escrocherii cu investitii
 • Escrocherii caritabile
 • Escrocherii auto, etc.

Infractorii cibernetici devin mai inteligenti si schimba frecvent numerele pentru a evita detectarea. Majoritatea solutiilor anti-spam care se bazeaza pe rapoartele utilizatorilor sunt ineficiente impotriva apelantilor inselatori tocmai din acest motiv.

Blocarea spammerilor, escrocilor si apelurilor automate

Indiferent ca este vorba de spam sau de un apel inselator, cel mai bun lucru de facut este sa evitati interactiunea cu aceste numere. Dar, daca se intampla sa preluati un apel care pare suspect, inchideti imediat. Un apel nedorit poate fi, in cel mai bun caz, enervant si, in cel mai rau caz, va poate costa pe dvs. sau pe clientii dvs. informatiile lor personale sau bani castigati cu greu.

Nu oferiti niciodata informatii personale sau legate de companie prin telefon cuiva care va contacteaza fara avertisment. Daca cineva pretinde ca este de la banca dvs., agentia de asigurari sau alte servicii pe care le folositi, inchideti imediat si sunati la acea companie pentru a verifica daca ati fost contactat de un reprezentant al lor. Aveti grija daca sunteti presat sa oferiti informatii imediat. Amintiti-va ca amenintarile pe care le folosesc acesti apelanti sunt ilegitime. Inchideti si raportati imediat numarul.