MySQL este cea mai populara baza de date open source din lume. MySQL sustine multe dintre cele mai accesate aplicatii, inclusiv Facebook, Twitter, Netflix, Uber, Airbnb, Shopify si Booking.com. Deoarece MySQL este open source, include numeroase caracteristici dezvoltate in stransa cooperare cu utilizatorii sai de peste 25 de ani si este foarte probabil ca aplicatia sau limbajul de programare pe care il preferati sa ofere posibilitatea de conectare la baze de date MySQL. Sa detaliem ce este MySQL, care sunt avantajele acesteia si in ce cazuri este utilizat.

ce este MySQL

Pronuntie si logo

„My ess-cue-el” este pronuntia specifica a „MySQL”, dar pronuntia „my sequel” este de asemenea intalnita. Logo-ul MySQL este un delfin numit Sakila. Numele a fost ales dintr-o lista mare sugerata de utilizatori in cadrul unui concurs organizat cu acest scop. Numele castigator a fost sugerat de Ambrose Twebaze, un dezvoltator de software open source din Eswatini (fostul Swaziland), Africa.

MySQL este un sistem de gestionare a bazelor de date relationale

Bazele de date sunt „depozitul” de date esential pentru toate aplicatiile software. De exemplu, ori de cate ori cineva efectueaza o cautare pe web, se conecteaza la un cont intr-o aplicatie sau finalizeaza o tranzactie, un sistem de baza de date stocheaza informatiile astfel incat sa poata fi accesate in viitor.

O baza de date relationala stocheaza datele in tabele separate, in loc sa puna toate datele intr-un singur depozit mare. Structura bazei de date este organizata in fisiere fizice optimizate pentru viteza. Modelul logic de date, cu obiecte precum tabele de date, vizualizari, randuri si coloane, ofera un mediu de programare flexibil. Stabiliti reguli care guverneaza relatiile dintre diferite campuri de date, cum ar fi unu la unu, unu la mai multe, unice, obligatorii sau optionale si „indicatori” intre diferite tabele. Baza de date aplica aceste reguli, astfel incat, cu o baza de date bine conceputa, aplicatia dvs. nu va vedea niciodata date inconsecvente, duplicate, orphaned, depasite sau lipsa.

Partea „SQL” a „MySQL” inseamna „Structured Query Language”. SQL este cel mai comun limbaj standardizat folosit pentru a accesa bazele de date. In functie de mediul dvs. de programare, puteti introduce direct SQL (de exemplu, pentru a genera rapoarte), puteti incorpora instructiuni SQL in cod scris intr-un alt limbaj de programare sau puteti utiliza un API specific  care ascunde sintaxa SQL.

MySQL este open source

Open Source inseamna ca este posibil pentru oricine sa foloseasca codul sursa si sa modifice software-ul, fara a plati pentru el.  Software-ul MySQL utilizeaza Licenta publica generala GNU (GPL) pentru a defini ce puteti face si ce nu puteti face cu software-ul in diferite situatii.

Daca va simtiti inconfortabil cu GNU GPL sau trebuie sa incorporati codul MySQL intr-o aplicatie comerciala, puteti cumpara o versiune cu licenta comerciala.

MySQL: alegerea nr. 1 pentru dezvoltatori

MySQL se claseaza in mod constant drept cea mai populara baza de date pentru dezvoltatori, conform sondajelor. Dezvoltatorii apreciaza performanta ridicata, fiabilitatea si usurinta in utilizare. MySQL accepta urmatoarele limbaje de dezvoltare si drivere populare:

PHPPythonJava/JDBCNode.js
PerlRubyGoRust
CC++C#/.NETODBC

MySQL a devenit  baza de date preferata pentru multe dintre cele mai de succes aplicatii open source, inclusiv WordPress, Drupal, Joomla si Magento. MySQL este „M” in foarte popularul LAMP stack (Linux, Apache, MySQL, Perl/Python/PHP) pentru dezvoltarea aplicatiilor web.

MySQL accepta backend-uri diverse, fiind un sistem de tip client/server. Majoritatea limbajelor de programare moderne includ o extensie pentru comunicarea cu bazele de date MySQL.

 

Avantajele MySQL

MySQL este rapid, fiabil, scalabil si usor de utilizat. A fost dezvoltat initial pentru a gestiona rapid baze de date mari si a fost folosit de multi ani in medii de productie foarte solicitante. MySQL este in continua dezvoltare, ofera un set bogat si util de functii. Conectivitatea, viteza si securitatea MySQL il fac foarte potrivit pentru accesarea bazelor de date pe Internet.

Beneficiile cheie ale MySQL includ:

Usurinta in utilizare

Dezvoltatorii pot instala MySQL in cateva minute iar bazele de date sunt usor de gestionat.

Fiabilitate

MySQL este una dintre cele mai mature si mai utilizate baze de date. A fost testat intr-o mare varietate de scenarii de mai bine de 25 de ani, inclusiv de unele dintre cele mai mari companii din lume. Organizatiile depind de MySQL pentru a rula aplicatii critice pentru afaceri datorita fiabilitatii sale.

Scalabilitate

MySQL se scaleaza pentru a satisface cerintele celor mai accesate aplicatii. Arhitectura de replicare nativa a MySQL permite organizatiilor precum Facebook sa scaleze aplicatii pentru a sprijini miliarde de utilizatori.

Performanta

MySQL HeatWave este mai rapid si mai putin costisitor decat alte servicii de baze de date, asa cum demonstreaza mai multe benchmark-uri standard din industrie, inclusiv TPC-H, TPC-DS si CH-benCHmark.

Disponibilitate ridicata

MySQL ofera un set complet de tehnologii de replicare native, complet integrate pentru disponibilitate ridicata si recuperare in caz de dezastru. Pentru aplicatiile critice pentru afaceri si pentru a indeplini angajamentele acordului de nivel de serviciu, clientii pot realiza

Recovery point objective = 0 (zero data loss)
Recovery time objective = seconds (automatic failover)

Securitate

Securitatea datelor implica protectia si conformitatea cu reglementarile industriei si guvernamentale, inclusiv European Union General Data Protection Regulation, Payment Card Industry Data Security Standard, Health Insurance Portability and Accountability Act, Defense Information Systems Agency’s Security Technical Implementation Guides.

MySQL Enterprise Edition ofera caracteristici avansate de securitate, inclusiv autentificare/autorizare, criptare transparenta a datelor, auditare, mascare a datelor si un firewall pentru baze de date.

Flexibilitate

MySQL Document Store ofera utilizatorilor flexibilitate maxima in dezvoltarea aplicatiilor traditionale de baze de date SQL si NoSQL fara schema. Dezvoltatorii pot combina si potrivi datele relationale si documentele JSON in aceeasi baza de date si aplicatie.

 

Unde se utilizeaza MySQL

Aplicatii cloud

MySQL este foarte popular in cloud. MySQL HeatWave este un serviciu de baze de date complet gestionat, alimentat de acceleratorul de interogari integrat in memorie HeatWave. Este singurul serviciu de baze de date in cloud care combina tranzactii, analize si servicii de invatare automata (ML) intr-o singura baza de date MySQL, oferind analize sigure in timp real, fara complexitatea, latenta si costul dublarii ETL.

MySQL HeatWave este de 6,5 ori mai rapid decat Amazon Redshift la jumatate din cost, de 7 ori mai rapid decat Snowflake la o cincime din cost si de 1.400 de ori mai rapid decat Amazon Aurora la jumatate din cost. Cu MySQL HeatWave ML, dezvoltatorii si analistii de date pot construi, antrena si explica modele de invatare automata intr-un mod complet automat – de 25 de ori mai rapid decat Amazon Redshift ML la 1% din cost.

MySQL este extrem de popular pentru:

Comert electronic

Multe dintre cele mai mari aplicatii de comert electronic din lume (de exemplu, Shopify, Uber si Booking.com) isi ruleaza sistemele tranzactionale pe MySQL. Este o alegere populara pentru gestionarea profilurilor de utilizator, acreditarilor, continutului utilizatorilor, datelor financiare, inclusiv platile si detectarea fraudelor.

Platforme sociale

Facebook, Twitter si LinkedIn sunt printre cele mai mari retele sociale din lume care se bazeaza pe MySQL.

Gestionarea continutului

Spre deosebire de bazele de date single-purpose, MySQL permite atat SQL, cat si NoSQL cu o singura baza de date. MySQL Document Store permite operatiuni CRUD si interogarea datelor din documente JSON pentru raportare si analiza.

SaaS si ISV

Peste 2.000 de ISV, OEM si VAR, inclusiv Ericsson, F5 si IBM, se bazeaza pe MySQL ca baza de date incorporata pentru a-si face aplicatiile, hardware-ul si dispozitivele mai competitive, pentru a le aduce pe piata mai rapid si pentru a reduce costul bunurilor vandute. MySQL este  baza de date din spatele aplicatiilor SaaS populare, inclusiv Zendesk si HubSpot.

Alte aplicatii populare care utilizeaza MySQL includ cele pentru jocuri online, marketing digital, sisteme de puncte de vanzare cu amanuntul si sisteme de monitorizare a Internetului tuturor lucrurilor (IoT).

Aplicatii locale cu MySQL Enterprise Edition

MySQL Enterprise Edition include cel mai cuprinzator set de caracteristici avansate, instrumente de management si suport tehnic pentru a atinge cele mai inalte niveluri de scalabilitate, securitate, fiabilitate si functionare MySQL. Reduce riscul, costurile si complexitatea dezvoltarii, implementarii si gestionarii aplicatiilor MySQL critice pentru afaceri. Ofera functii de securitate, inclusiv MySQL Enterprise Backup, Monitor, Firewall, Audit, Transparent Data Encryption si Autentificare, pentru a ajuta clientii sa protejeze datele si sa obtina conformitatea cu reglementarile legale si industriale.