Vom vedea in cele ce urmeaza ce este o adresa IP, cum functioneaza, cate tipuri de adrese IP exista si cum sa va protejati si sa va ascundeti adresa IP. Vom raspunde la intrebarea: Care este adresa mea IP?, si va spunem cum sa o aflati, pe Windows, Mac sau pe iPhone.

Ce este adresa IP?

O adresa IP este o adresa unica care identifica un dispozitiv de pe Internet sau o retea locala. IP inseamna „Internet Protocol”, care este setul de reguli care guverneaza formatul datelor trimise prin Internet sau prin reteaua locala.

In esenta, adresele IP sunt identificatorul care permite transmiterea informatiilor intre dispozitivele dintr-o retea: contin informatii despre locatie si fac dispozitivele accesibile pentru comunicare. Internetul are nevoie de o modalitate de a diferentia intre diferite computere, routere si site-uri web. Adresele IP ofera o modalitate de a face acest lucru si formeaza o parte esentiala a modului in care functioneaza Internetul.

O adresa IP este un sir de numere separate prin puncte. Adresele IP sunt exprimate ca un set de patru numere – un exemplu de adresa ar putea fi 191.148.1.36. Fiecare numar din set poate varia de la 0 la 255. Deci, intervalul complet de adrese IP variaza de la 0.0.0.0 la 255.255.255.255.

Adresele IP nu sunt aleatorii. Ele sunt produse si alocate matematic de catre Internet Assigned Numbers Authority (IANA), o divizie a Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN este o organizatie non-profit care a fost infiintata in Statele Unite in 1998 pentru a ajuta la mentinerea securitatii Internetului si pentru a-l face sa fie utilizabil de catre toti. De fiecare data cand cineva inregistreaza un domeniu web pe Internet, apeleaza la un registrar de domenii, cum este si HostX, si plateste o mica taxa catre ICANN pentru a inregistra domeniul.

Cum functioneaza adresele IP?

Daca doriti sa intelegeti de ce un anumit dispozitiv nu se conecteaza in modul in care v-ati astepta sau doriti sa remediati propria retea, va poate fi util sa intelegeti cum functioneaza adresele IP.

IP (Internet Protocol) functioneaza la fel in orice limba, comunicand cu ajutorul liniilor directoare stabilite pentru a transmite informatii. Toate dispozitivele gasesc, trimit si schimba informatii cu alte dispozitive conectate folosind acest protocol. Vorbind aceeasi limba, orice computer din orice locatie poate vorbi unul cu celalalt.

Utilizarea adreselor IP are loc de obicei in fundal. Procesul functioneaza astfel:

  1. Dispozitivul dvs. se conecteaza indirect la Internet conectandu-se mai intai la o retea conectata la Internet, care apoi permite dispozitivului dvs. acces la Internet.
  2. Cand sunteti acasa, acea retea va fi probabil furnizorul dvs. de servicii de Internet (ISP). La locul de munca, va fi reteaua companiei dvs.
  3. Adresa dvs. IP este atribuita dispozitivului dvs. de catre ISP (Furnizorul de Servicii de Internet).
  4. Activitatea dvs. pe Internet trece prin ISP, si acesta o directioneaza inapoi catre dvs., folosind adresa dvs. IP. Deoarece va ofera acces la Internet, rolul lor este sa atribuie o adresa IP dispozitivului dvs.
  5. Cu toate acestea, adresa dvs. IP se poate schimba. De exemplu, pornirea sau oprirea modemului sau a routerului poate schimba adresa IP. Sau puteti contacta furnizorul de servicii Intenet, iar acesta va poate schimba IP-ul pentru dvs.
  6. Atunci cand calatoriti si va luati dispozitivul cu dvs., adresa dvs. IP de acasa nu pleaca cu dvs. Acest lucru se datoreaza faptului ca veti folosi o alta retea (Wi-Fi la un hotel, aeroport sau cafenea etc.) pentru a accesa Internetul si veti folosi o adresa IP diferita (si temporara), atribuita dvs. de catre ISP-ul hotelului, aeroportului sau cafenelei.

Prin urmare, exista diferite tipuri de adrese IP, pe care le enumeram in continuare.

 

Tipuri de adrese IP

Exista diferite categorii de adrese IP si, in cadrul fiecarei categorii, tipuri diferite.

A. Adrese IP ale consumatorilor

Fiecare persoana sau companie cu un plan de servicii de internet va avea doua tipuri de adrese IP: adresele IP private si adresa IP publica. Termenii public si privat se refera la locatia retelei – adica o adresa IP privata este utilizata in interiorul unei retele, in timp ce una publica este utilizata in afara retelei.

1. Adresa IP privata

Fiecare dispozitiv care se conecteaza la reteaua dvs. de Internet are o adresa IP privata. Acestea includ computere, smartphone-uri si tablete, dar si orice dispozitive compatibile cu Bluetooth, cum ar fi difuzoare, imprimante sau televizoare inteligente. Odata cu dezvoltarea Internetului tuturor lucrurilor (IoT), numarul de adrese IP private pe care le aveti acasa este probabil in crestere. Routerul dvs. are nevoie de o modalitate de a identifica aceste elemente separat, iar multe elemente au nevoie de o modalitate de a se recunoaste reciproc. Prin urmare, routerul dvs. genereaza adrese IP private care sunt identificatori unici pentru fiecare dispozitiv care le diferentiaza in retea.

2. Adresa IP publica

O adresa IP publica este adresa principala asociata intregii retele. Desi fiecare dispozitiv conectat are propria sa adresa IP, acestea sunt incluse si in adresa IP principala a retelei dvs. Dupa cum este descris mai sus, adresa IP publica este furnizata routerului de catre furnizorul de servicii de Idanternet. in mod obisnuit, ISP-urile au un numar mare de adrese IP pe care le distribuie clientilor lor. Adresa dvs. IP publica este adresa pe care toate dispozitivele din afara retelei dvs. de Internet o vor folosi pentru a va recunoaste reteaua.

B. Adrese IP publice

Adresele IP publice sunt de doua feluri – dinamice si statice.

3. Adresa IP dinamica

Adresele IP dinamice se schimba automat si regulat. Furnizorii de servicii de Internet (ISP) cumpara un numar mare de adrese IP si le atribuie automat clientilor lor. Periodic, le reatribuie si pun adresele IP mai vechi inapoi in pool pentru a fi folosite pentru alti clienti. Motivul pentru aceasta abordare este de a genera economii de costuri pentru ISP. Automatizarea miscarii regulate a adreselor IP inseamna ca providerii de Internet nu trebuie sa efectueze actiuni specifice pentru a restabili adresa IP a unui client daca se muta acasa, de exemplu. Exista si beneficii de securitate, deoarece o adresa IP care se schimba ingreuneaza infractorii sa pirateze interfata de retea.

4. Adresa IP statica

Spre deosebire de adresele IP dinamice, adresele statice raman consistente. Odata ce reteaua atribuie o adresa IP, aceasta ramane aceeasi. Majoritatea persoanelor si companiilor nu au nevoie de o adresa IP statica, dar pentru companiile care intentioneaza sa-si gazduiasca propriul server, este esential sa aiba unul. Acest lucru se datoreaza faptului ca o adresa IP statica asigura ca site-urile web si adresele de e-mail asociate acesteia vor avea o adresa IP consecventa – si care este vitala daca doriti ca alte dispozitive sa le poata gasi in mod constant pe web.

Acest lucru duce la urmatorul punct – cele doua tipuri de adrese IP ale site-urilor web.

C. Adrese IP ale website-urilor

Pentru proprietarii de site-uri web care nu isi gazduiesc propriul server si se bazeaza in schimb pe un pachet de gazduire web – ceea ce este cazul pentru majoritatea site-urilor web – exista doua tipuri de adrese IP ale site-urilor web. Acestea sunt shared si dedicate.

5. Adresa IP shared

Site-urile web care se bazeaza pe planuri de gazduire shared (partajata) de la furnizorii de gazduire web vor fi de obicei unul dintre multele site-uri web gazduite pe acelasi server. Acest lucru tinde sa fie cazul site-urilor web individuale sau site-urilor IMM-urilor, unde volumele de trafic sunt gestionabile, iar site-urile in sine sunt limitate in ceea ce priveste numarul de pagini etc. Site-urile web gazduite in acest mod vor avea adrese IP partajate.

6. Adresa IP dedicata

Unele planuri de gazduire web au optiunea de a achizitiona o adresa (sau adrese) IP dedicata. Acest lucru poate facilita obtinerea unui certificat SSL si va permite sa rulati propriul server FTP (File Transfer Protocol). Acest lucru faciliteaza partajarea si transferul fisierelor cu mai multe persoane din cadrul unei organizatii si permite optiuni de partajare FTP anonime. O adresa IP dedicata va permite, de asemenea, sa va accesati site-ul web folosind numai adresa IP, mai degraba decat numele domeniului – lucru util daca doriti sa il creati si sa il testati inainte de a va inregistra domeniul.

 

Care este adresa mea IP?

Cel mai simplu mod de a verifica adresa IP publica a routerului este sa  efectuati o cautare pe Google dupa „What is my IP address?”. Google va va afisa raspunsul in partea de sus a paginii.

Alte site-uri web va vor afisa aceleasi informatii: va pot vedea adresa IP publica deoarece, vizitand site-ul, routerul dvs. a facut o solicitare si, prin urmare, a dezvaluit informatiile. Site-ul IPLocation merge mai departe, aratand numele ISP-ului si orasul dvs.

In general, veti primi doar o aproximare a locatiei folosind aceasta tehnica – unde se afla furnizorul, dar nu si locatia reala a dispozitivului. Daca faceti acest lucru, nu uitati sa va deconectati si de la VPN. Obtinerea adresei reale a locatiei fizice pentru adresa IP publica necesita de obicei anumite proceduri la ISP – Internet Service provider.

Aflarea adresei IP private variaza in functie de platforma:

In Windows:

  • Utilizati promptul de comanda
  • Cautati „cmd” (fara ghilimele) folosind Windows search
  • In caseta pop-up rezultata, tastati „ipconfig” (fara ghilimele) pentru a gasi informatiile

Pe un Mac

  • Accesati System Preferences
  • Selectati reteaua (network) – iar informatiile ar trebui sa fie vizibile

Pe un iPhone:

  • Accesati Settings
  • Selectati Wi-Fi si faceti clic pe „i” intr-un cerc () langa reteaua in care va aflati – adresa IP ar trebui sa fie vizibila in fila DHCP

Daca trebuie sa verificati adresele IP ale altor dispozitive din retea, accesati routerul. Modul in care accesati routerul depinde de marca si de software-ul pe care il foloseste. In general, ar trebui sa puteti introduce adresa IP a gateway-ului routerului intr-un browser web din aceeasi retea pentru a o accesa. De acolo, va trebui sa navigati la ceva de genul „attached devices” (dispozitive asociate), care ar trebui sa afiseze o lista cu toate dispozitivele atasate in prezent sau recent la retea – inclusiv adresele lor IP.

 

Amenintari la securitatea adresei IP

Infractorii cibernetici pot folosi diverse tehnici pentru a obtine adresa dumneavoastra IP. Doua dintre cele mai comune sunt social engineering si online stalking.

Atacatorii pot folosi ingineria sociala pentru a va insela sa va dezvalui adresa IP. De exemplu, va pot gasi prin Skype sau o aplicatie similara de mesagerie instantanee, care utilizeaza adrese IP pentru a comunica. Daca discutati cu straini folosind aceste aplicatii, este important sa retineti ca acestia va pot vedea adresa IP. Atacatorii pot folosi un instrument Skype Resolver, unde va pot gasi adresa IP din numele dvs. de utilizator.

  • Online stalking – Infractorii va pot urmari adresa IP pur si simplu urmarindu-va activitatea online. Orice tip de activitati online va pot dezvalui adresa IP, de la jocuri video pana la comentarii pe site-uri web si forumuri.
  • Descarcarea de continut ilegal folosind adresa dvs. IP
  • Aflarea locatiei dvs. reale (unde locuiti)
  • Atacul direct al retelei dvs – Infractorii va pot viza direct reteaua si pot lansa o varietate de atacuri (de ex. DDoS). Acest lucru creeaza prea mult trafic pe care serverul il poate gestiona, ceea ce duce la o intrerupere a serviciilor. In esenta, va inchide Internetul.
  • Accesarea dispozitivului dvs. – Internetul foloseste porturi, precum si adresa dvs. IP pentru a va conecta. Exista mii de porturi pentru fiecare adresa IP, iar un hacker care va cunoaste IP-ul poate incerca acele porturi pentru a incerca sa forteze o conexiune. De exemplu, ei ar putea sa va preia telefonul si sa va fure informatiile. Daca un criminal obtine acces la dispozitivul dvs., ar putea instala programe malware pe acesta.

Cum sa va protejati si sa va ascundeti adresa IP

Ascunderea adresei dvs. IP este o modalitate de a va proteja informatiile personale si identitatea online. Cele doua modalitati principale de a ascunde adresa IP sunt:

  • Utilizarea unui server proxy. Un server intermediar prin care este directionat traficul dvs. Serverele de Internet pe care le vizitati vad doar adresa IP a acelui server proxy si nu adresa dvs. IP. Cand acele servere iti trimit informatii inapoi, acestea ajung la serverul proxy, care apoi le directioneaza catre dvs.
  • Utilizarea unei retele VPN (Virtual Private Network). Cand va conectati computerul – sau smartphone-ul sau tableta – la un VPN, dispozitivul se comporta ca si cum s-ar afla in aceeasi retea locala ca si VPN-ul. Tot traficul de retea este trimis printr-o conexiune securizata la VPN. Deoarece computerul dvs. se comporta ca si cum ar fi in retea, puteti accesa in siguranta resursele retelei locale chiar si atunci cand va aflati in alta tara. De asemenea, puteti utiliza Internetul ca si cum ati fi prezent in locatia VPN-ului, ceea ce are avantaje daca utilizati Wi-Fi public sau doriti sa accesati site-uri web blocate in anumite zone geografice. Un VPN este util atunci cand autilizti Wi-Fi public, cand calatoriti, cand lucrati de la distanta, sau cand va doriti intimitate.