Un registrar de domenii va ajuta sa achizitionati si sa va gestionati propriul nume de domeniu web.

Un nume de domeniu web este adresa pe care un site web o foloseste online. De exemplu, al nostru este hostx.ro. Daca doriti sa creati un site web aveti nevoie de un nume de domeniu ceea ce inseamna ca va trebui sa interactionati  cu un registrar de domenii web.

Ce este un registrar de domenii?

Asa cum am mentionat anterior inceputul oricarui website il reprezinta numele de domeniu pe care il puteti cumpara de la un registrar de domenii. Acesta este o companie specializata care va ajuta sa cumparati si sa inregistrati un nume de domeniu.

Majoritatea registrarilor ofera instrumente intuitive care va ajuta sa cautati numele de domenii disponibile.  In practica insa, numele de domenii nu va sunt vandute ci vi se ofera un drept de utilizare (inchiriere) pentru o perioada limitata, de obicei intre 1 si 10 ani.

 

Cum functioneaza

Pentru gestionarea numelui de domenii exista o autoritate non-profit de nivel superior pentru gestionarea numelor de domenii – ICANN (Internet Corporation for Assigned Names).

ICANN supravegheaza inregistrarea domeniului. Numele de domeniu sunt toate introduse intr-un registru central (registru de domenii). Si nu este necesar sa spunem ca numele dvs. de domeniu va trebui sa se regaseasca aici pentru a fi valid.

De fapt, registrul de domenii este cel care gestioneaza si pastreaza numele domeniilor. Registrul lasa sarcina vanzarilor comerciale a numelor de domeniu in sarcina registrarilor de domenii.

Pentru a fi registrar de nume de domenii, aveti nevoie de acreditare de la ICANN. La randul lor, registrarii de domenii va pot vinde nume de domenii direct sau prin revanzatori (reselleri). Cel mai bine este sa cumparati numele de domeniu direct de la registrari.

Pentru a extinde alegerea numelor de domeniu, sunt utilizate diferite extensii de domeniu – de exemplu .com, .edu sau .org. Sau extensii specifice tarii, cum ar fi ro, .uk, .in si .au. Trebuie sa stiti ca nu toti registrarii de domenii vand toate extensiile existente. Acest lucru va poate limita posibilitatile atunci cand sunteti in cautarea unui registrar.

Ca sa exemplificam, vom presupune ca o companie X detine registrul pentru domeniile .ro. In cazul in care doriti un domeniu .ro pentru website-ul dvs., va trebui sa il cumparati de la un registrar de domenii care se ocupa de extensiile .ro. Registrarul va cere companiei X sa va rezerve domeniul si va plati o taxa catre aceasta in numele dvs. Registrarul va include aceasta taxa in suma pe care o incaseaza de la dvs.

In zilele noastre, registrarii de domenii ofera o serie de servicii suplimentare, cum ar fi gazduire web, asigurarea confidentialitatii sau transferurile de domeniu. Este indicat sa obtineti numele de domeniu si gazduirea web de la aceeasi companie. Altfel, poate fi necesar sa platiti o taxa de transfer pentru mutarea domeniului.

 

Urmatorii pasi

Ca si recomandare rapida, daca doriti sa obtineti serviciul de hosting si domeniul web de la aceeasi companie, puteti alege HostX. Va invitam sa ne vizitati website-ul si sa aflati detalii despre pachetele noastre de gazduire web Linux sau Windows, si sa va inregistrati numele de domenii web alegand din cele peste 500 extensii noi de domenii.