RoTLD este autoritatea oficiala (registrul) care administreaza domeniile .ro. ROTLD se asigura ca fiecare domeniu .ro inregistrat este disponibil si ca acesta este inregistrat o singura data la nivel mondial.

La 26 februarie 1993, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI-Bucuresti), a fost delegat de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) ca registru de administrare domeniu ”.ro”.

IANA este singura autoritate internationala abilitata pentru delegarea domeniilor de nivel superior in Internet. Din motive tehnice, IANA abiliteaza la nivelul fiecarei tari o singura entitate pentru administrarea domeniilor de nivel superior cod de tara, in cazul Romaniei singura entitate acreditata fiind ICI-Bucuresti (RoTLD).

IANA a aprobat delegarea domeniului “.ro” catre ICI-Bucuresti numai dupa ce acesta a pus in functiune un sistem de nameservere la nivel international si a demonstrat functionalitatea acestuia. Pentru acest lucru ICI-Bucuresti a investit in infrastructura tehnica necesara, in resurse de comunicatie si a instruit personalul tehnic necesar.

Din punct de vedere legal, obiectul de activitate al institutului cuprinde ”organizarea, administrarea si gestionarea TLD (top level domain) ”.ro”, indeplinind functia de registru pentru numele de domenii ”.ro”;”.

ICI Bucuresti prezinta pe pagina sa oficiala www.rotld.ro, numeroase informatii utile, precum cele mai frecvente intrebari si raspunsuri cu privire la domeniile .ro.

HostX este Partener RoTLD pentru inregistrarea domeniilor .ro

Pentru dezvoltarea unui mediu competitiv, Registrul RoTLD incheie contracte de parteneriat pentru serviciul de inregistrare si mentenanta anuala a domeniilor „.ro” cu companii care desfasoara activitati din domeniul tehnologiei informatiei. sau telecomunicatiilor.

HostX.ro este partener RoTLD acreditat, avand dreptul de a oferi servicii de inregistrare si de administrare a domeniilor .ro. Oferim servicii de inregistrare nume de domenii .ro incepand cu anul 2002 (peste 15.000 de domenii inregistrate – domenii .ro si alte extensii). In plus, oferim o interfata de administrare pentru fiecare domeniu inregistrat, pentru o administrare facila si rapida.