In 2018, RoTLD, registrul roman de domenii .ro a anuntat implementarea unui sistem de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .RO. Drept urmare, domeniile urmau a fi inregistrate sau reinnoite pe o perioada limitata de timp, de minim 1 an si maxim 10 ani. Pentru reinnoirea numelor de domenii, s-a stabilit ca posesorii trebuie sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta anuala pentru perioada dorita, prin partenerul RoTLD care administreaza domeniul.

Contravaloarea serviciului de mentenanta anuala este stabilita de parteneri (registrari), tinand cont ca tariful practicat de registrul RoTLD este de 6 EUR/an, fara TVA (tarif oferit partenerilor acreditati RoTLD).

Pentru posesorii de domenii care sunt administrate de catre ICI Registrar, contravaloarea serviciului de mentenanta anuala este de 12 euro, fara TVA.

Data de expirare a domeniilor „.ro” se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere minim 5 ani de mentenanta. Domeniile inregistrate inainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta. Astfel, primele domenii au expirat incepand cu 01.06.2018.

RoTLD a pus la dispozitia Registrantilor (detinatorilor dreptului de folosinta a domeniilor .ro) utilitarul lista domenii disponibil pe site-ul http://www.rotld.ro in sectiunea „Utile”, care poate fi folosit pentru aflarea domeniilor cu aceeasi adresa de email de contact.

Data de expirare a unui domeniu .ro poate fi interogata la sectiunea WHOIS de la www.rotld.ro.

Un domeniu pentru care nu a fost platita contravaloarea serviciului de mentenanta anuala trece in starea de „pendingDelete” si va fi sters automat peste 90 de zile. In aceasta perioada domeniul respectiv este nefunctional, operatii permise fiind cele de reinnoire, transfer de registrar, transfer drept de folosinta, modificare adresa de e-mail de contact.

Sursa acestor informatii o constituie website-ul RoTLD, sectiunea Noutati.