Domeniul de nivel superior (TLD sau Top-Level Domain) se refera la ultimul segment al unui nume de domeniu sau la partea care urmeaza imediat dupa simbolul „punct”.

De exemplu, in adresa de Internet: https://www.hostx.ro, portiunea „.ro” este TLD-ul.

Clasificare

TLD-urile se clasifica in general in doua categorii:

  • TLD-uri generice (gTLD) si
  • TLD-uri specifice tarilor (ccTLD)

Exemple de TLD-uri populare: .gov, .net, .com, .edu, .biz, .org.

Entitatea care coordoneaza domeniile si adresele IP pe Internet este ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). De-a lungul timpului, TLD-urile au reprezentat tipul domeniului sau zona geografica din care proveneau, iar ICANN a fost foarte stricta in privinta deschiderii spre noi TLD-uri. Totusi, in 2010 a decis sa permita crearea a numeroase TLD-uri generice noi, precum si TLD-uri pentru marci comerciale specifice companiilor.

TLD (Top-Level Domain) sau domeniile de nivel superior sunt cunoscute si sub numele de „sufixe de domeniu”. TLD-ul este un alt termen pentru extensia numelui dvs. de domeniu.

Un domeniu de nivel superior (TLD) indica un anumit element referitor la site-ul web care utilizeaza acel nume de domeniu, cum ar fi obiectivul sau (afaceri, guvern, educatie), proprietarul sau zona geografica din care a provenit. Fiecare TLD include un registru independent controlat de o anumita organizatie, care este aflat sub indrumarea ICANN.

ICANN recunoaste urmatoarele tipuri de TLD-uri:

1. Domenii generice (gTLD – generic top-level domain)

Acestea sunt cele mai populare tipuri de TDL-uri. Cateva exemple includ „.edu” pentru site-uri educationale sau „.com” pentru site-uri comerciale. Aceste tipuri de TLD-uri sunt disponibile pentru inregistrare.

2. Domenii nationale (ccTLD – country code top-level domain)

Sunt utilizate de tari sau teritorii independente (de ex. .ro pentru Romania, .de pentru Germania, etc.)

3. Domenii sponsorizate (sTLD – sponsored top-level domain)

Acestea sunt domenii supervizate de organizatii private, avand scopuri specifice si nu sunt in general disponibile publicului. Sponsorii acestor nume de domenii pot fi membrii ai unei comunitati etnice, grupuri profesionale sau locatie geografica (.edu pentru domeniul educatiei, .mil pentru armata SUA, .gov pentru guvernul SUA, etc.)

4. Domenii de infrastructura

Exista doar un singur TLD in aceasta categorie, care este „.arpa”. IANA controleaza acest TLD pentru Internet Engineering Task Force (IETF).

In trecut, scopul fiecarui TLD era specific – de exemplu .com  era folosit doar pentru site-urile comerciale. In cele din urma, pe masura ce Internetul a continuat sa se dezvolte aceasta restrictie a fost abandonata si acum nu mai exista aproape nicio distinctie intre majoritatea TLD-urilor.

Cu toate acestea, unele TLD-uri sunt rezervate pentru anumite scopuri unice chiar si astazi – de exemplu gTLD-urile care sunt atribuite institutiilor de invatamant (.edu) si cele atribuite guvernului si armatei (.gov si .mil).

Exemple de  TLD-uri si semnificatiile lor:
  • .com – afaceri
  • .org – organizatii (in general caritabile)
  • .net – retea de organizatii
  • .gov – agentii guvernamentale SUA
  • .mil – domeniul militar
  • .edu – institutii de invatamant (universitati, scoli, etc.)
  • .th – Thailanda
  • .ca – Canada
  • .au – Australia

Conform IETF, exista patru nume de domeniu de nivel superior care sunt rezervate (inchise) si nu sunt utilizate in retelele de productie din cadrul sistemului mondial de nume de domenii:

  • .example
  • .invalid
  • .localhost
  • .test

Acestea pot fi utilizate doar in cazuri de domenii invalide, cand se fac referiti la un computer local, sau la testarea codului aferent DNS.

Noile TLD-uri (.auto .bio, .catering, .finance, .press, .store, .toys, .cafe, .click, .car, .taxi, .education, .bar, .club, etc.) sunt o modalitate interesanta de exprimare a creativitatii in stabilirea identitaţii unei afaceri printr-o adresa perfecta a website-ului. Puteti adauga o nota de originalitate adresei web prin utilizarea acestor noi extensii de domenii si va veti distinge intre numeroasele website-uri existente pe Internet.