Daca sunteti un incepator in ale Internetului probabil ati auzit ca pentru a avea un website aveti nevoie si de un nume de domeniu. Cu toate acestea, multi incepatori confunda numele de domeniu cu un site web sau cu serviciul de gazduire al site-ului web. Pentru un incepator toti acesti termeni pot parea prea tehnici.

Ce este un nume de domeniu?

Numele de domeniu este adresa website-ului dvs.  pe care oamenii o tasteaza in bara de adrese (URL) a browserului pentru a vizita website-ul dvs. De exemplu, numele nostru de domeniu este hostx.ro; este un nume unic pentru ca nu pot exista mai multe astfel de nume.

Ca sa facem o analogie, daca website-ul dvs. web este o casa atunci numele dvs. de domeniu este adresa acestuia.

O explicatie mai detaliata:

Internetul este o retea gigantica de computere conectate intre ele printr-o retea globala de cabluri. Fiecare computer din aceasta retea poate comunica cu alte computere.

Pentru a le identifica, fiecarui computer i se atribuie o adresa IP care este o serie de numere care identifica un anumit computer de pe Internet. O adresa IP tipica arata astfel:

121.211.131.141

O astfel de adresa IP este greu de retinut. In plus, ar trebuie sa retineti nu doar una ci sute astfel de adrese pentru a vizita website-urile dvs. preferate.

Numele de domenii au fost inventate pentru a rezolva aceasta problema. Daca doriti sa vizitati un website  nu este nevoie sa introduceti un sir lung de numere ci il puteti vizita tastand un nume de domeniu usor de retinut in bara de adrese a browserului. De exemplu, hostx.ro.

Toate numele de domenii au si o extensie in functie de specificul website-ului. Un website din Romania va avea extensia .ro, unul din Germania va avea .de, un website comercial va avea .com, iar un magazin online poate avea chiar si .shop.

Alta denumire data numelui de domeniu este URL.

Care este diferenta intre nume de domeniu si URL?

URL-ul (Uniform Resource Locator), numit si adresa web, contine numele de domeniu al unui site, precum si alte informatii, inclusiv protocolul de transfer si calea.

De exemplu, in adresa URL: https://www.hostx.ro/inregistrare-domenii/,

  • „.hostx.ro” este numele de domeniu
  • „https” este protocolul, iar
  • „/inregistrare-domenii/” este calea catre o anumită pagina a site-ului

Cum functioneaza un nume de domeniu Internet?

Cand introduceti un nume de domeniu in browserul dvs. web acesta trimite mai intai o cerere catre o retea globala de servere care formeaza sistemul de nume de domeniu (DNS).

Aceste servere cauta apoi nameserverele asociate domeniului si redirectioneaza cererea catre acele nameservere. Aceste nameservere sunt servere administrate de obicei de companii de gazduire. Compania dvs. de gazduire web va transmite solicitarea catre serverul unde este stocat site-ul dvs. web. Acesta are instalat un software special (Apache, Nginx, LiteSpeed WS, etc.). Serverul web preia acum pagina web si informatiile asociate acesteia.

In cele din urma, acesta trimite pagina solicitata inapoi la browser.

 

Nume de domeniu vs. website vs. gazduire web

Un website este alcatuit din fisiere precum pagini HTML, imagini si multe altele.

Daca numele de domeniu este adresa web a website-ului dvs., atunci gazduirea web este casa in care „traieste” website-ul dvs.  Acesta este computerul in care sunt stocate fisierele website-ului dvs.  Astfel de computere sunt numite servere si sunt oferite ca servicii de catre companiile de gazduire.

Pentru a va crea un website, aveti nevoie atat de un nume de domeniu cat si de gazduire web.

Cu toate acestea, este important sa stiti ca acestea sunt doua servicii separate si le puteti cumpara de la doua companii diferite.

Va puteti intreba, cum ar functiona daca le-ati cumpara de la doua companii separate? Trebuie doar sa editati setarile de nume de domeniu si sa introduceti informatiile despre nameserver furnizate de compania dvs. de gazduire. Informatiile nameserverului definesc unde sa trimiteti cererile utilizatorilor pentru numele dvs. de domeniu.

Va recomandam sa obtineti atat numele de domeniu, cat si gazduirea de la aceeasi companie. Acest lucru va permite sa le gestionati cu usurinta, din acelasi cont.

 

Tipuri de nume de domenii

Top Level Domain – TLD

Domeniile de nivel superior sau TLD (top-level domain) sunt extensii de domeniu generice care sunt listate la cel mai inalt nivel din sistemul de nume de domenii (DNS). Exista sute de TLD-uri, dar cele mai populare sunt .com, .org si .net.

Country Code Top Level Domain – ccTLD

Numele de domenii coduri de tara ccTLD sunt nume de domenii specifice fiecarei tari care se termina cu extensia codului de tara. De ex. .uk pentru Regatul Unit, .de pentru Germania, .ro pentru Romania, .in pentru India, etc. Acestea sunt utilizate de site-uri web care vizeaza publicul dintr-o anumita tara.

Sponsored Top Level Domain – sTLD

Domeniile sponsorizate de nivel superior sunt o categorie speciala a Top Level Domain – TLD in sistemul de nume de domenii (DNS). sTLD-urile au un sponsor in scopuri specifice. Sponsorii de domeniu de nivel superior pot apartine unei anumite comunitati etnice, grupuri profesionale sau locatie geografica. Exemple elocvente sunt .edu pentru organizatii din domeniul educatiei, .gov pentru guvernul SUA, .mil pentru armata SUA, etc.

Cine este autoritatea responsabila pentru sistemul de nume de domenii?

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) gestioneaza sistemul de nume de domenii. Este o organizatie non-profit care creeaza si implementeaza politicile pentru numele de domenii.

ICANN acorda permisiunea companiilor numite Registratori de Nume de Domenii pentru vanzarea de nume de domenii. Acesti registratori de domenii au dreptul sa faca modificari in registrul numelor de domenii in numele dvs.

Registratorii de nume de domeniu pot vinde nume de domenii, pot gestiona inregistrarile, reinnoirile si transferurile catre alti registratori.

In calitate de proprietar de nume de domeniu, sunteti responsabil pentru a spune registratorului unde sa trimita solicitarile. De asemenea, sunteti responsabil pentru reinnoirea inregistrarii domeniului.

In Romania, numele de domenii sunt administrate de RoTLD (Romania Top Level Domain), care este autoritatea oficiala (registru) pentru domeniile .ro. Puteti citi mai multe pe aceasta tema in articolul nostru: Ce este RoTLD? Veti afla de aici si ca HostX este Partener RoTLD pentru inregistrarea domeniilor .ro!

Cum alegeti un nume de domeniu pentru website-ul dvs.?

Acesta este un subiect mai amplu, despre care puteti citi in articolul nostru: Alegerea unui nume de domeniu perfect

De unde cumparati un nume de domeniu?

Puteti cumpara nume de domenii de la unul dintre numerosii registrari de nume de domenii. Un astfel de registrar de domenii web este HostX.

Cu toate acestea, cumpararea unui domeniu nu va ofera automat servicii de gazduire. Pentru aceasta, veti avea nevoie si de un cont de gazduire website.

Multe companii ofera ambele servicii, ceea ce va permite sa gestionati ambele servicii dintr-un singur cont (cum este si cazul HostX.ro). In plus, nu va trebui sa va faceti griji cu privire la modificarea setarilor nameserverelor pentru domeniul dvs.